Σε απεργία κατέρχονται οι εργαζόμενοι στο ΧΥΤΥ Κόσιης

Σε απεργία, που ξεκίνησε στις πέντε τα ξημερώματα και θα τερματιστεί στις δέκα απόψε, κατέρχονται οι 80 περίπου εργαζόμενοι στη Μονάδα Ολικής Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΧΥΤΥ) Κόσιης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Νεόφυτος Κυριάκου, Επαρχιακός Γραμματέας της ΣΕΜΝΗΚ, της ΠΕΟ Λάρνακας, ανέφερε ότι «την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση, όπου ενημερώθηκε το προσωπικό του ΧΥΤΥ

για τις διαπραγματεύσεις που είχαν οι συντεχνίες με την εταιρεία αναφορικά με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, η οποία έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2017".

Όπως είπε, "Ενημερώσαμε το προσωπικό ότι η εταιρεία, για δικούς της λόγους, δεν θα υπογράψει την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοί μας ενημέρωσαν ότι θα προχωρήσουν σε τρίωρη στάση εργασίας, από τις 5 τα ξημερώματα μέχρι τις 8 το πρωί».

Πρόσθεσε ότι οι Συντεχνίες μετέβησαν στον χώρο του ΧΥΤΥ στην Κόσιη, όπου και πραγματοποιήθηκε συνέλευση με τους εργαζομένους, «κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε ότι η στάση εργασίας θα επεκταθεί μέχρι τις δέκα απόψε. Συνολικά, στο ΧΥΤΥ εργάζονται 80 άτομα σε δύο βάρδιες, από τις 06.30 το πρωί μέχρι τις δέκα το βράδυ και αίτημά τους είναι η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυριάκου είπε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση από την εταιρεία αναφορικά με το αίτημα των εργαζομένων».

Σε γραπτή ανακοίνωσή της, η ανάδοχος Κοινοπραξία ΟΕΔΑ Λάρνακας/Αμμοχώστου, Κοινοπραξία Ηλέκτωρ Α.Ε - Ελλάκτωρ Α.Ε – Cybarco ΛΤΔ, αναφέρει ότι «κατανοούμε την αναστάτωση των εργαζομένων, η οποία προκύπτει από τη συνεχιζόμενη ανασφάλεια που βιώνουν τα τελευταία δύο χρόνια. Ως Κοινοπραξία, νιώθουμε ικανοποίηση γνωρίζοντας ότι τηρούμε με ευλάβεια τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους εργαζομένους χωρίς καμία απόκλιση από τα συμφωνηθέντα, ακόμη και εντός των δύο τελευταίων ετών, όπου και έχουμε αναγκασθεί – με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στον πολίτη, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία - να χρηματοδοτούμε με ίδιους πόρους τόσο την καταβολή της μισθοδοσίας, όπως και κάθε άλλο κόστος για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας» της Μονάδας Ολικής Επεξεργασίας Διαχείρισης Απορριμμάτων".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, ακόμα, ότι «οι διατάξεις της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2016 συνεχίζουν να είναι σε ισχύ και τις σεβόμαστε στο ακέραιο. Θεωρούμε όμως πρόωρο να εισέλθουμε σε συζήτηση αναφορικά με περαιτέρω τροποποιήσεις, συνέχεια των αιτημάτων των Συντεχνιών και των εργαζομένων της ΣΣΕ, προτού οριστικοποιηθεί η τροποποίηση της σύμβασής μας που συζητείται με τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Διαχείρισης Μονάδας Ολικής Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΧΥΤΥ), Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «μέχρι σήμερα θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης μεταξύ της Κοινοπραξίας και του κράτους. Ωστόσο, από τον Αύγουστο του 2017 βρίσκεται ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, η συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ του Συμβουλίου του ΧΥΤΥ και του εργολάβου αναφορικά με τη μείωση της τιμής για επεξεργασία των απορριμμάτων».

Πρόσθεσε ότι «η Αναθεωρητική Αρχή και η Νομική Υπηρεσία ταλαιπωρούν όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να καταλήξουν και να μας αναφέρουν τι ακριβώς θέλουν. Δεν μπορεί 7 μήνες να περιμένουμε από το Κράτος να μας δώσει την απόφασή της σχετικά με το πώς προχωρούμε».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ευαγγελίδης είπε πως «θα αναμένουμε μέχρι τις δέκα απόψε, οπότε και θα λήξει η απεργία των εργαζομένων στο ΧΥΤΥ, για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Ωστόσο, η καθυστέρηση για 7 μήνες από την Αναθεωρητική Αρχή και τη Νομική Υπηρεσία για εξέταση της συμφωνίας είναι αδικαιολόγητη».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΧΥΤΥ Κόσιης,chyty kosiis