Σιζόπουλος: Μόνο υπό προϋποθέσεις επανέναρξη συνομιλιών

Μόνο αν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία επανέναρξης συνομιλιών στο Κυπριακό, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, τονίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να δώσει το μήνυμα πως είναι παρούσα "και όχι εκλιπούσα".


Σε δηλώσεις του στο περιθώριο επίσκεψής του στο Νοσοκομείο Λεμεσού, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως η ΕΔΕΚ έχει ξεκαθαρίσει ότι η οποιαδήποτε επανέναρξη των συνομιλιών,

θα πρέπει να πληροί ορισμένες βασικές προϋποθέσεις.

"Πρώτη είναι ότι θα πρέπει να τερματιστούν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και, κυρίως, να προχωρήσει στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων χωρίς προβλήματα", ανέφερε.

Το δεύτερο, πρόσθεσε, θα πρέπει να τερματιστούν οι προκλητικές δηλώσεις που έρχονται από την πλευρά των εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος "και οι οποίες έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο", ενώ σημείωσε πως θα πρέπει η οποιαδήποτε επανέναρξη των συνομιλιών να στρέφεται στη σωστή υφή του Κυπριακού, " που είναι θέμα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης".

Επιπρόσθετα, ο Μαρίνος Σιζόπουλος διαμήνυσε πως δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε μια πενταμερή διαδικασία, όπως στο παρελθόν, αλλά στο πλαίσιο μιας Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ε.Ε., των εγγυητριών χωρών και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπογράμμισε, δε, πως "η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει επιτέλους να δώσει το μήνυμα ότι είναι παρούσα και όχι εκλιπούσα, όπως τη θέλει η Τουρκία".

Αγωνιζόμαστε για πραγματική ισότητα της γυναίκας στην κοινωνία

Η προσπάθεια να αποδοθεί στη γυναίκα αυτό που πραγματικά δικαιούται, με βάση τη συνεισφορά της, θα είναι ένας αγώνας συνεχόμενος, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, με αφορμή την αυριανή "Μέρα της Γυναίκας", κάνοντας λόγο για σοβαρές ανισότητες σε βάρος των εργαζόμενων γυναικών της Κύπρου.

Το πρωί, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, μαζί με μέλη της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης της ΕΔΕΚ και της Νεολαίας του Κινήματος, επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου έδωσαν λουλούδια στις εργαζόμενες γυναίκες του δημόσιου νοσηλευτηρίου.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως "παρά την πρόοδο η οποία έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις και κυρίως το επίπεδο της αντιμετώπισης του γυναικείου εργατικού δυναμικού, δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ανισότητες σε βάρος των εργαζόμενων γυναικών".

Η Πολιτεία, είπε, οφείλει να ανταποδώσει τη μεγάλη συνεισφορά των γυναικών και στην κοινωνία και στην οικονομία, προσθέτοντας ότι "υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοικτά τα οποία πρέπει να προωθηθούν, όπως το θέμα της ίσης αμοιβής για ίση εργασία και το γεγονός ότι υπάρχει μια δυσμενής διάκριση στα θέματα της επαγγελματικής ανέλιξης των γυναικών, τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στον δημόσιο τομέα".

Αυτά τα θέματα θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Σοσιαλιστικού Κινήματος της Κύπρου για τα επόμενα χρόνια, ανέφερε και υπογράμμισε πως "η προσπάθεια ν' αποδοθεί στη γυναίκα αυτό που πραγματικά δικαιούται με βάση τη συνεισφορά της, θα είναι ένας αγώνας συνεχόμενος, χωρίς τερματισμό, γιατί αυτό επιβάλλει η ισότητα στην κοινωνία μας".

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης Ρούλα Μαυρονικόλα είπε πως έχει αφιερωθεί η αυριανή μέρα στη γυναίκα της βάρδιας, "σε αυτή τη γυναίκα, που με όλες τις δυσκολίες που έχει ως εργαζόμενη γυναίκα, επιπρόσθετα, έχει και τη βάρδια, η οποία είναι ωράρια πάρα πολύ δύσκολα και έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλές δυσκολίες".

Δυστυχώς, συνέχισε, είμαστε σε ένα κράτος στο οποίο δεν υπάρχουν οι υποδομές που βοηθούν τους εργαζόμενους γονείς στη σύζευξη της οικογενειακής με την εργασιακή ζωή, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι "συμπαραστεκόμαστε σε όλες τις γυναίκες της Κύπρου, ειδικότερα σε αυτές τις γυναίκες που εργάζονται σχεδόν σε όλο το 24ωρο".

Κάλεσε δε την Κυβέρνηση να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές, ούτως ώστε οι εργαζόμενοι γονείς να μπορούν να αφήνουν τα παιδιά τους σε ειδικούς, για να μπορούν να πηγαίνουν ξέγνοιαστοι στην εργασία τους.

Τα μέλη της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης εμφανίστηκαν στο Νοσοκομείο Λεμεσού με ροζ γάντια, αφού, όπως εξήγησε η κ. Μαυρονικόλα, η Κίνηση συμμετέχει στην εκστρατεία της Europa Donna Κύπρου για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, στέλνοντας το μήνυμα πως "η πρόληψη είναι στο χέρι μας".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σιζόπουλος, Μόνο, ϋποθέσεις,sizopoulos, mono, ypotheseis