Πυρά Κυπρίων Ευρωβουλευτών κατά Τουρκίας για τα Βαρώσια

Για  τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια, τοποθετήθηκαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης ολομέλειας παρουσία του Υπάτου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορρέλ, ενόψει της υιοθέτησης σχετικού ψηφίσματος για το θέμα την ερχόμενη Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, "τα φαντάσματα των νεκρών κατοίκων της Αμμοχώστου τριγυρνούσαν ανάμεσα στους απρόσκλητους επισκέπτες στα Βαρώσια. Η πρόκληση είναι αφόρητη. Με το άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων και του εποικισμού της, κάτι που επιφέρει δυσκολία και στη λύση

του Κυπριακού, υποσκάπτουν τη δουλειά του ΓΓ του ΟΗΕ. Ήδη μιλούν για δύο κράτη. Η προκλητικότητα του Ερντογάν δεν τιθασεύεται, την είδαμε στη Λιβύη και τη Συρία, προκαλεί Ευρωπαίους. Για να λογικευτεί χρειάζονται στοχευμένες κυρώσεις", τόνισε ο Γιώργος Γεωργίου εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE).
"Το κυπριακό θα λυθεί, αν ξεκινήσουμε συνομιλίες από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά, στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Για να ειρηνεύσει ο τόπος και η περιοχή και να σώσει η ΕΕ την αξιοπιστία της που υποσκάπτει προκλητικά ο Ερντογάν", συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του  ο Λευτέρης Χριστοφόρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε: "συζητάμε για εγκληματικές ενέργειες Τουρκίας για την πατρίδα μου την Αμμόχωστο. Σ’ αυτή τη χώρα μέχρι σήμερα η ΕΕ δεν έχει επιβάλει ούτε μία κύρωση και η ΕΕ συνεχίζει να την ανέχεται και να τη χρηματοδοτεί. Ως Ευρωπαίος πολίτης, ένθερμος υποστηρικτής ΕΕ και εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου νιώθω ντροπή. Η ΕΕ δεν σεβάστηκε τις αξίες της και επέδειξε ανοχή στις πράξεις του Ερντογάν και της Τουρκίας. Πώς αισθάνεστε κύριε Μπορρέλ, εσείς, η Κομισιόν και το ΕυρωπαΪκό Συμβούλιο; Πρέπει να σταματήσει η τελωνειακή ένωση και να απαγορευτεί η πώληση έστω μιας σφαίρας που μπορεί να στραφεί κατά της Κύπρου ή των Αρμενίων. Η Αμμόχωστος είναι η πόλη των ονείρων μου, 36 αιώνες ελληνικής και χριστιανικής ιστορίας. Κανείς Ερντογάν δεν μπορεί να μας την στερήσει. Αλλά είναι και ευρωπαϊκή πόλη και δική σας, γι αυτό να υπεραπιστείτε τους νόμιμους κατοίκους μας. Είναι απαράδεκτο και προκλητικό ο Ερντογάν να στερεί το δικαίωμά μου να επιστρέψω στην πατρογονική μου εστία. Πόσα εγκλήματα για κυρώσεις που αποφύγατε να πείτε σήμερα κύριε Μπορέλ;" τόνισε.

Ξεκάθαρο μήνυμα για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές προκλήσεις, έστειλε ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ και ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς κατά τη συζήτηση του θέματος και την έκδοση ψηφίσματος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την κλιμάκωση των εντάσεων στα Βαρώσια, από την Τουρκία. «Για να διασωθεί η αξιοπρέπεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπέδειξε ο κ. Φουρλάς, ένας είναι ο δρόμος. Ο δρόμος των αυστηρών κυρώσεων και της επιβολής μέτρων στην Τουρκία, για να καταλάβει ο Ερντογάν και ο κάθε Ερντογάν που κοροϊδεύει την Ευρωπαϊκή μας οικογένεια, πως τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές.» Απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους εταίρους, τους κάλεσε να προχωρήσουν άμεσα σε ενέργειες που θα επιφέρουν πραγματικό κόστος στην Άγκυρα. «Κάντε το έστω και τώρα, έστω και τη δωδεκάτη, διασώστε το κύρος και την αξιοπρέπεια του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος». Υπέδειξε ότι ανήκει στη γενιά που έζησε την τουρκική βαρβαρότητα και είδε με τα μάτια του χιλιάδες συμπατριώτες μας να παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς και μέχρι σήμερα κανένας δεν επέστρεψε πίσω. «Είχα την ευλογία ο λαός της Κύπρου να με εκλέξει Ευρωβουλευτή και έδωσα όρκο ότι θα πράξω, ότι είναι δυνατό, για να απαλλαγεί η πατρίδα μου από τον τουρκικό εισβολέα.» Χαρακτήρισε την ενέργεια της Άγκυρας στα Βαρώσια, ακόμη μια εξέλιξη στην αλυσίδα των τουρκικών προκλήσεων το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε ολόκληρη την περιοχή. «Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η παραβίαση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εξόφθαλμες. Όμως, κάποιοι εδώ στην Ευρώπη, τόνισε ο Ευρωβουλευτής, επιμένουν να δίνουν συγχωροχάρτι στον ισλαμοφασίστα Ερντογάν και να αρκούνται σε φραστικές παραινέσεις. Από αυτές που ο Ερντογάν διαβάζει και γελά.

"Είχα την τύχη να γεννηθώ στα Βαρώσια, φύγαμε για να γλιτώσουμε από τα τουρκικά στρατεύματα, δεν ήταν δική μας επιλογή», είπε ο Δημήτρης Παπαδάκης της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. "Από τότε μέχρι σήμερα έγιναν πάρα πολλά. Υπήρξε η συμφωνία για επιστροφή πόλη Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους, ακολούθησαν ψηφίσματα και θυμάμαι τη μάνα μου να ετοιμάζει βαλίτσες για να επιστρέψουμε πίσω. Νομίζαμε ότι το διεθνές δίκαιο θα επικρατήσει, αλλά την κοροίδευαν όπως η Τουρκία συνεχίζει να κοροϊδεύει την ΕΕ. Για να σταματήσει, χρειάζονται αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Επιστροφή της πόλης Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους", κατέληξε.

"Δύο μηνύματα στην Τουρκία. Ζητάμε τη μεταβίβαση περιοχής στους νόμιμους κατοίκους με προσωρινή διοίκηση ΟΗΕ και απόσυρση τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, που ζητάνε και ψηφίσματα ΟΗΕ", δήλωσε κατά την παρέμβασή του ο Κώστας Μαυρίδης των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. "Κύριε Μπορέλ, αρκετά με ψηφίσματα και ατζέντες, όσο επιμένετε σε πολιτική κατευνασμού, έρχεστε σε διάσταση με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και με την πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ. Γιατί η ΕΕ δεν είναι μόνο εμπόριο όπλων με Τουρκία. Το μέγιστο συμφέρον μας είναι οι αξίες μας".

"Οι επιθετικές συμπεριφορές της Τουρκίας είναι εκ προ μελέτης. Μιλάμε για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δεν υπάρχουν λόγοι, είναι επικίνδυνο", συμπλήρωσε ο Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ από τους Σοσιαλιστές. "Είναι μια χώρα που έτσι ενεργεί και έτσι έκανε πάντα στη διεθνή σκηνή. Θα πρέπει να δοθεί απάντηση από ΕΕ. Έτσι όπως είναι τα πράγματα, να αντιμετωπίσουμε συνολικά το ζήτημα, όχι ως μεμονωμένο περιστατικό", σημείωσε.

Εκπροσωπώντας τους Φιλελευθέρους, η Καταλίν Τσε δήλωσε: "οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο είναι ψηλά στην ατζέντα εδώ και μήνες. Οι τουρκικές προκλήσεις θέτουν σε κίνδυνο την σταθερότητα. Αναμειγνύεται σε υποθέσεις χώρας της ΕΕ, δε σέβεται το διεθνές Δίκαιο, ούτε και τα δικαιώματα των πολιτών. Δεν πρέπει να είμαστε όμηρος της πολιτικής Ερντογάν, που δημιουργεί μίσος αντί για συναίνεση. Πρέπει να στείλουμε δυνατό μήνυμα στην Τουρκία ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Να απειλήσουμε με κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία αν δεν έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε.

"Οι πραγματικοί ηγέτες ενώνουν δε διχάζουν. Δεν κατέχουν εδάφη, δεν βάζουν φυλακή αντιφρονούντες, δε θα κλιμάκωναν σχέσεις με γείτονες, θα είχαν ένα όραμα για δημοκρατική χώρα, όχι για χώρα που καταπιέζει. Η Τουρκία θα άξιζε να είχε ηγέτη. Αυτό που ζήσαμε σε Μεσόγειο, Κύπρο και τώρα στα Βαρώσια είναι σημάδια αδυναμίας, όχι ηγεσίας. Και το ψήφισμά μας είναι για να αλλάξει αυτή η πορεία. Όλα αυτά μας ανησυχούν. Είναι η ύστατη στιγμή, βοηθήστε μας γιατί είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε", δήλωσε ο Σεργκέι Λαγκοντίνσκι εκ μέρους των Πρασίνων.

"Τα Βαρώσια ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς Δικαίου, στρέφεται κατά της Κύπρου, του ΟΗΕ και αποτελεί πρόκληση στην ΕΕ. Τις τελευταίες μέρες η δήθεν φιλοευρωπαϊκή ρητορεία Ερντογάν δεν πρέπει να μας ξεγελά. Αν ήθελε θετική πορεία θα είχε ακυρώσει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, θα είχε πάρει το Ορουτς Ρέις από την Ανατολική Μεσόγειο, δε θα είχε ανανεώσει τη Νάφτεξ, θα είχε ζητήσει συγγνώμη από τους Ευρωπαίους ηγέτες, δε θα είχε κάνει ό,τι έκανε στα Βαρώσια", είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης. "Πρόκειται για απώλεια ευρωπαϊκού εδάφους, λόγω της κατοχής -η Κύπρος είναι ολόκληρη στην ΕΕ. Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει κάνει ο Ερντογάν. Αρκετά με υποκρισία. Θέλουμε αυστηρές κυρώσεις για Τουρκία, να σταματήσει το εμπάργκο όπλων και να ανασταλεί και η τελωνειακή ένωση ακόμα. Οτιδήποτε άλλο είναι μειωτική για την αξιοπιστία και το μέλλον της ΕΕ", τόνισε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

"Πριν στεγνώσει το μελάνι των συμπερασμάτων, η Τουρκία συνέχισε τις προκλήσεις από Λιβύη μέχρι Καύκασο," είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης από τους Σοσιαλιστές. "Μετονομάζοντας την κεντρική λεωφόρο και δίνοντάς του το όνομα του εισβολέα στην Κύπρο… ο Ερντογάν περιφρονεί το διεθνές δίκαιο και εσείς στρουθοκαμηλίζετε. Πάρτε αποφάσεις για να υπερασπιστείτε την αξιοπρέπεια των λαών που εκπροσωπείτε. Να σταματήσει το εμπόριο όπλων στην Τουρκία", είπε ο Ν. Ανδρουλάκης, για να κλείσει καταγγέλλοντας που το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε το λόγο στον εκλεγμένο με την Χρυσή Αυγή και καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση Γιάννη Λαγό. "Σήμερα είναι ημέρα ντροπής για το Ευρωκοινοβούλιο γιατί δώσατε το λόγο σε κάποιον που η ελληνική δικαιοσύνη έχει καταδικάσει σε εγκληματική οργάνωση για δολοφονίες, ντροπή!", είπε.

Κατά τη δευτερολογία του ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε την ένταση σε ορισμένες από τις τοποθετήσεις των Ευρωβουλευτών και τόνισε ότι κατανοεί τους λόγους, διευκρίνισε όμως ότι ο ίδιος έχει την ευθύνη να βρει λύσεις.

Ο Ζ.Μπορρέλ διαβεβαίωσε εκ νέου τα μέλη του ΕΚ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης εξ ονόματος των κρατών μελών της βρίσκεται δίπλα στην Κύπρο.

Ομοίως, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση “υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και δεσμεύεται πλήρως για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος που βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στο σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας”.

“Περιμένουμε το ίδιο από την Τουρκία και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί της προκειμένου να συμβάλουμε σε αυτόν τον στόχο”, ανέφερε.

Επεσήμανε δε ότι δεν μπορεί ο ίδιος να προκαταλάβει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις οποίες όπως είπε καλείται να προετοιμάσει. Ξεκαθάρισε ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, αλλά επεσήμανε ότι η δουλειά του ίδιου και της ΕΥΕΔ είναι να βρει λύσεις και προς αυτό  το σκοπό θα συνεχίσει να απευθύνεται στην Τουρκία. Κατέληξε δε λέγοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει το θέμα στην επόμενη του συνεδρίαση, όπως είχε αποφανθεί τον Οκτώβριο.

Διαβάστε επίσης:

Μπορέλ: Το καθεστώς των Βαρωσίων είναι ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα