ΠτΔ:Να κατανοήσουν ότι υπάρχουν παγκόσμιες αρχές και όχι οθωμανικές υποδείξεις

Απαράβατος όρος και απαραβίαστη αρχή είναι η λύση του Κυπριακού να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βιωσιμότητα μέσα από τη λειτουργικότητα του κράτους, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «δυστυχώς, θα κλάψουμε επί χειροτέρων ερειπίων».

«Έπραξα

ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν και θα πράξω ακόμα περισσότερα αρκεί να υπάρξει ο αλληλοσεβασμός, όχι μόνο από δικής μας πλευράς που συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, αλλά και από δικής τους πλευράς να κατανοήσουν ότι υπάρχουν παγκόσμιες αρχές και όχι οθωμανικές υποδείξεις για αρχές», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄ και στην παρουσίαση των 20 τόμων των Απάντων του Μακαρίου που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, στη Λευκωσία. Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο Επιτετραμμένος της Ελλάδας στης Κύπρο Ιωάννης Μαλλικούρτης και ο Πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως πρώτιστο μέλημά του, όπως και των προκατόχων του, «παραμένει η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, η οποία θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα και τον αλληλοσεβασμό, επιτρέποντας σε όλους τους πολίτες, ασχέτως κοινοτικής καταγωγής, να συμβιώσουν και να συνδημιουργήσουν μέσα σε συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και προόδου».

Αναφέροντας ότι «κανείς δεν παραγνωρίζει τη δημιουργία τετελεσμένων με την πάροδο του χρόνου», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «κανείς και δεν μπορεί να παραβλέπει τις βλέψεις της Τουρκίας».

«Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίζει πως υλοποιούνται, μέσα από όλα καταγράφονται εκείνα που διεκδικούσε στο Κραν Μοντανά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «εκείνα που διεκδικούσε δεν ήταν μόνο η συνέχιση των εγγυήσεων, αλλά και η παρουσία μονίμου στρατιωτικής μονάδας σε στρατιωτική Βάση στο βόρειο τμήμα, αλλά και ταυτόχρονα μέσα από τις αξιώσεις της τάχα πολιτικής ισότητας, της θετικής ψήφου, που δεν είναι παρά πολιτική ανισότητα - εκεί οδηγεί εν τη ουσία - ήταν να κυριαρχεί επί ολοκλήρου του κράτους».

Αυτά έχω κατά νου, σημείωσε.

«Δεδομένης της ανανεωμένης ενεργούς εμπλοκής του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τις προσπάθειές μας, προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες που θα επιτρέψουν την επανέναρξη ενός δομημένου διαλόγου», τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι η τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο, στις 25 Νοεμβρίου του 2019, υπήρξε ένα πρώτο θετικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς καθορίστηκαν τα συστατικά στοιχεία που θα πρέπει να διέπουν την επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι, σε απόλυτη συνεργασία και πνεύμα ομοψυχίας με τις υπόλοιπες των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και των ελληνικών Κυβερνήσεων, θα συνεχίσει να αναλώνει το άπαν των δυνάμεων του, προκειμένου να παραδώσει μία πατρίδα απαλλαγμένη από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις, στρατεύματα κατοχής και ξένες εξαρτήσεις.

Επίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αν είναι κάτι που θα τιμήσει τον αείμνηστο ηγέτη, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄, «είναι τηρώντας αυτές τις αξίες, αυτές τις αρχές, να δώσουμε κάποια στιγμή τη δυνατότητα πραγματικά να ζήσουμε κάτω από συνθήκες που να διασφαλίζεται το μέλλον, η προοπτική, η ειρηνική συμβίωση και η συνδημιουργία με το σύνοικο στοιχείο».

«Είτε είναι κάποιος υποστηρικτής είτε επικριτής των επιλογών και της πορείας που ακολούθησε ο Μακάριος, δεν μπορεί να αρνηθεί ότι αγωνίστηκε για τη δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, την αποκατάσταση της ειρήνης στην Κύπρο και την αρμονική συμβίωση όλων των νόμιμων κατοίκων της», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε πως αν κάτι μας δίδαξε η μακραίωνη ιστορία μας είναι πως στον διχασμό χρεώνουμε τις χαμένες πατρίδες και στην ενότητα πιστώνουμε τις ένδοξες σελίδες της.

Ανέφερε επίσης ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄, «συνδέοντας το χρέος του ως εκκλησιαστικού ταγού με τον εθνικό αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας μας, τρέφοντας πηγαία αγάπη και οραματιζόμενος μία ελεύθερη Κύπρο, έταξε διαχρονικά εαυτόν στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του τόπου και των απαράγραπτων δικαίων του κυπριακού λαού».

«Τόσο ως εμπνευστής και πολιτικός Αρχηγός του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955-‘59, όσο και ως ο πρώτος, και επί 17 συναπτά έτη, Πρόεδρος της Κύπρου, πάλεψε για την επικράτηση των ιδανικών της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Στον δικό του χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ είπε ότι σχεδόν 43 χρόνια ύστερα από τον θάνατο του Αρχιεπίσκοπού Μακαρίου Γ΄ και μπροστά στην κρισιμότητα της πορείας του εθνικού μας προβλήματος ο λαός μας αισθάνεται την ορφάνια της απουσίας του», προσθέτοντας ότι «αντλούμε δυνάμεις από την μεγάλη του προσωπικότητα, από την αγωνιστική του ζωή, από το μαχητικό του φρόνημα, από τους οραματισμούς του και ιδιαίτερα από το πνεύμα της φιλοπατρίας και αυτοθυσίας του».

Ο Μακαριότατος αναφέρθηκε σε ουσιαστικό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ από το τελευταίο διάγγελμα του προς τον κυπριακό λαό, λίγες ημέρες πριν τον αδόκητο θάνατο του, το οποίο ήταν πως «δεν θα ξεγράψουμε πατρίδες και δικαιώματα, αγωνιστές ανυπότακτοι θα παραμείνουμε» και πρόσθεσε πως σε αυτό το μήνυμα ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος «εκφράζει ξεκάθαρα το όραμα του, το οποίο αποτελεί το επιστέγασμα των αγώνων του και καθορίζει ταυτόχρονα το δικό μας χρέος». 

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ κάλεσε όλους στο όνομα του Μακαρίου Γ΄ και «της αγαπημένης μας πατρίδας να παραμερίσουν τις πολιτικές διαφορές και τις αντιπαραθέσεις, τα κομματικά πάθη και τις έγνοιες» και τόνισε πως «τώρα είναι η ώρας της ομόνοιας και της ενότητας, της συστράτευσης και της ομοψυχίας».

«Πάνω από όλα προέχει η σωτηρία και η ελευθερία της πατρίδας μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι που ζητά και αναμένει από όλους μας ο Μακάριος».

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ διαβεβαίωσε ότι η εκκλησία πιστή στις υποθήκες και στην κληρονομιά του μεγάλου μας ηγέτη θα σταθεί με συνέπεια και υπευθυνότητα στον πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας στην μεγάλη μάχη που αυτός διεξάγει για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο εθνικό μας πρόβλημα».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Επιτετραμμένος της Ελλάδας στης Κύπρο Ιωάννης Μαλλικούρτης είπε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ υπήρξε χαρισματικός ηγέτης με παγκόσμια ακτινοβολία και άτομο με ιδιότητες απρόσιτες στον κοινό άνθρωπο, προσθέτοντας ότι «οι πολιτικές επιλογές του σε όλα τα κρίσιμα στάδια του Κυπριακού εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο μελέτης και ανάλυσης».

«Κοινή συνισταμένη όλων των αναλυτών είτε πρόκειται για υποστηριχτές είτε για επικριτές του είναι ότι αναμφίβολα ο Μακάριος υπήρξε κορυφαία προσωπικότητα που αγωνίστηκε με πάθος και αυταπάρνηση για την δικαίωση του αγώνα του κυπριακού λαού», υπογράμμισε. 

Ανέφερε επίσης ότι «το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να αντλήσουμε διδάγματα από τον βίο και τις επιλογές του Μακαρίου είναι ήδη παρακαταθήκης για τις επόμενες γενιές» και πρόσθεσε ότι «όταν του ασκείται καλοπροαίρετη κριτική θα πρέπει να γίνεται αντιληπτό ότι είναι εντελώς ανορθολογικό να του προσάπτονται ευθύνες για αποφάσεις που έλαβε αξιολογώντας τες όχι επί την βάση των συνθηκών που ο ίδιος αντιμετώπιζε τότε, στην δεδομένη χρονική συγκυρία αλλά εκείνων που επακαλούθησαν και στις οποίες ο ίδιος ουδεμία συμμετοχή είχε κατά την διαμόρφωση τους».

Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιος έκανε εκτενή αναφορά στους δύο τόμους των Απάντων, που άπτονται της εκκλησιαστικής δράσης του Μακαρίου σε συγγραφή του Αντρέα Μιτσίδη, ενώ ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών Χρήστος Ιακώβου αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των υπολοίπων 18 τόμων, σε συγγραφή του Νέαρχου Νεάρχου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠτΔ Να,ptd na