Ρετρό: Ντέρμπι κορυφής λίγο μετά το Πάσχα 1974 (pics)

Τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα δεν υπήρχε επίσημη αγωνιστική δράση, όμως πάντα γίνονταν πασχαλινές εκδηλώσεις και φιλικά παιχνίδια, κυρίως στην ύπαιθρο. Σήμερα θα ταξιδεύσουμε 43 χρόνια πίσω, για να δούμε τι έγινε λίγο μετά το Πάσχα του 1974, λίγους μήνες πριν από την καταστροφή.

Το Πάσχα ήταν στις 14 Απριλίου και μια εβδομάδα αργότερα είχαμε το ντέρμπι κορυφής Πεζοπορικού-Ομόνοιας, δύο αγωνιστικές πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος. Η Ομόνοια ήταν ένα βαθμό μπροστά από τον ΠΟΛ, πήρε ισοπαλία 0-0 στο ΓΣΖ και όχι μόνο διατήρησε τη διαφορά αλλά και την αύξησε στο φινάλε, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του τίτλου. Η Ομόνοια κέρδισε την επόμενη αγωνιστική 7-1 τον Άρη και στο φινάλε εκτός έδρας τον Διγενή 2-0, ενώ ο ΠΟΛ υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 1-1 από την Ανόρθωση στο ΓΣΕ και στο τέλος -χωρίς αντίκρισμα- κέρδισε 4-1 τον Ευαγόρα.

Ισόπαλο το ντέρμπι κορυφής

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον του ντέρμπι κορυφής στη Λάρνακα μεταξύ Πεζοπορικού και Ομόνοιας. Η ομάδα του τριφυλλιού, που από το ξεκίνημα οδηγούσε την κούρσα, στην 24η αγωνιστική ήταν μπροστά από τον ΠΟΛ μόνο ένα βαθμό και όλοι οι προβολείς ήταν στραμμένοι στο ΓΣΖ. Οι δύο ομάδες έμειναν στο ισόπαλο 0-0, αποτέλεσμα που ευνοούσε την πρωτοπόρο Ομόνοια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα την εποχής, εκείνο που ξεχώρισε ήταν η επιβλητική παρουσία του Ελβετού διαιτητή Αντρέ Φαβρ, που ήταν πάντα κοντά στις φάσεις, δίκαιος και αντικειμενικός. Μπορεί η ατμόσφαιρα να ήταν ηλεκτρισμένη, αλλά στο γήπεδο δεν δημιουργήθηκε οποιοδήποτε επεισόδιο.

Νευρικό, άτεχνο και μάλλον δυναμικό αλλά πάντοτε αθλητοπρεπές, δεν ικανοποίησε το μεγάλο ντέρμπι. Βέβαια υπάρχει το ελαφρυντικό της βαριάς ατμόσφαιρας και των νεύρων, όμως ποιοτικά το ματς έμεινε σε χαμηλά επίπεδα, γράφει ο Τύπος.

Ο Πεζοπορικός διατήρησε την πρωτοβουλία των κινήσεων στο α’ ημίχρονο, ενώ η Ομόνοια υπερείχε στην επανάληψη. Κορυφαίοι των γηπεδούχων οι Καλλής, Στ. Παπαδόπουλος, Κ. Αλεξάνδρου, και από την Ομόνοια οι Τσιακλής, Μοκάνο, Ν. Χαραλάμπους και Α. Σάββα.

Από το μεσημέρι άρχισε να γεμίζει το γήπεδο και στο ΓΣΖ στοιβάχθηκαν 8 χιλιάδες θεατές, ενώ χιλιάδες κόσμου έμειναν έξω αφού δεν υπήρχε χώρος! Εντύπωση προκάλεσε ένα πανό εντός γηπέδου «Ομόνοια, δεν θα περάσεις», που προκάλεσε τη διαμαρτυρία των φιλοξενουμένων.

ΠΟΛ: Παλμύρης, Α. Ιακώβου, Φιλίππου, Κ. Αλεξάνδρου, Καλλής, Λεωνίδας, Ντάφφι, Στ. Παπαδόπουλος, Αθ. Αλεξάνδρου (75’ Λ. Λάμπρου), Μελής (81’ Κουννίδης), Χάρης.

Ομόνοια: Λούκας, Τσιακλής, Μοκάνο, Κοντογιώργης, Π. Ιακώβου, Κ. Ατνωνίου, Α. Σάββα, Γκρέκορι, Καϊάφας, Χαραλάμπους, Κανάρης.

Νίκη για την ΑΕΛ

Η ομάδα που ακολουθούσε τους δύο πρωτοπόρους, η ΑΕΛ, κέρδισε στο ΓΣΟ με 2-1, με σκόρερ τους Πατούνα, Σταύρο. Η Ένωση είχε προηγηθεί στο ημίχρονο με τέρμα του Βλίττη.

ΑΕΛ: Κωνσταντίνου, Τρύφωνας, Χ'' Σωκράτους, Σταύρος, Πόντζιος, Χ'' Κωνσταντής (46’ Α. Παπαδόπουλος), Πανίκος, Αναστασίου (46’ Χάρης), Πατούνας, Άριστος, Κολοσσιάτης.

Ένωση: Δήμος, Μαύρος, Παπαλούκας, Κύζας, Φόρσος, Σιαλής, Βλίττης, Χειμώνας (74’ Α. Κωνσταντίνου), Μέρτακκας, Κούδας, Τσούκκας.

Ο Ολυμπιακός, που ακολουθούσε στην 4η θέση, δεν μπόρεσε να κερδίσει στη Λευκωσία την ΕΠΑ. Ήταν καλύτερος αλλά φάνηκε άτυχος έχοντας δύο δοκάρια.

Ολυμπιακός: Ν. Ηλία, Κ. Μιχαήλ, Φιλ. Καλοθέου, Σκουφάρης, Φακέττι (22’ Χαννουλλής), Αριστείδου, Παπέττας, Προδρόμου (80’ Γιάννος), Ευθυμιάδης, Μητσίδης, Π. Κωνσταντίνου.

ΕΠΑ: Χάρης, Δημητράκης, Νίκανδρος, Κώστας, Κκόλας, Κουμής, Κατζηλιέρης, Μάριος (85’ Λεμέσιος) Λ. Θεοδώρου, Κλείτος, Καλόγηρος.

*Στους άλλους αγώνες, ο Άρης στο ΓΣΟ διέλυσε 5-1 τον Διγενή. Τρία γκολ πέτυχε ο Καρεκλάς και δύο ο Κισσονέργης, ενώ ο Διγενής είχε ισοφαρίσει προσωρινά με τον Άντρο.

Η Αλκή, παίζοντας πολύ καλό ποδόσφαιρο, κέρδισε 2-0 τον Απόλλωνα, ενώ είχε και δύο δοκάρια. Σκόρερ ήταν οι Φαντούσης και Αντωνάκης. Οδυνηρή ισοπαλία για τη Νέα Σαλαμίνα στο ΓΣΕ, που έμεινε στο 0-0 με τον Ευαγόρα χάνοντας πολλές ευκαιρίες.

Στη βαθμολογία η Ομόνοια είχε 40 β., ο ΠΟΛ 39 και η ΑΕΛ 30β.

Μεγάλη νίκη ΑΠΟΕΛ

Ο ΑΠΟΕΛ, που αγωνιζόταν στην Α’ Εθνική, κέρδισε εύκολα στο ΓΣΠ τον Φωστήρα 5-1. Δύο τέρματα πέτυχε ο Μ. Μάρκου και από ένα οι Α. Στυλιανού, Τ. Τιμοθέου, Καρακίδης (αυτογκόλ). Ο ΑΠΟΕΛ έπαιξε με τους: Ηρόδοτο, Λευτέρη, Κολοκάση, Ν. Παντζιαρά, Αθάνατο, Στεφανή, Λεωνίδα, Μ. Μάρκου, Τιμοθέου, Α. Στυλιανού, Α. Μιαμηλιώτη (62’ Ηροδότου, 82’ Τ. Αντωνίου).

Flashback: Κύπελλο Πάσχα

Στην Ελλάδα γινόταν τα παλιά χρόνια «Κύπελλο Πάσχα», στο οποίο συμμετείχαν οι τρεις μεγάλοι (ΠΑΟ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ) και κάποιες φορές ξένες ομάδες.

Τον Μάρτιο του 1959 ο Παναθηναϊκός άρχισε διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της Ανόρθωσης (ήταν η πρωταθλήτρια Κύπρου το 1958), ώστε να μεταβεί η ποδοσφαιρική ομάδα στην Αθήνα και να πάρει μέρος στο «Κύπελλο Πάσχα». Ο ΠΑΟ είχε αποκτήσει την περίοδο αυτή τον δεινό γκολτζή την Ανόρθωσης Πάνο Σιάηλο.

Το «Κύπελλο Πάσχα» γινόταν για 22η φορά στην Ελλάδα, αλλά ήταν η πρώτη φορά που έπαιρνε μέρος κυπριακή ομάδα. Η αποστολή της Ανόρθωσης πήγε στην Αθήνα με επικεφαλής τον πρόεδρό της Αναστάση Οικονομίδη.

Την Κυριακή του Πάσχα, 3 Μαΐου 1959, στις 4:30μ.μ., η πρωταθλήτρια Κύπρου, Ανόρθωση, αντιμετώπιζε στο «Καραϊσκάκη» τον πανίσχυρο και μόνιμα πρωταθλητή Ελλάδας Ολυμπιακό. Πριν από τον αγώνα οι δύο αρχηγοί Πάμπος Χαραλάμπους και Στεφανάκος τσούγκρισαν κόκκινα αβγά. Το παιχνίδι, που παρακολούθησαν 7.000 φίλαθλοι, ήταν ένα μονόλογος για τον Ολυμπιακό, που κέρδισε 6-0 (ημίχρονο 4-0). Τρία τέρματα πέτυχε ο Παπάζογλου, δύο ο Υφαντής και ένα ο Χριστοφίδης.

Ανόρθωση: Πάπυρος (59’ Α. Χ'' Κωνσταντής), Π. Χαραλάμπους, Βοσκαρής, Π. Ιακώβου, Αττάς, Α. Οδυσσέως, Ζάγκυλος, Άσπρου, Σιάηλος, Σιαλής, Παντελάκης (Γ. Ζέμπασιης, Καράς, Κ. Πιερής, Άντης, Σιαήλης).

Ολυμπιακός: Σ. Θεοδωρίδης (46’ Ζαρίκος), Ξανθόπουλος, Σούλης (46’ Τσώχος), Μ. Στεφανάκος, Τσαντάκης, Τσατσαρίδης (46’ Πολυχρονίου), Γκαβέτσος, Κ. Παπάζογλου (46’ Μάμαλης), Ηλ. Υφαντής, Π. Χριστοφίδης, Ποσειδών (Αρ. Παπάζογλου).

Keywords