Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο Β' του Καθεστώτος

Η επιστολή της Προέδρου της ψευδοβουλής Σιμπίλ Σιμπέρ, προς τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε είναι αρκούντως αποκαλυπτική ως προς το σχέδιο που έβαλαν προς τα κατεχόμενα.

Τα αιτήματα για απευθείας επαφή με τους λεγόμενους θεσμούς στα κατεχόμενα (πχ. ψευδοβουλή) υπό το πρίσμα πως θα πρέπει δήθεν να αναγνωριστεί η ύπαρξη δύο πολιτικά ισότιμων «λαών» επιβεβαιώνουν πως το σχέδιο Α’ για ΔΔΟ έχει ήδη ριχθεί στον κάλαθο των αχρήστων.

Το δε γεγονός πως παραλήπτης των αιτημάτων είναι ο κύριος Έιντε αναδεικνύει έναν επιπρόσθετο κίνδυνο ενόψει της έκθεσης που ετοιμάζει για τις καλές υπηρεσίες.

Όλα

αυτά σε συνδυασμό με τις κινήσεις στο θέμα των Μαρωνίτικων χωριών και τη φημολογία για την Αμμόχωστο, παρακολουθούνται από το Προεδρικό, το οποίο ωστόσο δεν ετοιμάζει οποιαδήποτε κίνηση, πριν από τον «κομβικό» για το Κυπριακό Σεπτέμβριο.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Σίγμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα τοποθετηθεί και θα απαντήσει στις εξελίξεις μέσω της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία θα κινηθεί στους εξής άξονες:

Άξονες πολιτικής

- Ετοιμότητα επανέναρξης των συνομιλιών με βάση το καθορισθέν από τον κύριο Γκουτέρες πλαίσιο έξι σημείων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει πρόσκληση – πρόκληση προς την Τουρκία για επιστροφή στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων με βάση τα όσα ο ΓΓ αποτύπωσε, την ίδια ώρα που θα καλεί τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να πείσουν Άγκυρα και κατοχικό καθεστώς να δεχθούν το πλαίσιο ως έχει.

- Ετοιμότητα για συζήτηση του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό τύπον ΜΟΕ.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ετοιμάζεται, να επαναφέρει την πρόταση που είχε καταθέσει που προνοεί: είσοδο Ε/κ και Τ/κ εμπειρογνωμόνων, υπό την εποπτεία των ΗΕ ώστε να μελετήσουν και να ετοιμάσουν σχέδιο ανοικοδόμησης, επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της υπό την εποπτεία ΗΕ και άνοιγμα του λιμανιού της πόλης για απευθείας εμπόριο των Τ/κ με την Ε.Ε υπό την εποπτεία του ΟΗΕ και της Κομισιόν.

- Τρίτη Βιέννη.

Ως απάντηση στις κατοχικές μονομερείς ενέργειες ο ΠτΔ θα ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα πως η επιστροφή των προσφύγων Μαρωνιτών αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας η οποία πηγάζει από την Συμφωνία της τρίτης Βιέννης την οποία η κατοχική δύναμη ουδέποτε εφάρμοσε.

Θα ξεκαθαρίσει ότι σύμφωνα με τις πρόνοιες της το ίδιο πρέπει να γίνει και με τους πρόσφυγες της Καρπασίας.

Πάντως αν και υπήρξε νύξη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε συνέντευξη του περί σκέψεων για αποστολή επιστολής προς τον ΓΓ, εντούτοις αυτό δεν έχει προχωρήσει και ούτε αναμένεται, υπό τις παρούσες συνθήκες, να υλοποιηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα