Σιζόπουλος: Κατηγορεί ΠτΔ για συγκάλυψη ευθυνών κουρέματος

Για συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για το κούρεμα καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013, κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συνεργάτες του ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, αναφορικά με τη συζήτηση για το κούρεμα

του 2013, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι η Βουλή δεν είχε δικαίωμα συζήτησης και ψήφισης νομοθεσίας για κούρεμα καταθέσεων χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενώπιόν της, προσθέτοντας πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του γνώριζαν πάρα πολύ καλά ότι οι καταθέσεις κάτω από €100.000 ήταν προστατευμένες με απόφαση της κυπριακής Βουλής, στη βάση εναρμόνισης με ευρωπαϊκή οδηγία».

Είπε πως στην επίμαχη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου μετά την επιστροφή του Προέδρου Αναστασιάδη από την επίμαχη συνεδρία του Eurogroup, η ΕΔΕΚ είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, αντί για κούρεμα ή επιβολή τέλους, να υπάρξει δανεισμός του συγκεκριμένου ποσού από τους καταθέτες έναντι 10ετους κρατικού ομολόγου, το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέρριψε, όπως είπε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σιζόπουλος διερωτήθηκε γιατί τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Κύπρου και ότι δεν δόθηκε αξιόπιστη απάντηση για την παραχώρηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, συσσωρεύοντας πρόσθετα βάρη στον Κύπριο πολίτη, όπως είπε.

Επικαλούμενος δύο επιστολές του 2015 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ότι το κούρεμα καταθέσεων ήταν απόφαση των κυπριακών αρχών, ο κ. Σιζόπουλος μίλησε για στοιχεία που «είναι αρκούντως ενδεικτικά για να καταδείξουν τις ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας, μέσα από επίσημες δηλώσεις οργάνων της ΕΕ».

Ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στο νομοσχέδιο το οποίο «ετοίμασε η κυπριακή κυβέρνηση για να κατατεθεί στη Βουλή στις 15 Μαρτίου του 2013, στο οποίο αναφέρεται ακριβώς ότι το ΥΠΟΙΚ ετοίμασε νομοσχέδιο για επιβολή τέλους καταθέσεων, με βάση τις πρόνοιες του οποίου τα έσοδα τα οποία θα προέλθουν, θα ανέρχονται γύρω στα 5,8 δις ευρώ».

«Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια και όσο και αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του προσπαθούν να παραποιήσουν τα γεγονότα και να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους, οι ευθύνες τους είναι τεράστιες», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, «ναι μεν υπήρξε μια κακή οικονομική κατάσταση, ναι μεν υπήρξαν τεράστια προβλήματα, όμως δεν θέλησαν σε καμία περίπτωση να συζητήσουν είτε με την πολιτική ηγεσία είτε να προετοιμαστούν κατάλληλα για να βρεθεί υπό τις περιστάσεις η καλύτερη δυνατή λύση, έτσι ώστε και τα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να κατοχυρώνονται, αλλά και από την άλλη οι πολίτες να μην πλήττονται με το ισοπεδωτικό κούρεμα το οποίο έγινε».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα