Σεμινάριο: Ηλ/κά Παιγνίδια & Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Το φλέγον θέμα της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των χαρακτήρων, από τα κόμικ και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, συζητήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε καινοτόμο σεμινάριο που διοργάνωσε η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε συνεργασία με την Wargaming, με ευρύτερο θέμα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας.

Εκτός από τους παραβρισκόμενους στο αμφιθέατρο UNESCO,

ακόμη 2 χιλιάδες άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση μέσω ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης (live-streaming). Οι ομιλητές παρουσίασαν σε φοιτητές, νομικούς και φίλους της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, τις εξελίξεις στο χώρο.

Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αντώνης Πολεμίτης προσφώνησε το συνέδριο αναφερόμενος στο μέλλον και την εξέλιξη της τεχνολογίας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Υπογράμμισε ότι το Πανεπιστήμιο επενδύει στην τεχνολογία, όπως στην περίπτωση της μελέτης της τεχνολογίας blockchain, ενώ κάλεσε τους παρευρισκομένους να αναλογιστούν πόσο έχει μεταβληθεί η καθημερινή ζωή τα τελευταία χρόνια και πόσο αναμένεται να μεταβληθεί στην ερχόμενη δεκαπενταετία λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας.

Στην ομιλία του με θέμα την προστασία των χαρακτήρων στο δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας και ιδιαίτερα της εμπορίας των χαρακτήρων, κυρίως των φανταστικών, αλλά και των πραγματικών, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθ. Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης, ανέλυσε το νομικό πλαίσιο και τόνισε μέσω παραδειγμάτων τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δημιουργοί στην προστασία των χαρακτήρων στο κοινό δίκαιο. «Σε αντίθετη με τις Ην. Πολιτείες Αμερικής ή την Αυστραλία που έχουν καθιερώσει προστατευτικές διατάξεις για την προσωπικότητα ενός χαρακτήρα στο πεδίο της εμπορικής του αξιοποίησης, το αγγλικό δίκαιο υπήρξε περισσότερο περιοριστικό», επισήμανε. Αναφερόμενος σε αποφάσεις για χαρακτήρες όπως ο Popeye, οι Spice Girls, ο Ταρζάν, o James Bond, ο Έλβις, η Πριγκίπισσα Νταϊάνα, τα Μάπετ, τα Χελωνονιντζάκια, ο Δικαστής Ντρεντ, ο Σούπερμαν, και σε βιντεοπαιγνίδια όπως ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών και η Λάρα Κροφτ, εξήγησε πώς η νομολογία οφείλει να προσαρμοστεί προς τις εμπορικές και επιχειρηματικές πρακτικές και στις εξελίξεις της αγοράς.

Από την πλευρά της Wargaming, ο Νομικός Σύμβουλος της εταιρείας Roman Zanin και οι Σύμβουλοι Πνευματικής Ιδιοκτησίας Darya Firsava και Φοίβη Τραμουντανέλλη, παρουσίασαν δημιουργικούς τρόπους χρήσης της πνευματικής ιδιοκτησίας σε ηλεκτρονικά παιχνίδια, αναλύοντας υποθέσεις τόσο από την πρακτική των δικαστηρίων της ΕΕ, όσο και από αυτών των ΗΠΑ. Από αποφάσεις που αφορούν σε γνωστές επαγγελματικές ποδοσφαιρικές ομάδες όπως η Αγγλική Άρσεναλ μέχρι τις διαμάχες για τη Lucasfilms, επικεντρώθηκαν στις ιδιαιτερότητες της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στο χώρο των ηλεκτρονικών παιγνιδιών και αναφέρθηκαν στις πρακτικές της ίδιας της Wargaming. Ανοικτό παρέμεινε το ερώτημα κατά πόσο ο ίδιος ο παίκτης των ηλεκτρονικών παιγνιδιών μπορεί να καταστεί και δημιουργός, ώστε να λάβει αμοιβή από τις εταιρείες, ερώτημα που θα αποτελέσει σύντομα αντικείμενο συζήτησης σε εικονική δίκη που διεξάγεται από την Wargaming.

Το σεμινάριο συντόνισε η Δρ Χριστίνα Ιωάννου, Αναπληρώτρια Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα