Σειρά επαφών ΠτΔ στη Νέα Υόρκη – Σήμερα η κρίσιμη τριμερής

Σειρά επαφών με ξένους ηγέτες θα έχει σήμερα (25/9) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρευρεθεί στο επίσημο άνοιγμα των εργασιών της ΓΣ και θα παρακολουθήσει την ομιλία του ΓΓ του ΟΗΕ

και του Προέδρου των ΗΠΑ. Θα έχει επίσης διμερείς συναντήσεις με τον βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II ibn Al Hussein, τον Πρόεδρο της Αλβανίας Ilir Meta, τον Πρωθυπουργό του Μαυρικίου Pravind Kumar Jugnauth και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργέι Λαβρόφ.

Επίσης θα παρακαθίσει στο γεύμα που παραθέτει ο ΓΓ του ΟΗΕ στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών, οι οποίοι συμμετέχουν στην 73η σύνοδο της ΓΣ του ΟΗΕ ενώ θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee -AJC).

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ξεκίνησε χθες την πρώτη μέρα της παρουσίας του στα Ηνωμένα Έθνη με παρουσία στη συνάντηση υψηλού επιπέδου που διοργάνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με θέμα «Παγκόσμιο προσκλητήριο για δράση ενάντια στο παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκωτικών». Στη συνέχεια συμμετείχε στην Σύνοδο για την ειρήνη που ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νέλσον Μαντέλα, που διοργάνωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε επίσης συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pashinyan, με τον οποίο συζήτησαν διμερή θέματα και τις άριστες σχέσεις Κύπρου- Αρμενίας.

Όπως ανέφερε καλά ενημερωμένη κυβερνητική πηγή, στη συζήτηση επισημάνθηκε «η στήριξη θέσεων αρχών όσον αφορά το σεβασμό στις Αρχές της Μαδρίτης, δηλαδή στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης και στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας. Επίσης η στήριξη που θέλουμε απέναντι στην αποσταθεροποιητική δράση της Τουρκίας».

Τέλος, συζητήθηκε η επικείμενη τριμερής συνάντηση Κύπρου – Αρμενίας -Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόμενος από την Πρώτη Κυρία, Αντρη Αναστασιάδη, παρευρέθηκαν στην δεξίωση του Προέδρου των ΗΠΑ και της Πρώτης Κυρίας Μελάνια Τραμπ για τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών οι οποίοι συμμετέχουν στην 73η σύνοδο της ΓΣ του ΟΗΕ.

Είχε επίσης συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

Η Βρετανία θα φιλοξενήσει την τριμερή των εγγυητριών δυνάμεων

Η Βρετανία θα φιλοξενήσει τη σημερινή άτυπη τριμερή συνάντηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων για την Κύπρο.

Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, στο γεύμα εργασίας, που θα λάβει χώρα στα γραφεία της Βρετανικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, στη 1:00 μμ (τοπική ώρα), θα παρακαθίσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών Τζέρεμι Χάντ, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα - Ερντογάν

Διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα έχει σήμερα (25/9) ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 11:30 (18:30 ώρα Ελλάδας - Κύπρου). Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνομιλήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο, κυρίως, για τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Με Οζερσάι συναντήθηκε ο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάι συναντήθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΟΗΕ, κράτησε 15 λεπτά.

Την προηγούμενη μέρα τον Κουντρέτ Οζερσάι συνάντησε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενόψει και της τριμερούς που θα έχουν σήμερα στη Νέα Υόρκη οι ΥΠΕΞ των τριών εγγυητριών δυνάμεων, όπως σχολιάζουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έγραψε στον λογαριασμό του στο τουίτερ “κάναμε την αξιολόγησή μας για την περίοδο που ακολουθεί με τον ‘υπουργό εξωτερικών’ Οζερσάι”.

Απόλυτα ταυτισμένη η προσέγγιση Ελλάδας – Κύπρου, είπε ο ΥΠΕΞ μετά τη συνάντηση με Κοτζιά

Η ανταλλαγή απόψεων και ο συντονισμός μας είναι συνεχείς και η προσέγγγισή μας απόλυτα ταυτισμένη, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά στη Νέα Υόρκη.

Υπενθυμίζοντας τη συνάντηση στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, όπως και στη συνάντηση που θα έχει ο Ελληνας Πρωθυπουργος σήμερα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, και την τριμερή συνάντηση του κ. Κοτζιά με τους ομολόγους του της Βρετανίας και της Τουρκίας, ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι οι θέσεις που εκφράζονται είναι κοινές «και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιθυμία μας, είτε για επανάληψη των συνομιλιών, είτε για επίλυση του Κυπριακού. Κι αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις».

Σε σχέση με το περιεχόμενο της συνομιλίας τους, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε συζητήθηκαν οι δράσεις των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι οι τριμερείς σχηματισμοί που έχουν δημιουργηθεί προκαλούν ενδιαφέρον τόσο από πλευράς κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και άλλων κρατών της περιοχής και μέσα σε αυτό το πλαίσιο την Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα θα έχουμε την πρώτη τριμερή συνάντηση με χώρα από τον Κόλπο, από το Μπαχρέιν. Το θεωρούμε ως ιδιαίτερα σημαντικό, και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλες τέτοιου είδους συναντήσεις».

Από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είπε ότι «έχουμε συμφωνήσει από το κοινό ταξίδι που κάναμε στη Μέση Ανατολή να συγκροτήσουμε μια Γραμματεία των τριμερών σχηματισμών, ασφαλώς με έδρα την Κύπρο, κάτι που θα ενδυναμώσει τον γεωπολιτικό της ρόλο".

«Είμαι πάρα πολύ ευτυχής που πλέον πάρα πολλές δυνάμεις, και ισχυρές, στον κόσμο αντιμετωπίζουν την Κύπρο όχι ως ένα πρόβλημα του ΟΗΕ, αλλά κυρίως ως μια χώρα με μεγάλη γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία. Και ξέρετε μένα το όνειρό μου είναι ελεύθερη ενωμένη Κύπρος».

Ερωτηθείς για τη σύντομη συνεύρεση που είχε στον χώρο των Ηνωμένων Εθνών, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι ο Τούρκος Υπουργός συζητούσε με τον Ιάπωνα Υπουργό και όταν ο ίδιος ολοκλήρωσε τη συνάντηση με τον Αζέρο Υπουργό Εξωτερικών αντάμωσαν.

«Πήγα και τον χαιρέτησα και είπα πως αύριο πρέπει να έχουμε καλή διάθεση για να συζητήσουμε τα δύσκολα για αυτόν (θέματα). Διότι για εμάς είναι απλά: ελεύθερη ενιαία Κύπρος», κατέληξε.

ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα