ΣΠΑΒΟ:Δράσεις για ευαισθητοποίηση, για εξάλειψη της έμφυλης βίας

Από την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, μέχρι και την 10η Δεκεμβρίου 2018, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διοργανώνεται σειρά δράσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για εξάλειψη της έμφυλης βίας.



O Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), ο οποίος συντονίζει την Επιτροπή του Εθνικού Μηχανισμού κατά της Βίας και Εμπορίας Προσώπων, πραγματοποίησε την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, Δημοσιογραφική Διάσκεψη, εξαγγέλλοντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Η Πρόεδρος του ΣΠΑΒΟ, Κική Πογιατζή,

σε χαιρετισμό της, έκανε ειδική μνεία «στο μονόπρακτο θεατρικό που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου το οποίο αποτυπώνει τα βιώματα και τα συναισθήματα μιας κακοποιημένης γυναίκας».

Μετά την παράσταση θα διεξαχθεί συζήτηση μεταξύ του κοινού και λειτουργών-ψυχολόγων του συνδέσμου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η κ. Πογιατζή αναφέρθηκε συνοπτικά στην πρόοδο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει ο Σύνδεσμος.

Όσον αφορά τα προγράμματα SAFER και STEP4GBV είπε ότι έχουν γίνει οι αναγκαίες συναντήσεις όλων των εταίρων» και τα επόμενα βήματα για το πρώτο πρόγραμμα περιλαμβάνουν σχεδιασμό προγραμμάτων κατάρτισης των δασκάλων με σκοπό την ενημέρωση των παιδιών για τα θέματα της έμφυλης βίας.

Για το δεύτερο πρόγραμμα ετοιμάζονται πρακτικές για την αντιμετώπιση θυμάτων έμφυλης βίας καθώς και θεραπευτικά προγράμματα για θύτες.

Μέσα στο 2018, ο ΣΠΑΒΟ, όπως είπε η Πρόεδρός του, «ετοίμασε το ενημερωτικό υλικό και πραγματοποίησε 11 ενημερωτικές εκδηλώσεις, 9 εργαστήρια και 9 θεατρικά εργαστήρια» στο πλαίσιο του προγράμματος CIRCLE OF CHANGE του οποίου Συντονιστής είναι η Αστυνομία.

Στόχος του είναι η επιμόρφωση όλων των εθνικών φορέων για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Όπως είπε η κ. Πογιατζή, «τα πιο πάνω ευρωπαϊκά προγράμματα ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό το έργο του Συνδέσμου που επιτελείται μέσα από σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια που πραγματοποιούνται σε πανεπιστήμια και σχολεία».

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «και φέτος στόχος της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και των παιδιών είναι να βοηθηθούν τα παιδιά να απαλλαγούν από παλιά κοινωνικά στερεότυπα και να τα αντικαταστήσουν με τις αρχές του σεβασμού και της ισότητας μεταξύ των φύλων διότι με αυτό τον τρόπο τους προετοιμάζουμε να γίνουν σωστοί γονείς και ελαχιστοποιούμε την πιθανότητα συνέχισης της βίας».

Στην σημασία των δράσεων του ΣΠΑΒΟ αναφέρθηκαν σε δικούς τους χαιρετισμούς ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης και η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα