Στην Άγκυρα οι κατοχικές Αρχές για το θέμα του νερού

Τέσσερις “υπουργοί”, δημοσιονομικών Μπιρικίμ Οζγκιούρ, οικονομίας, βιομηχανίας και εμπορίου Σουνάτ Ατούν, γεωργίας, φυσικών πόρων και τροφίμων Ερκούτ Σιαχαλί και δημοσίων έργων και περιβάλλοντος Κουτλού Εβρέν μεταβαίνουν την ερχόμενη Δευτέρα στην Άγκυρα για να οριστικοποιήσουν την συμφωνία για την διαχείριση του νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, οι τέσσερις “υπουργοί” θα έχουν διήμερες επαφές με μέλη της τουρκικής κυβέρνησης και θα συζητήσουν και το νέο οικονομικό πρωτόκολλο 2016-2018.

Ο “πρωθυπουργός” Ομέρ Καλιοντζού δήλωσε στον

παράνομο Μπαϊράκ ότι η πρόσκληση για τη μετάβαση των “υπουργών” ήρθε από την Άγκυρα, ενώ ο Σουνάτ Ατούν ανέφερε πως η επιστολή της “κυβέρνησης” με την πρόταση για συνεργασία “δημοσίου” - ιδιωτικού τομέα στο θέμα της διαχείρισης αντικρίστηκε θετικά από την τουρκική κυβέρνηση. “Η διανομή και επιδιόρθωση θα είναι στον ιδιωτικό τομέα και ο έλεγχος στο δημόσιο”. Σύμφωνα με τον ίδιο θα έχουν συναντήσεις με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, αρμόδιο για την Κύπρο, Τουγρούλ Τουρκές και τον Υπουργό Δασών και Υδάτων, Βεϊσέλ Έρογλου, με τους οποίους θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες.

Το προσχέδιο της πρότασης είχε σταλεί στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με την χθεσινή έκδοση της τ/κ εφημερίδας “Χαβαντίς” στην πρόταση της “κυβέρνησης” προβλέπεται η προκήρυξη διαγωνισμού από την αρμόδια “αρχή” του ψευδοκράτους, οι προϋποθέσεις του οποίου θα καταγραφούν τους πρώτους τρεις μήνες και θα ολοκληρωθεί τους επόμενους οκτώ. Κατά την διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος το νερό στους “δήμους” θα διανείμει το Τμήμα Υδάτων Τουρκίας (DSI). Δύο θα είναι οι διαγωνισμοί, ένας για το πόσιμο και ένας για το νερό άρδευσης.

Τις εισπράξεις θα εξακολουθούν να λαμβάνουν οι “δήμοι”, οι οποίοι θα αναμειχθούν και σε “εθνικό” και σε τοπικό επίπεδο στη διαχείριση του νερού. Η τιμή του νερού δεν θα ξεπερνά τις 4,5 ΤΛ (1,5 ευρώ). Επίσης προβλέπεται ότι το DSI τον πρώτο χρόνο θα προσφέρει τις υπηρεσίες του, χωρίς να βγάζει κέρδος. Το Τμήμα Υδάτων της Τουρκίας με τα έσοδα από το νερό θα δημιουργήσει ένα ταμείο που θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση των δανείων των “δήμων”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα