Πυρετώδεις διαβουλεύσεις ΠτΔ για το ΓεΣΥ-Προτάσεις από ΕΔΕΚ

Ταύτιση απόψεων υπήρξε κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με αντιπροσωπεία της Κοινωνικής Συμμαχίας για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), όπως ανέφερε εκ μέρους της οργάνωσης ο Μάριος Κουλούμας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη και με τη συμμετοχή οργανώσεων που συναποτελούν την Κοινωνική

Συμμαχία για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, μεταξύ άλλων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων και της Οργάνωσης Παραπληγικών.

Ο κ. Κουλούμας χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντική» τη συνάντηση με τον Πρόεδρο, εκφράζοντας μεγάλη ικανοποίηση, αφού, όπως ανέφερε, «έχουμε παρατηρήσει ταύτιση απόψεων».

«Έχουμε δει τα θέματα τα οποία αποτελούν εκκρεμότητες όσον αφορά στην προώθηση των δύο νομοσχεδίων στην Ολομέλεια για ψήφιση, όπως είναι αυτά των συνεισφορών και των συμπληρωμών», ανέφερε ο κ. Κουλούμας.

«Έχουμε συμφωνήσει ότι θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή όσον αφορά τις συνεισφορές να παραμείνουν στα πλαίσια των αναλογιών που είναι στον νόμο του 2001», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα, στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συμφωνήθηκε ότι δεν θα πρέπει οι συμπληρωμές να επιβαρύνουν τον χρήστη, δηλαδή αυτούς οι οποίοι θα χρησιμοποιούν το σύστημα περισσότερο, τους ασθενείς και τους χρόνια πάσχοντες.

Τέθηκαν, ακόμα, τα εργασιακά θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, για τα οποία, όπως είπε ο κ. Κουλούμας, θα πρέπει μέσα σε ένα εποικοδομητικό διάλογο να βρεθούν οι χρυσές τομές και να επιλυθούν οι εργασιακές διαφορές, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «εάν όλα αυτά γίνουν σωστά και μέσα σ' ένα εποικοδομητικό κλίμα και συμφωνηθούν, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για προώθηση των δύο νομοσχεδίων στην Ολομέλεια της Βουλής και ψήφισή τους».

Όπως ανέφερε, η Κοινωνική Συμμαχία θα συνεχίσει τις επαφές της με συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής και με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, για να απαιτήσει να προχωρήσουν στην ψήφιση των δύο νομοσχεδίων.

Σε υπόμνημα που παρέδωσε η Κοινωνική Συμμαχία για την εφαρμογή του ΓεΣΥ στον Πρόεδρο, τον καλεί να ασκήσει τη μέγιστη επιρροή του προς όλα τα πολιτικά κόμματα, έτσι που να ολοκληρωθεί σύντομα ο διάλογος για τα δύο νομοσχέδια.

Επισημαίνεται, ακόμα, ότι στο πλαίσιο του διαλόγου που ακολουθεί, θα πρέπει να ρυθμιστεί το ύψος των συνεισφορών των εμπλεκομένων πλευρών στη βάση των υφιστάμενων αναλογιών, ενώ σε σχέση με το θέμα των συμπληρωμών, αναφέρεται πως θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι αυτές θα έχουν «αποτρεπτικό» και όχι εισπρακτικό χαρακτήρα και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται με ψηλές συμπληρωμές αυτοί που χρειάζονται περισσότερο το ΓεΣΥ.

Συνεισφορά με προτάσεις από την ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ θα συνδράμει στις προσπάθειες για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη βελτίωση των συνθηκών στην Υγεία, αλλά και για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό.

Ο κ. Σιζόπουλος επεσήμανε ότι η ΕΔΕΚ κατέθεσε συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις, που προβλέπουν πρώτα την άμεση αποσυμφώρηση των νοσοκομείων, αλλά και την επιστημονική αναδιοργάνωση του τομέα, για να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα