Στο μικροσκόπιό των Αρχών κλήσεις από την Κύπρο προς το Al Jazeera

Μια σημαντική πληροφορία έρχεται στη βάση πληροφόρησης από το μέτωπο της έρευνας για τη διαρροή η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ φέρουν τις Αρχές της Δημοκρατίας να έχουν θέσει στο μικροσκόπιό τους κλήσεις από την Κύπρο προς το Al Jazeera.

 Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα, που είχε μονοπωλήσει το

ενδιαφέρον στην Μάλτα, προ μερικών μηνών και φέρει μέλη της οικογένειας του Εμίρη του Κατάρ να αιτήθηκαν και να πολιτογραφήθηκαν Μαλτέζοι, στο πλαίσιο ανάλογου προγράμματος πολιτογράφησης επενδυτών, που εφαρμόζει η χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Times of Malta της 31ης Δεκεμβρίου 2019, πέντε μέλη της οικογένειας του Εμίρη του Κατάρ και χρηματοδότη του Al Jazeera  συμπεριλαμβάνονται στους 3.500 ξένους που έλαβαν μαλτέζικο διαβατήριο.  

 Πρόκειται για τον Σεΐχη Mohammed Ahmed J. Al Thani, τη σύζυγό του Hanadi και τα τρία τους παιδιά.  

Ο φερόμενος Μαλτέζος Σεΐχης υπηρέτησε ως Υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου του Κατάρ από το Δεκέμβριο του 2003 έως τον Μάρτιο του 2006, ενώ για 17 χρόνια εργαζόταν στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, κυρίως με την Qatar Petroleum, την RasGas και την QatarGas.  

 Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και σε δεκάδες Σαουδάραβες, που έχουν εξασφαλίσει διαβατήριο Μάλτας. 

Στο εσωτερικό και στους οικονομικούς κύκλους το κλίμα είναι βαρύ, καθώς η ζημιά στο όνομα της Κύπρου είναι εμφανής στις συζητήσεις γενικότερα με ξένους επενδυτές.

Απ' εκεί και πέρα κυκλοφορεί στους οικονομικούς κύκλους η πληροφορία ότι η Κομισιόν θα προχωρήσει στην αναστολή όλων των προγραμμάτων πολιτογράφησης στην Ευρώπη για περίοδο 15 ημερών στον απόηχο του σάλου, που έχει προκληθεί από τις διαρροές του Al Jazeera.

Πληροφορίες από την Κομισιόν ούτε επιβεβαιώνουν, ούτε διαψεύδουν.

Ταυτόχρονα παραπέμπουν στην αναφορά του ευρωπαίου Επιτρόπου Δικαιοσύνης ότι έχει ζητηθεί από την νομική υπηρεσία της Ένωσης να προβεί σε ανάλυση, βάση του νομικού πλαισίου που διέπει τα κράτη μέλη, για την εκκίνηση «διαδικασίας επί παραβάσει» ή την υποβολή νομοθετικής πρότασης για την αλλαγή των κανονισμών που διέπουν τα προγράμματα πολιτογραφήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα