Σε χώρα της ΕΕ κατέφυγε καταζητούμενη που σχετίζεται με φόνο

Η πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία της δημοσιογραφίας έχει εκδώσει ειδοποίηση δεύτερου επιπέδου για παραβίαση ελευθερίας μετά το ένταλμα σύλληψης στην Maria Efimova, που θεωρείται η πηγή πληροφοριών της Daphne Caruana Galizia, που δολοφονήθηκε στη Μάλτα.

Η προειδοποίηση εκδόθηκε στις 25 Ιανουαρίου και αφορά «άλλες πράξεις που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης». Η πηγή της απειλής αναφέρεται ως το «κράτος» και ασχολείται ειδικά με την έκδοση εντάλματος σύλληψης από την Κύπρο

κατόπιν καταγγελίας που υποβλήθηκε από πρώην εργοδότη της Maria Efimova.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης σημειώνει ότι στις 16 Ιανουαρίου, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον της Efimova μετά από καταγγελία που υπέβαλε κυπριακή εταιρία εναντίον της Efimova, την οποία κατηγορεί για κλοπή από την εταιρεία.

Σημειώνει επίσης ότι η Efimova, πρώην υπάλληλος της Pilatus Bank, είχε μεταφέρει την πληροφορία στη δημοσιογράφο της Μάλτας Daphne Caruana Galizia, ότι η σύζυγος του Πρωθυπουργού της Μάλτας, Joseph Muscat, Michelle Muscat, φέρεται να ήταν ιδιοκτήτρια της εταιρείας Egrant Inc.

Το Συμβούλιο σημειώνει επίσης ότι η Efimova, η οποία έζησε πριν από τέσσερα χρόνια στην Κύπρο πριν μετακομίσει στη Μάλτα, ισχυρίζεται ότι αυτές οι νέες κατηγορίες αποτελούν μέρος μιας δολοπλοκίας για να την δυσφημήσουν και να την εκδώσουν στη Μάλτα, όπου τοποθετήθηκε σε λίστα με καταζητούμενους.

Η Efimova έφυγε από τη Μάλτα τον Αύγουστο του 2017, φοβούμενη για τη ζωή της και της οικογένειάς της, αφού έδωσε στοιχεία στη δίωξη για τους ισχυρισμούς σχετικά με τη σύζυγο του πρωθυπουργού για την εταιρεία Egrant. Ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς και ζήτησαν δικαστική έρευνα.

Πάντως, δημοσίευμα της Malta Independent αναφέρει ότι η Efimova έχει υποβάλει αίτηση για πολιτικό άσυλο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ζητήσει από την εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να την αναγνωρίσει ως μάρτυρα για υποθέσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Μάλτας, να προστατεύσουν την Efimova και να της χορηγήσουν άσυλο, αφού αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πορτογάλο ευρωβουλευτή Ana Gomes επισκέφθηκε τη Μάλτα στα τέλη Νοεμβρίου του 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα