Σεξουαλικά νοσήματα «θερίζουν» στα καμπαρέ των κατεχομένων

Kάθε χρόνο 1.200 γυναίκες έρχονται ως εργαζόμενες σε νυχτερινά κέντρα στα κατεχόμενα, αλλά υπάρχει ένας μεγαλύτερος τομέας πορνείας που δεν ελέγχεται, δήλωσε η «υπουργός εσωτερικών», Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς, ενώ η «υπουργός υγείας», Φιλίζ Μπεσίμ ανέφερε ότι το γεγονός πως αυτές οι γυναίκες που εξαναγκάζονται σε πορνεία δεν προβαίνουν σε ιατρικό έλεγχο, αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, χθες έγινε για πρώτη φορά εργαστήρι για τα νυχτερινά κέντρα – καμπαρέ, ένα θέμα που βρίσκεται συχνά στην επικαιρότητα είτε λόγω θανάτου κάποιας γυναίκας που εργάζεται σε αυτά, είτε λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Πρόσφατα, ο «δήμος» Λευκωσίας είχε κλείσει μεγάλα νυχτερινά κέντρα λόγω μη εξασφάλισης των ανάλογων αδειών λειτουργίας, στα οποία ήταν γνωστό ότι υπήρχαν γυναίκες που εξαναγκάζονταν σε αγοραίο έρωτα.

Σύμφωνα με την κ. Μπαϊμπάρς, στην τ/κ πλευρά υπάρχουν "επισήμως καταχωρημένα" 37 νυχτερινά κέντρα τύπου καμπαρέ, τα 5 εκ των οποίων είναι κλειστά, και στα οποία εργάζονται με σχετική άδεια εργασίας για το μπαρ 217 γυναίκες. Όπως είπε, 32 γυναίκες που ήρθαν για τέτοιου είδους εργασία στάληκαν πίσω λόγω σεξουαλικά μεταδιδόμενης νόσου, ενώ κάθε μέρα προσέρχονται στο «κρατικό» νοσοκομείο γυναίκες που εργάζονται τη νύχτα.

Το πρόβλημα δεν είναι τα καμπαρέ, δήλωσε η Μπαϊμπάρς, αλλά το θέμα είναι πολύ μεγαλύτερο. «Πρέπει να μιλήσουμε για το εμπόριο ανθρώπων. Την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη σεξουαλική δουλεία».

Η «υπουργός υγείας», Φιλίζ Μπεσίμ δήλωσε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 2017 βρέθηκαν 32 περιστατικά με σύφιλη, 11 με HCV, 5 με ηπατίτιδα Β, 3 με HIV, 1 με HPV και 1 με φυματίωση. Κατά μέσο όρο 350 γυναίκες που εργάζονται νύχτα εξετάζονται στα «κρατικά» νοσοκομεία, πρόσθεσε.

Ο «υπουργός εργασίας», Ζεκί Τσελέρ, είπε πως πλέον είναι αναπόφευκτη η μεταρρύθμιση στη «νομοθεσία» για τους όρους τέτοιας εργασίας ώστε να σταματήσει η σεξουαλική εκμετάλλευση και έκανε λόγο για «μη αποδεκτή σκλαβιά» αυτών των γυναικών. Για πρώτη φορά, σημείωσε, υπάρχει απόφαση του «ανωτάτου δικαστηρίου» που αναφέρει γραπτώς ότι σε ένα τέτοιο κέντρο υπήρχε σεξουαλική δουλεία και αυτή την απόφαση πρέπει να την χρησιμοποιήσουν.

Η διευθύντρια του κέντρου μεταναστών, ταυτότητας και δικαιωμάτων, Μινέ Γιουτζέλ, μιλώντας στο ίδιο εργαστήρι ανέφερε ότι οι γυναίκες που εργάζονται σε νυχτερινά κέντρα εξαναγκάζονται να πηγαίνουν την ημέρα με 10 άνδρες και υφίστανται 10 φορές βιασμό.

Ο δικηγόρος του συνδέσμου ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων και παρόμοιων κέντρων διασκέδασης, Μουσταφά Ασένα ανέφερε ότι το «κράτος» που παίρνει τους φόρους από αυτά τα μαγαζιά έχει διαπιστώσει πως εκεί υπάρχει πορνεία. Εκ του συνδέσμου ο ιδιοκτήτης καμπαρέ, Ερντογάν Σιενίζ δήλωσε ότι δεν δέχεται ότι υπάρχει ύποπτοι θάνατοι γυναικών που εργάζονται σε νυχτερινά κέντρα.

Η έναρξη του εργαστηρίου ήταν, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, επεισοδιακή καθώς μια ομάδα ακτιβιστών είχε ανοίξει πανό για τα δύο τελευταία θύματα νεαρές γυναίκες από τρίτες χώρες, η μία εκ των οποίων βρέθηκε νεκρή σε πισίνα ξενοδοχείου και η άλλη σε νυχτερινό κέντρο. «Οι πεζ...ες είναι εδώ, η Τζούντι και η Βόλχα πού είναι;» έγραφε ένα άλλο πανό. Οι διαμαρτυρόμενοι δεν μιλούσαν, απλά κρατούσαν τα πανό, ενώ η «υπουργός εσωτερικών» μιλούσε, κοντά στο βήμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα