Σαλπάρει ξανά ο τομέας των κρουαζιέρων στην Κύπρο

Έτοιμη να υποδεχθεί και πάλι κρουαζιερόπλοια η DP World Limassol, την ώρα που η Κύπρος επανέρχεται δυναμικά, με στόχο να καταστεί κορυφαίο κέντρο κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πάνω από ένας χρόνος έχει περάσει από την εμφάνιση της πανδημίας του COVID-19, η οποία επέφερε ισχυρό πλήγμα στην παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία και οι ενδείξεις για την πορεία του τουρισμού στην Κύπρο

διαγράφονται πλέον πιο ενθαρρυντικές. Ειδικότερα, οι πρόσφατες ανακοινώσεις κορυφαίων εταιρειών κρουαζιέρας, διεθνούς εμβέλειας, αναφορικά με την συμπερίληψη της Κύπρου στα δρομολόγιά τους φέτος το καλοκαίρι, δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας ανάμεσα στους φορείς του τουρισμού, ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν.

Royal Caribbean, Celestyal, Seabourn, Azamara και Celebrity είναι μερικές από τις εταιρείες που επιστρέφουν στην Κύπρο, μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, με δρομολόγια που θα συνεχιστούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, με τον Ιούλιο να είναι ο μήνας που αναμένεται να καταγραφεί η μεγαλύτερη επιβατική κίνηση. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εταιρείες θα εκτελούν δρομολόγια από και προς τη Λεμεσό, όπου το υπερσύγχρονο Επιβατικό Τερματικό της DP World Limassol θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί και να εξυπηρετήσει τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου. Οι επιβάτες των κρουαζιέρων θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες όπως οργανωμένες εκδρομές και ξεναγήσεις σε γραφικά χωριά και πολιτιστικά μνημεία της χώρας, συμβάλλοντας κατ’ επέκταση στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας.

Το homeporting ενισχύει τον τομέα του τουρισμού

Αναμφίβολα, κάθε ανακοίνωση είναι σημαντική, ωστόσο, μία εξ αυτών φαίνεται να ξεχωρίζει. Συγκεκριμένα, η απόφαση της Royal Caribbean να επιλέξει τη Λεμεσό ως λιμάνι επιβίβασης της για πρώτη φορά, αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη για το νησί μας και αξιόλογη ένδειξη ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται στους κορυφαίους προορισμούς κρουαζιέρας για τη φετινή χρονιά. Το Jewel of the Seas, το εντυπωσιακό κρουαζιερόπλοιο της Royal Caribbean, με χωρητικότητα πέραν των δυο χιλιάδων επιβατών, θα πραγματοποιεί κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά το καλοκαίρι – με σταθμούς στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κρήτη, τη Ρόδο και τον Πειραιά.

Η απόφαση της Royal Caribbean να επιλέξει τη Λεμεσό για την έναρξη των δρομολογίων του Jewel of the Seas, εκτιμάται πως θα αποφέρει πολλαπλά οικονομικά οφέλη. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι οι ξένοι επισκέπτες θα πρέπει πρώτα να ταξιδέψουν στην Κύπρο και να διανυκτερεύσουν σε τουριστικά καταλύματα της χώρας για μερικές μέρες, γεγονός που συνεπάγεται πρόσθετα έσοδα. Αυτή η συνεργασία καταδεικνύει πως η καθιέρωση του λιμανιού Λεμεσού ως βάση εκκίνησης κρουαζιερόπλοιων (homeporting) μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελής για την τοπική οικονομία, καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επιμήκυνση της διαμονής των επισκεπτών είτε μέχρι την έναρξη ή μετά το πέρας μίας κρουαζιέρας.

Αναγνωρίζοντας από την πρώτη μέρα ανάληψης της διαχείρισης του Νέου Επιβατικού Τερματικού, τις προοπτικές της Κύπρου και τα πολλαπλά οφέλη που ένας ισχυρός τομέας κρουαζιέρας μπορεί να δημιουργήσει για την τοπική κοινότητα, η DP World Limassol παραμένει προσηλωμένη στην προσπάθειά της να καθιερώσει το λιμάνι Λεμεσού, κύριο λιμάνι επιλογής για κρουαζιερόπλοια και επισκέπτες, παρέχοντας παγκοσμίου κλάσης υπηρεσίες. Όπως άλλωστε χαρακτηριστικά ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, κατά την παρουσίαση του υγειονομικού πρωτοκόλλου στο λιμάνι Λεμεσού, «σε κάθε κρίση δημιουργούνται ευκαιρίες και αυτή είναι μια ευκαιρία για να αναπτύξουμε τον τομέα της κρουαζιέρας και να αποδείξουμε σε αυτές τις εταιρείες, ότι έχουμε τουριστικό προϊόν, μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες που πρέπει για να προσελκύσουμε, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερο αριθμό κρουαζιερόπλοιων και επιβατών, για να βοηθήσουμε την οικονομία μας».

Ώρα να καταστεί ξανά κέντρο κρουαζιέρας η Λεμεσός

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις συνηγορούν πως η Κύπρος ξαναμπαίνει δυναμικά στον χάρτη της κρουαζιέρας, ενώ παράλληλα, καταδεικνύουν ότι τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα που εφαρμόζει η χώρα μας τυγχάνουν αποδοχής σε παγκόσμιο επίπεδο. Το αποτελεσματικό σύστημα αλλαγής πληρωμάτων της Κύπρου, το οποίο έχει λάβει τα εύσημα από τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα, καθώς και η υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και οι υπερσύγχρονες υποδομές της χώρας, συνέβαλαν σημαντικά σε αυτή την επιτυχία.  

Την ίδια ώρα, οι εμπλεκόμενοι φορείς του τομέα του τουρισμού στην Κύπρο, όπως η DP World Limassol, εργάζονται σκληρά για να προωθήσουν την ασφαλή διεξαγωγή του τουρισμού κρουαζιέρας, δράττοντας την ευκαιρία που παρουσιάζεται μέσα από τις ανακατατάξεις του τομέα ως αποτέλεσμα της πανδημίας, ούτως ώστε να καθιερώσουν το λιμάνι Λεμεσού σε κύριο κέντρο κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προς αυτή την κατεύθυνση, τα Υπουργεία Μεταφορών και Υγείας καθώς και τα Υφυπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας, ετοιμάζονται να δημοσιεύσουν το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο έχει διαμορφωθεί σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του τουριστικού κλάδου, δίνοντας ώθηση στη δυναμική επανεκκίνηση του τουρισμού κρουαζιέρας. Ως διαχειρίστρια εταιρεία του Επιβατικού Τερματικού στο λιμάνι Λεμεσού, η DP World Limassol αποτελεί βασικό εταίρο της Πολιτείας σε αυτή την προσπάθεια, ενώ είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους επιβάτες κρουαζιέρας με ασφάλεια, τηρώντας αυστηρά όλα τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα και οδηγίες.

Ασφαλείς υγειονομικές «φούσκες» τα κρουαζιερόπλοια

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες κρουαζιέρων εφαρμόζουν αυστηρές πολιτικές σε σχέση με το ποιος έχει δικαίωμα επιβίβασης, καθώς και πιο ευέλικτες διαδικασίες ακύρωσης και τροποποίησης κρατήσεων. Ως αποτέλεσμα, οι λάτρεις της κρουαζιέρας παρουσιάζονται πιο πρόθυμοι από ποτέ να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι. Δεδομένου μάλιστα ότι τα προγράμματα εμβολιασμού στην Ευρώπη εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς, αρκετές εταιρείες κρουαζιέρας θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους επιβάτες ή όσους προσκομίζουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR), με στόχο να δημιουργήσουν μια ασφαλή υγειονομική «φούσκα» επί του σκάφους. Τα μέτρα αυτά προστατεύουν τους επιβάτες και ενισχύουν την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού, καθώς και των κυβερνήσεων που ενδέχεται να ανησυχούν ότι οι επιβάτες των πλοίων που αποβιβάζονται στα λιμάνια τους πιθανόν να επηρεάσουν αρνητικά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας τους.

Ως εκ τούτου, ο τουρισμός κρουαζιέρας μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη του τουριστικού τομέα και τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το πέρας της πανδημίας. Βάσει του καλοκαιρινού προγράμματος, το λιμάνι Λεμεσού θα υποδεχθεί φέτος ένα μεγάλο αριθμό επιβατών, ενώ πολύ σύντομα αναμένονται και νέες ανακοινώσεις, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Τουρισμού.

Τα τελευταία χρόνια, οι προσπάθειες της DP World Limassol να ενισχύσει τον τομέα κρουαζιέρας οδήγησαν σε αύξηση της τάξης του 40% στις αφίξεις κρουαζιέρων το 2019 σε σύγκριση με το 2018. Η κυπριακή βιομηχανία κρουαζιέρας διένυε μια περίοδο άνθισης πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας γι’ αυτό και είμαστε βέβαιοι ότι μέσα από στοχευμένη και συλλογική δράση, θα καταφέρουμε να καθιερώσουμε το λιμάνι Λεμεσού σε κορυφαίο κόμβο κρουαζιέρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Διευθύνων Σύμβουλος, DP World Limassol

Keywords
Τυχαία Θέματα