ΠτΔ: Προσήλωση στο όραμα συνολικού εκσυγχρονισμού της Εκπαίδευσης

Συνεχίζουμε με την ίδια σταθερή προσήλωση, την υλοποίηση του οράματος για συνολικό εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση όλων των κατευθύνσεων και των βαθμίδων της Εκπαίδευσης, ανέφερε, το βράδυ της Πέμπτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος τέλεσε τα εγκαίνια του κτηρίου «Τάσσος Παπαδόπουλος», του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λεμεσό.

Στην παρουσία της οικογένειας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως το κτηριακό συγκρότημα που εγκαινιάζεται «είναι τιμητικά

συνδεδεμένο με το όνομα του αείμνηστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, εις ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς και του καθοριστικού ρόλου που διαδραμάτισε σχετικά με την ίδρυση και τη λειτουργία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου».

«Προσφορά, η οποία σαφώς δεν περιορίζεται μόνο στην εν λόγω πολύτιμη συμβολή, αλλά επεκτείνεται, επίσης, στη συνολική προσπάθεια που κατέβαλε επί Προεδρίας του, όσον αφορά στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας», συμπλήρωσε.

Αναμφίβολα, συνέχισε, ο Τάσσος Παπαδόπουλος θέτοντας ως στόχο την παροχή σύγχρονης Παιδείας, ανέλαβε δημιουργικές πρωτοβουλίες στον τομέα της εκπαίδευσης, πετυχαίνοντας να χαράξει ένα πλούσιο μεταρρυθμιστικό έργο.

Αναφερόμενος στα διάφορα επιτεύγματα της διακυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο ΠτΔ είπε πως, καθ’ ομολογία, άλλαξαν τον χάρτη της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, θεμελίωσαν την πορεία για ανάδειξη της Κύπρου σε περιφερειακό Εκπαιδευτικό Κέντρο, διανοίγοντας, στο πλαίσιο αυτό, «τον δρόμο της δικής μας σημερινής διευρυμένης και στοχευμένης προσπάθειας προς την κατεύθυνση αυτή».

Λέγοντας πως η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι δεν νοείται σύγχρονο κράτος χωρίς την παροχή υψηλής ποιότητας παιδείας, σημείωσε ότι «συνεχίζουμε με την ίδια σταθερή προσήλωση την υλοποίηση του οράματος για συνολικό εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση όλων των κατευθύνσεων και των βαθμίδων της Εκπαίδευσης».

«Μέσα από την εφαρμογή στοχευμένων εκπαιδευτικών πολιτικών και την εισαγωγή σωρείας μεταρρυθμίσεων και καινοτομιών, έχει συντελεστεί πληθώρα αλλαγών που επιτρέπουν την αποτελεσματική υλοποίηση των επιδιώξεων του Υπουργείου Παιδείας, όπως αυτές προκύπτουν από τον Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Παιδεία», συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι, εκείνο που χαροποιεί τον καθένα, επιβεβαιώνοντας την αναβάθμιση της ποιότητας των Πανεπιστημίων μας, είναι οι συνεχείς διακρίσεις των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, που αφορούν στην υψηλή θέση που καταλαμβάνουν στις διεθνείς λίστες κατάταξης Πανεπιστημίων, αλλά και στην εξασφάλιση και στην υλοποίηση ερευνητικών έργων μεγάλης εμβέλειας μέσα από έντονα ανταγωνιστικές διαδικασίες.

Επιπρόσθετα, είπε πως, «άκρως επιβεβαιωτική του επιπέδου των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας μας, είναι η συνεχής αύξηση του αριθμού, τόσο των Κύπριων όσο και των αλλοδαπών φοιτητών που επιλέγουν να φοιτήσουν σε Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης της χώρας μας».

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, υπέδειξε, το σύνολο των φοιτητών που σπούδαζαν στην Κύπρο κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2018-2019, ανήλθε στις 51.086, αριθμός συνολικά αυξημένος κατά 12.439 την τελευταία τριετία.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η Κυβέρνηση αναγνωρίζει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ως κέντρο επιστημονικής αριστείας και πηγή πνευματικού πλούτου για τη χώρα, το στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τη λειτουργία και τη συνεχή ανάπτυξή του.

«Το κτηριακό συγκρότημα που εγκαινιάζουμε, τα έργα που ολοκληρώθηκαν, ως επίσης αυτά που υλοποιούνται ή δρομολογούνται, αναντίλεκτα θα δώσουν νέα ώθηση στο Δημόσιο αυτό Πανεπιστήμιο που διακρίνεται για τα προγράμματα σπουδών του, τους διδάσκοντες και τους φοιτητές του», συμπλήρωσε.

Εκ μέρους της οικογένειας του Τάσσου Παπαδόπουλου, η σύζυγός του, Φωτεινή Παπαδοπούλου, ευχαρίστησε το ΤΕΠΑΚ για την απόφασή του να δώσει το όνομα του Τάσσου Παπαδόπουλου στο κτήριο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τέλεση των εγκαινίων.

Υπενθυμίζοντας πως, όταν το 2003, ο Τάσσος Παπαδόπουλος αναλάμβανε την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κύπρος διέθετε ένα μόνο Πανεπιστήμιο, το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και κανένα ιδιωτικό, υπέδειξε ότι, με τη λήξη της θητείας του, το 2008, «χάρη στο όραμα και στις πολιτικές αποφάσεις του ιδίου προσωπικώς και της διακυβέρνησής του», η Κύπρος διέθετε τρία δημόσια Πανεπιστήμια και τρία ιδιωτικά.

«Αυτή η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, αναδεικνύει την ίδρυση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, στα τέλη του 2003, και την πλήρη λειτουργία του, τον Σεπτέμβριο του 2007, ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της διακυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου την πενταετία 2003-2008», συμπλήρωσε.

Λέγοντας πως, τα επιτεύγματα αυτά πραγματοποιήθηκαν χάρη στη συνεργασία των Υπουργών και συνεργατών του Τάσσου Παπαδόπουλου, η Φωτεινή Παπαδοπούλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους αείμνηστους Υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού, Πεύκιο Γεωργιάδη και Άκη Κλεάνθους, οι οποίοι, όπως σημείωσε, συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία και λειτουργία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά έφυγαν από τη ζωή χωρίς να προλάβουν να ζήσουν την πρόοδο και ανάπτυξή του.

«Δώδεκα χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του και, παρά τα μεμονωμένα προβλήματα που υπήρξαν κατά καιρούς, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου κατάφερε να καταξιωθεί διεθνώς και να καθιερωθεί στον τομέα του, πέτυχε να κρατήσει ή να προσελκύσει στη χώρα μας σημαντικό αριθμό πανεπιστημιακών καθηγητών, έδωσε και δίνει τη δυνατότητα μόρφωσης σε δεκάδες νέες και νέους και συνέβαλε και συμβάλλει καθημερινά στην αναζωογόνηση και ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου της πόλης της Λεμεσού», συμπλήρωσε.

Εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ, την τελετή εγκαινίων του κτηρίου «Τάσσος Παπαδόπουλος», χαιρέτισαν ο Πρύτανης, καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός και ο Πρόεδρος του ΔΣ, Πανίκος Φιλίππου, οι οποίοι εξήραν το έργο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και την καθοριστική συμβολή του στην ίδρυση του Πανεπιστημίου.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο γνωστός Έλληνας καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο οποίος ανέλυσε το θέμα «Πολιτεία και Παιδεία».

Στον χώρο του κτηρίου φιλοξενείται έκθεση φωτογραφιών του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, που αποτυπώνουν τον ρόλο και το προσωπικό ενδιαφέρον του Τάσσου Παπαδόπουλου στη δημιουργία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα