ΠτΔ: Η ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση πυλώνας ανάπτυξης

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε πως θεωρεί την ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, είτε ιδιωτική είτε δημόσια είναι αυτή, ως ένα πυλώνα ανάπτυξης με ποικίλα και σπουδαία χαρακτηριστικά τα οποία οφείλουμε να αναδείξουμε.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή αποφοίτησης στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως θέλει να καταστήσει τη χώρα μας ένα πραγματικό, ποιοτικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο και γι’ αυτό εστιάσαμε – όπως είπε- ποικιλοτρόπως στην περαιτέρω ενίσχυση, στήριξη και αναβάθμιση των ιδρυμάτων της βαθμίδας αυτής.

“Αισθάνομαι”, συνέχισε ο ΠτΔ,”

βαριά την ευθύνη γιατί ως Πολιτεία έχουμε το καθήκον να δημιουργούμε καθημερινά τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τους νέους μας, για να διαμορφώνουμε ένα περιβάλλον δημιουργικό για όλους τους μαθητές, τους φοιτητές και γενικότερα τους νέους μας”.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε, είναι διαρκής η προσπάθεια μας να δημιουργήσουμε ένα πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων μας, τα οποία με χαρά βλέπουμε να αναπτύσσονται και να επεκτείνονται.

Και από δικής μας πλευράς είπε ο κ. Αναστασιάδης, η προσπάθεια είναι να προβάλουμε προς τις όποιες χώρες το ότι είμαστε ένα εκπαιδευτικό κέντρο και αυτό το πετυχαίνουμε μέσα από τις πολιτικές μας.

Για αυτό πρόσθεσε και προς αυτό τον σκοπό η Κυβέρνηση προέβη σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων, με κυριότερες αυτές:
• της λειτουργίας του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση
• της προβολής της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο εξωτερικό και της υπογραφής σημαντικών συμφωνιών αμοιβαίας αναγνώρισης τίτλων σπουδών με άλλες χώρες
• της εισαγωγής σημαντικών καινοτομιών σε θέματα που αφορούν τη φοιτητική μέριμνα, προκειμένου να μειωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να κατανεμηθούν ορθά οι δημόσιοι πόροι
• της χαρτογράφησης του Εκπαιδευτικού Πεδίου της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Κύπρο, συμβάλλοντας τα μέγιστα στον σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων και άλλων δράσεων στα Πανεπιστήμια και τις Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ακολούθως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναγνώρισε πως η οικοδόμηση δυναμικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, είναι μία μόνο από τις παραμέτρους που οφείλουμε να αναδείξουμε.

Το μείζον- όπως είπε- είναι να πετύχουμε συνθήκες βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης στον τόπο μας, γιατί μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες προοπτικές, νέες θέσεις εργασίας και μόνο έτσι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν στην ίδια τους την πατρίδα, οι σημερινοί μας απόφοιτοι όσα αποκόμισαν από τις σπουδές τους.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΠτΔ χαρακτήρισε ευχάριστο το γεγονός πως η χώρα μας μετά από μακρά περίοδο ύφεσης, μιας ιδιαίτερης κρίσης, βρίσκεται πια σε φάση δυναμικής ανάπτυξης, ακολουθώντας ρυθμούς που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό σημείωσε, “είναι κάτι που πετύχαμε όλοι μαζί, είναι κάτι που πετύχαμε ως αποτέλεσμα των θυσιών της κοινωνίας, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή των συντεχνιών των εργαζομένων, των εργοδοτών, αλλά και της Βουλής”.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίηση του που βρέθηκε σήμερα στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Νεάπολις σημειώνοντας πως μόνο όσοι πέρασαν από τα φοιτητικά έδρανα και την καθηγητική έδρα, μπορούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του μόχθου που περικλείει αυτή η σπουδαία στιγμή όχι μόνο για τους φοιτητές που μπορούν πλέον να κοιτάξουν το μέλλον τους κατάματα, αλλά και για τους καθηγητές και το πανεπιστήμιο τους το οποίο μπορεί να αισθάνεται περηφάνια γιατί παραδίδει πλέον στην κοινωνία μία καλά εξοπλισμένη νέα γενιά έτοιμη να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που οπωσδήποτε θα αντιμετωπίσει, όπως είπε.

Αγαπητοί μου απόφοιτοι συνέχισε, “η αποψινή τελετή είναι βέβαιο πως θα παραμείνει στη μνήμη ως μία ξεχωριστή στιγμή στη ζωή σας. Η στιγμή που παίρνετε στα χέρια σας το πολύτιμο πτυχίο αποτελεί κομβικό στοιχείο που θα καθορίσει για πολλούς από εσάς την επαγγελματική σας σταδιοδρομία σε μεγάλο βαθμό” .

Θα πρέπει να είστε περήφανοι και είμαι βέβαιος πως είστε είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, “γιατί το πτυχίο δεν αποτελεί μόνο ένα έγγραφο επιβεβαίωσης των γνώσεων σας. Είναι πρώτα από όλα για τον ίδιο τον εαυτό σας και των γονιών σας η καλύτερη επιβεβαίωση των δικών σας δυνατοτήτων. Είναι η πιο έγκυρη διαπίστωση πως όταν βάζετε στόχους μπορείτε να τους πετύχετε και αυτό να το έχετε υπόψη στην υπόλοιπη σας ζωή” .

Επεσήμανε ακόμη πως το Πανεπιστήμιο Νεάπολις ιδρύθηκε προ επταετίας και μέσα σε δέκα μόλις χρόνια πέτυχε όσα άλλα ξένα πανεπιστήμια χρειάστηκαν δεκαετίες ολόκληρες να πετύχουν.

Το γεγονός είπε, ότι φέτος αποφοιτούν 530 φοιτητές όλων των βαθμίδων, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί, είναι ενδεικτικό της επιτυχίας του ως εκπαιδευτικό ίδρυμα, στο οποίο αυτή τη στιγμή φοιτούν πέραν των 1500 φοιτητών.

Απευθυνόμενος προς τον ιδρυτή και τους πανεπιστημιακούς, ανέφερε πως έχουν επιτελέσει έναν άθλο.

“Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου σας, για εκπαιδευτικούς αλλά και για άλλους λόγους, το γεγονός πως οι μισοί περίπου από τους φοιτητές δεν είναι Κύπριοι”, ανέφερε, σημειώνοντας πως δεν χρησιμοποιεί τον όρο ξένοι, γιατί όσοι σπουδάζουν στην χώρα μας, και συναναστρέφονται για τόσο μεγάλο διάστημα με συμπατριώτες μας, έχει την εντύπωση – όπως είπε- πως η δική μας ταυτότητα γίνεται μέρος της δικής τους προσωπικότητας.” Όλοι εμείς που σπουδάσαμε στο εξωτερικό μπορούμε να μαρτυρήσουμε αυτή την αλήθεια”, συμπλήρωσε.

O Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως έχει ταυτοχρόνως πλήρη επίγνωση του γεγονότος πως το μέλλον βρίσκεται στην έρευνα και την καινοτομία, μέσω των οποίων δημιουργούμε προοπτικές εργοδότησης σε ποιοτικές θέσεις εργασίας αντάξιες των προσόντων των αποφοίτων μας.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του απευθύνθηκε στους νέους πτυχιούχους.

Η έκκληση μου είπε, “ είναι να πιστεύετε πάντα στις δυνατότητες σας και να κυνηγάτε τα όνειρα σας”, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι «ο ενθουσιασμός σας και οι γνώσεις που έχετε αποκομίσει από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, θα συμβάλουν καθοριστικά στη δικαίωση όχι μόνο των προσωπικών σας στόχων ή των γονιών σας, αλλά θα σας καταστήσουν φορείς προόδου στην πατρίδα μας».

Ευχήθηκε τέλος περισσότερη πρόοδο στον στίβο της ζωής και καλή επιτυχία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα