Στα άκρα η κόντρα για τη Σάβια Ορφανίδου

ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ ΚΑΙ ΥΠΟΙΚ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ
ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ των πολιτικών κομμάτων δεν μπορεί να θεωρούνται ότι είναι υπεράνω του νόμου, αναφέρει με ανακοίνωσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία, σημειώνοντας ότι ουδείς δικαιούται να παρεμβαίνει προς όφελος ενός δημοσίου υπαλλήλου, ώστε αυτός να αποφύγει τον πειθαρχικό έλεγχο.

Με βάση το νομικό πλαίσιο που ισχύει από τις 10/7/2015 και μετά, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, επιτρέπεται σε δημόσιο υπάλληλο να κατέχει κομματικό αξίωμα,

αλλά μόνο κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας. Τέτοια έγκριση μπορεί να δοθεί μόνο αν τα καθήκοντα της θέσης του υπαλλήλου δεν συγκρούονται και δεν επηρεάζονται με οποιονδήποτε τρόπο από την κατοχή του κομματικού αξιώματος, προστίθεται.

Μόνο αν ο υπάλληλος, συνεχίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία, κατέχει θέση με μισθοδοτική κλίμακα μέχρι και την κλίμακα Α7 του κυβερνητικού μισθολογίου δεν χρειάζεται οποιαδήποτε έγκριση. Σημειώνει, επίσης, ότι το νομικό πλαίσιο που ίσχυε πριν από τις 15 Ιουλίου 2015 επέτρεπε στους δημοσίους υπαλλήλους να είναι μόνο απλά μέλη, αλλά όχι στελέχη πολιτικού κόμματος.

Αν καταγγελθεί…
Ο Υπουργός Οικονομικών, προσθέτει, είναι αρμόδια Αρχή για όλους τους λειτουργούς του Υπουργείου Οικονομικών και των Τμημάτων του. Συνεπώς, συνεχίζει, αν έχουν υποπέσει στην αντίληψη του Υπουργού περιπτώσεις λειτουργών μισθοδοτικής κλίμακας μεγαλύτερης της κλίμακας Α7 που είναι στελέχη κομμάτων χωρίς να έχουν εξασφαλίσει άδεια από την ΕΔΥ, οφείλει να κινήσει διαδικασία πειθαρχικής έρευνας κατά των προσώπων αυτών για το συγκεκριμένο παράπτωμα. «Τονίζουμε το "οφείλει", το οποίο έχει επιβεβαιωθεί με αριθμό γνωματεύσεων του Γενικού Εισαγγελέα», αναφέρει.

«Κατά την άποψή μας, η υποχρέωση αυτή του Υπουργού να ενημερώσει τους συναδέλφους του, δεν προκύπτει από τον περί Δημοσίας Υπηρεσίας Νόμο, αλλά από την επίσημη διαβεβαίωσή του κατά την ανάληψη των καθηκόντων του για πίστη και σεβασμό εις το Σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτώ νόμους. Πώς λοιπόν μπορεί να γνωρίζει ένας Υπουργός ότι ενδεχομένως κάποιος δημόσιος υπάλληλος να παραβιάζει τη νομοθεσία αλλά να αδιαφορεί;», διερωτάται η Υπηρεσία.

Τονίζει ακόμη ότι με βάση τις γενικές αρχές του διοικητικού δικαίου και τη σχετική νομολογία, ισότητα στην παρανομία δεν νοείται. Συνεπώς, προσθέτει, η αναφορά του Υπουργού ότι «από τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές καθημερινώς παρελαύνουν λειτουργοί της Δημόσιας Υπηρεσίας που κατέχουν κομματικά αξιώματα», δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την ανοχή ανάλογης συμπεριφοράς από την καταγγελθείσα λειτουργό. Αντίθετα, όπως αναφέρει, μεταφέρει στους ώμους του Υπουργού την υποχρέωση να ενεργήσει, για όλους τους άλλους υπαλλήλους που γνωρίζει ότι διαπράττουν το ίδιο παράπτωμα.

Πού… συμφωνεί με τον Χάρη Γεωργιάδη
Για το θέμα των διαδικασιών της απόσπασης συγκεκριμένης λειτουργού του Υπουργείου Οικονομικών στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), και του ενδεχομένου εκ μέρους της διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος με τη συμμετοχή της στο Πολιτικό Γραφείο συγκεκριμένου κόμματος χωρίς άδεια από την ΕΔΥ, η Υπηρεσία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα αναμένει την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών και θα ενεργήσει ανάλογα.

«Συμφωνούμε πάντως με τον Υπουργό ότι "ο Γενικός Ελεγκτής είναι αρμόδιος να εκφράσει μία άποψη" και ότι "την ευθύνη και την αρμοδιότητα την έχει η εκτελεστική εξουσία". Είναι φυσικά αυτονόητο ότι ουδείς δικαιούται να ενεργεί κατά παράβαση του νόμου, ούτε και να παραμελεί εσκεμμένα την εκτέλεση καθήκοντος, το οποίο έχει σύμφωνα με το νόμο υποχρέωση να εκτελέσει», αναφέρει.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί δεδομένο ότι ουδείς δικαιούται να παρεμβαίνει προς όφελος ενός δημοσίου υπαλλήλου ώστε αυτός να αποφύγει τον πειθαρχικό έλεγχο.

Στηρίζει Ορφανίδου ο ΥΠΟΙΚ
Για απώλεια της ανεξαρτησίας και της αντικειμενικότητας του Γενικού Ελεγκτή κάνει λόγο ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Υπουργός αναφέρει ότι έχει ζητήσει τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας, η οποία και έχει ολοκληρωθεί, και προσθέτει ότι για τις διαπιστώσεις και τις αποφάσεις του ο Γενικός Ελεγκτής θα ενημερωθεί γραπτώς. Προσθέτει πως είχε εντοπιστεί η αντίφαση ότι η νομοθεσία από τη μια απαγόρευε την ενεργό ανάμειξη δημοσίων υπαλλήλων στα κομματικά, ενώ ταυτόχρονα επέτρεπε σε αυτούς να είναι υποψήφιοι για πολιτειακό αξίωμα (π.χ. υποψήφιος βουλευτής) και να έχουν συνεπώς ενεργό κομματική δράση.

«Έχοντας ακριβώς υπόψη ότι μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων κατείχε κομματικό αξίωμα, η Βουλή των Αντιπροσώπων προχώρησε το 2015 σε νομοθετική ρύθμιση, η οποία πλέον επιτρέπει και ρυθμίζει τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων σε πολιτικά κόμματα, χωρίς μάλιστα να δημιουργείται υποχρέωση σε όσους κατείχαν κομματικό αξίωμα πριν από την ημερομηνία εφαρμογής του συγκεκριμένου Νόμου, να υποβάλουν σχετικό αίτημα στην ΕΔΥ. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο κανένα αίτημα από δημόσιο υπάλληλο, από τους πολλούς που υπηρετούν σε πλείστα πολιτικά κόμματα, δεν έχει υποβληθεί στην ΕΔΥ», αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης.

Με βάση τα πιο πάνω, επισημαίνει, «προκύπτει ότι η συγκεκριμένη Λειτουργός στοχοποιείται με τρόπο άδικο και υπερβολικό» και σημειώνει πως «η εμμονή του Γενικού Ελεγκτή να καταδικάσει τη συγκεκριμένη Λειτουργό προκύπτει μετά από υπόδειξη βουλευτή του ΑΚΕΛ και αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση της απώλειας της ανεξαρτησίας και της αντικειμενικότητας εκ μέρους του».

Keywords
Τυχαία Θέματα