Στήριξη της Κύπρου για προσφυγικό ζήτησε ο Συλικιώτης από ΕΕ

“Η επικείμενη Σύνοδος θα επανέλθει στην προσφυγική κρίση με έκθεση προόδου. Ευελπιστούμε, ωστόσο, πως θα υπάρξει πραγματική εκτίμηση της κατάστασης χωρίς εφησυχασμό λόγω του εικονικά μειωμένου αριθμού αφίξεων που έχουμε στην Ε.Ε. Γιατί η τραγική πραγματικότητα και οι πνιγμοί των ανθρώπων στη Μεσόγειο, δεν είναι μόνο αριθμοί”. Αυτά υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Ν. Συλικιώτης, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στην παρουσία και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, στο Στρασβούργο. Θέμα της

συζήτησης ήταν η προετοιμασία της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 18ης και 19ης Οκτωβρίου 2018.

Μιλώντας εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής, Ενωτικής Αριστεράς, ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε πως η πρόσφατη συμφωνία των ηγετών στο Σάλτσμπουργκ για το προσφυγικό, δυστυχώς είναι προς λάθος κατεύθυνση. Όπως εξήγησε, οι συμφωνίες με τρίτες χώρες το μόνο που θα επιτύχουν είναι να αυξήσουν τους ελέγχους στα σύνορα και να ενισχύσουν τη λογική της Ευρώπης φρούριο. Συμπλήρωσε δε πως αυτό που χρειάζεται είναι μια στρατηγική που να στηρίζεται στην αλληλεγγύη, να καταργηθεί το Δουβλίνο II, να δημιουργηθεί ένα κοινό, δίκαιο σύστημα ασύλου και ένα μόνιμο, δεσμευτικό και δίκαιο σύστημα μετεγκατάστασης των προσφύγων.

Κλείνοντας, ο κος Συλικιώτης επισήμανε πως τα κράτη μέλη χρειάζονται έμπρακτη στήριξη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο παράδειγμα της Κύπρου, όπου καταφθάνουν συνεχώς πλοιάρια με εξαθλιωμένους πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων παιδιά και έγκυες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, μπορεί ο αριθμός των προσφύγων να είναι μικρός, ωστόσο κατ’ αναλογία του πληθυσμού της Κύπρου, οι ανάγκες που προκύπτουν είναι πολλές και η χώρα μας χρειάζεται στήριξη από την Ε.Ε., ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί επαρκώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα