Στην ολομέλεια η πρόταση νόμου για ΦΠΑ στην ενοικιαγορά

Σε δύο εβδομάδες οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής πρόταση νόμου που προσπαθεί να ρυθμίσει στρεβλώσεις στην επιβολή ΦΠΑ σε ακίνητα και στη γη που αφορούν περιπτώσεις ενοικιαγοράς, ύστερα από πρόταση νόμου το Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της Επιτροπής Οικονομικών ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου η Βουλή προσπαθεί να ρυθμίσει

κάποιες στρεβλώσεις που δεν έχουν καμιά σχέση με τον πρόσφατο νόμο για τα ΦΠΑ στα οικόπεδα, αλλά είναι ζητήματα στα οποία υπήρχαν από πριν στρεβλώσεις.

Όπως ανέφερε, με νόμο που ψηφίστηκε για την αγορά ακινήτων δεν καταβάλλονται ταυτόχρονα ΦΠΑ και τέλη μεταβίβασης, ενώ σε περιπτώσεις μακροχρόνιας ενοικιαγοράς γης, καταβάλλονται ταυτόχρονα και ΦΠΑ και τέλη μεταβίβασης. Η πρόταση νόμου, ανέφερε προνοεί και στην περίπτωση ενοικιαγοράς να μην πληρώνονται ταυτόχρονα ΦΠΑ και τέλη μεταβίβασης, αφού κάτι τέτοιο αποτελεί στρέβλωση.

Κατά την πορεία της συζήτησης, είπε, διαφάνηκε επίσης μια άλλη στρέβλωση υπέρ της ενοικιαγοράς, αφού αν αποκτηθεί ένα ακίνητο με συμβόλαιο ενοικιαγοράς δεν έχει κάποιος υποχρέωση να πληρώσει ΦΠΑ κάτι που επίσης πρέπει να αλλάξει, να μπει ΦΠΑ και στην μακροχρόνια μίσθωση ώστε να υπάρχει ισοτιμία και ισονομία.

Είπε επίσης ότι η προσπάθεια είναι να διορθωθούν διαχρονικές στρεβλώσεις, ενώ πολλές φορές μέσα από δημοσιεύματα τους καταλογίζονται συμφέροντα.

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου εξέφρασε την άποψη ότι τέτοιου είδους ζητήματα θα πρέπει να εξετάζονται όλα μαζί ώστε να μην δίνονται αποσπασματικές λύσεις ή διευθετήσεις με αποτέλεσμα να συντηρούνται προβλήματα ή να προκαλούνται καινούρια.
Το ΑΚΕΛ είπε, θα μελετήσει το θέμα όπως διαμορφώνεται και θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια τη μεθεπόμενη Παρασκευή.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης ανέφερε ότι με την πρόταση νόμου επιδιώκεται να επιλυθεί το πρόβλημα των περιπτώσεων ενοικιαγοράς που πληρώνουν και ΦΠΑ και μεταβιβαστικά και η τοποθέτηση θα γίνει στην επόμενη Ολομέλεια.

Ανέφερε επίσης ότι αναμένεται ακόμα από τον Πρόεδρό της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου να ασκήσει πίεση προς την Κυβέρνηση ώστε να θέσει ενώπιον της Επιτροπής νομοθεσία που να επιστρέφεται το 14% του ΦΠΑ που πληρώνει κάποιος για αγορά οικοπέδου για να κτίσει μέσα την κατοικία του. Όπως είπε, έγινε ένα άτυπο νομοσχέδιο και εξέφρασε την ελπίδα να τεθεί σύντομα ενώπιόν τους.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, διερωτήθηκε γιατί υπάρχει τόση «καούρα» για να επισπευσθεί αυτή η εξέταση πρότασης νόμου. Όπως είπε, φαίνεται ότι υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα που επείγονται για κατάργηση μεταβιβαστικών σε περίπτωση μίσθωση ακίνητης περιουσίας. Όπως είπε, στο μυαλό του έρχεται η περίπτωση που συζητείται μεταξύ κράτους και εκκλησίας για το τεμάχιο στη Γεροσκήπου, αφού θα είναι οι πρώτοι που θα ευνοηθούν από κάτι τέτοιο, αλλά και άλλοι που μισθώνουν κρατική γη για οποιουσδήποτε επιχειρηματικούς λόγους. Εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι όλες οι νομοθεσίες που έχουν να κάνουν με φορολόγηση ακίνητης ιδιοκτησίας θα πρέπει να συζητηθούν και ψηφιστούν ως σύνολο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα