Στις 5 και 6 Απριλίου οι υπογραφές για το φυσικό αέριο

Στις 5 και 6 Απριλίου υπογράφονται τα συμβόλαια με τις εταιρείες που κέρδισαν τον τρίτο γύρο αδειοδότησης για τα τεμάχια 6,8 και 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, μετά την έγκριση σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο των τριών συμβολαίων.

Σε δήλωση μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το σώμα τον εξουσιοδότησε να υπογράψει τα συμβόλαια. “Οι υπογραφές θα γίνουν στις 5 και 6 Απριλίου και οι λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν

πάρα πολύ σύντομα”.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με τα συμβόλαια που είχαν ετοιμαστεί για τις προηγούμενες εταιρείες, ο Υπουργός είπε ότι είχε προηγηθεί η διαπραγμάτευση όπως είχαν ανακοινώσει, στις 7 Μαρτίου. “Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο Υπουργικό τα αποτελέσματα τόσο τα τεχνικά όσο τα οικονομικά, αλλά και τα νομικά, τα οποία προέκυψαν από αυτή τη διαπραγμάτευση”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση επιβεβαίωσε ότι ποσό 103,5 εκ. ευρώ θα εισρεύσει άμεσα στα ταμεία του κράτους με την υπογραφή των συμβολαίων. Πρόκειται, είπε, “για το μπόνους υπογραφής και είναι το ποσό που θα δοθεί από τις εταιρείες, χωρίς να αναφερόμαστε ξεχωριστά στο κάθε ποσό, κατά την υπογραφή των συμβολαίων”.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στέλεχος της ΕΝΙ δεν απέκλεισε να ανευρεθεί κοίτασμα στην κυπριακή ΑΟΖ παρόμοιο με αυτό του Ζορ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι η ύπαρξη ενδιαφέροντος για την ΑΟΖ της Κύπρου επιστεγάζεται και σήμερα με την έγκριση των συμβολαίων από το Υπουργικό Συμβούλιο και την ποιότητα των προτάσεων που έχουν υποβληθεί και “από αυτούς που έχουν κερδίσει και από αυτούς που δεν έχουν κερδίσει”.Από κει και πέρα, πρόσθεσε, “θέλουμε να κρατάμε μικρό καλάθι. Το έχουμε πει πολλές φορές ότι αν δεν γίνει γεώτρηση δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε τις προσδοκίες που έχουμε για την κυπριακή ΑΟΖ”.Το ότι ήρθαν όμως όλοι αυτοί οι κολοσσοί αυτό κάτι σημαίνει, ανέφερε απαντώντας σε σχόλιο άλλου δημοσιογράφου και πρόσθεσε ότι “είναι έτοιμοι να επενδύσουν, έτοιμοι να ρισκάρουν στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που σημαίνει πάρα πολλά σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες ή τις προοπτικές όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της περιοχής ευρύτερα”.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι πέραν της γεώτρησης στο τεμάχιο 11, προγραμματίζονται ακόμα δύο γεωτρήσεις από την ΕΝΙ, δεν έχει όμως καθοριστεί ακόμη σε ποια τεμάχια. Αυτό θα το καταδείξουν σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια οι σεισμικές έρευνες, πρόσθεσε. “Οπότε πρόθεση μας είναι να έχουμε τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 και να έχουμε ακόμα δύο γεωτρήσεις πριν το τέλος του χρόνου, τουλάχιστον να αρχίσουν πριν το τέλος του χρόνου”.

Κληθείς να πει εάν σε επαφές του με τις εταιρείες υπάρχει εκ μέρους τους προβληματισμούς σχετικά με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για προθέσεις τους σε περίπτωση γεώτρησης, ο Υπουργός Ενέργειας απάντησε “έχετε δει εσείς κάποιον προβληματισμό σε όλη αυτή την προσπάθεια, είτε στον προγραμματισμό για τις γεωτρήσεις είτε στον τρίτο γύρο αδειοδότησης;”. Να προχωρήσουμε, είπε, με αυτοπεποίθηση, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θα έχουμε ενώπιόν μας, οικονομικές, πολιτικές, γεωπολιτικές και να μείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας που είναι “περεταίρω ερευνητικό πρόγραμμα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα