Σταθερός ο ρυθμός ανάπτυξης των επιχειρήσεων στην Eυρωζώνη

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της Markit για τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, διαμορφώθηκε στις 53,1 μονάδες, ξεπερνώντας την αρχική εκτίμηση των 52,8 μονάδων, αλλά παραμένοντας σταθερός έναντι του Μαΐου. Η τιμή διατηρείται πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, από τα μέσα του 2013.

Το μεγαλύτερο κομμάτι της έρευνας ολοκληρώθηκε πριν το δημοψήφισμα της Βρετανίας στις 23 Ιουνίου, που σημαίνει ότι οι μετασεισμοί από την ψήφο υπέρ του Brexit δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στα στοιχεία.

«Η έρευνα υποδηλώνει αύξηση του ΑΕΠ μόλις κατά 0,3%, αντίστοιχη με την ασθενική τάση που καταγράφηκε πέρυσι», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της ευρωζώνης διαμορφώθηκε το πρώτο τρίμηνο στο 0,6%. Ενώ η ύστερη αύξηση των νέων επιχειρήσεων – με τον αντίστοιχο υποδείκτη να αυξάνεται στο 52,8 από την αρχική εκτίμηση για 52,5 – βοήθησε να ενισχυθεί η συνολική δραστηριότητα, ο ρυθμός είναι ακόμα μέτριος και αρκετές μονάδες χαμηλότερα από τα επίπεδα που καταγράφηκαν προς τα τέλη του περασμένου έτους.

«Η απουσία ενδείξεων ότι η ανάκαμψη επιταχύνεται θα αποτελέσει ανησυχία για τους φορείς χάραξης της πολιτικής, ιδιαίτερα καθώς η αβεβαιότητα του 'Brexit' φαίνεται πιθανόν να μετριάσει την ανάπτυξη τους επόμενους μήνες», ανέφερε ο Γουίλιαμσον.

Η έρευνα έδειξε ότι οι επιχειρήσεις και πάλι μείωσαν τις τιμές τους τον Ιούνιο σε μια προσπάθεια να τονώσουν τις νέες επιχειρήσεις. Ο δείκτης τιμών παραγωγής μειώθηκε στο 49,1 από το 49,3 τον Μάιο.

Η μείωση των τιμών, ωστόσο, δεν κατάφερε να βελτιώσει τον τομέα υπηρεσιών. Ο PMI για τον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε στις 52,8 μονάδες τον Ιούνιο, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιανουάριο του 2015, από τις 53,3 μονάδες.

Ένα θετικό σημείο στην έρευνα ήταν η απασχόληση στις εταιρίες υπηρεσιών, ο ρυθμός της οποίας αυξήθηκε τον Μάιο, οδηγώντας το δείκτη στο 53,1 από το 52,3. Εξαιρουμένης μια αντίστοιχης επίδοσης τον περασμένο Δεκέμβριο, ο δείκτης ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο του από τον Νοέμβριο του 2010.

«Αν και δεν είναι εντυπωσιακή, η σταθερή αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τους τελευταίους μήνες δίνει σε ολοένα και περισσότερες εταιρίες την εμπιστοσύνη για να προσλάβουν περισσότερο προσωπικό, ιδιαίτερα στη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία», ανέφερε ο Γουίλιαμσον.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα