Σλοβακία: Στις 16 Μαρτίου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές

Οι Σλοβάκοι καλούνται στις 16 Μαρτίου στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Αντρέι Ντάνκο, κηρύσσοντας την έναρξη μιας προεκλογικής εκστρατείας χωρίς σαφές φαβορί για το αξίωμα.

Δώδεκα υποψήφιοι έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν το αξίωμα στη χώρα των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων. Μεταξύ αυτών δεν είναι ο απερχόμενος πρόεδρος, Αντρέι Κίσκα, που ήδη από τον περασμένο Μάιο είχε δηλώσει ότι δεν θα ήταν υποψήφιος.

Ο σφοδρότερος πολιτικός αντίπαλός του, ο πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ

Φίτσο, αποφάσισε επίσης να μην είναι υποψήφιος, προτιμώντας να καλύψει μια κενή έδρα στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Το μεγαλύτερο κόμμα του αριστερού συνασπισμού Smer-SD πρότεινε στον Ευρωπαίο επίτροπο, Μάρος Σέφκοβιτς, να κατέβει υποψήφιος με την υποστήριξή του, όμως εκείνος δεν έχει ακόμη απαντήσει.

Ο ηγέτης ενός από τα κόμματα του συνασπισμού Most-Hid (ουγγρική μειονότητα), Μπέλα Μπούγκαρ, ο ακροδεξιός βουλευτής Μάριαν Κότλεμπα και ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Στέρφαν Χάραμπιν, έχουν δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιοι. Ο ίδιος ο Αντρέι Ντάνκο θα ανακοινώσει τις προθέσεις του εντός του μηνός.

Αν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα διεξαχθεί και δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων, στις 30 Μαρτίου.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα