Στη Βουλή σήμερα η επιβολή ΦΠΑ 19% σε ακίνητα

Σημαντικές αποφάσεις από τη Βουλή για το εναρμονιστικό νομοσχέδιο που προνοεί την επιβολή ΦΠΑ 19% στα οικόπεδα, αναμένονται σήμερα.

ΥΠΟΙΚ και Βουλή διαφωνούν στον νέο ορισμό της γης που περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο.

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, που άρχισε στις 9.30, αναμένεται να ξεκαθαρίσει ποια γη θα υπόκειται

σε ΦΠΑ 19%.

Διαβάστε επίσης: Σοβαρές αναταράξεις στον τομέα των ακινήτων

Κατόπιν εντολής της Επιτροπής, οι τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών προχώρησαν στην ενσωμάτωση του ολλανδικού ορισμού στο αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου.

Στόχος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου πριν το κλείσιμο των εργασιών της Βουλής, εν όψει των θερινών διακοπών, με ημερομηνία εφαρμογής την 1η Σεπτεμβρίου 2017, ώστε να δοθεί και χρόνος για τυχόν υποδείξεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πιθανές αλλαγές στη νομοθεσία.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να επιβάλουν πρόστιμο.
Παρά το γεγονός ότι το κόστος θα επιβαρύνει τον αγοραστή, διάχυτη είναι η ανησυχία των πωλητών, οι οποίοι γνωρίζουν τις αντοχές της αγοράς.

Προειδοποιούν ότι θα υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις στον τομέα των ακινήτων, στρέβλωση, αθέμιτος ανταγωνισμός και πιέσεις στην αξία των οικοπέδων, ενώ κάποιοι επιχειρηματίες πιθανόν να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας, καθώς δεν θα έχουν κεφάλαιο κίνησης.

Το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για την επιβολή ΦΠΑ 19% απειλεί να τινάξει στον αέρα τα ενθαρρυντικά σημάδια στον τομέα της κτηματαγοράς και όλοι αναμένουν με αγωνία το αποτέλεσμα των εν εξελίξει ζυμώσεων, ώστε να αποσαφηνιστεί η εικόνα της νέας τάξης πραγμάτων που θα ισχύσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα