ΠτΔ για ΓεΣΥ: Διασφαλίζει την παροχή διασυνοριακής περίθαλψης

Η εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας θα διασφαλίσει την παροχή διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης σε όλους τους δικαιούχους του συστήματος, ενώ την ίδια στιγμή θα προωθηθεί η ανάπτυξη συνεργασίας της Κύπρου με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό των εθνικών αρμοδιοτήτων, σε θέματα οργάνωσης και παροχής υγειονομικής περίθαλψης, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό

του στην τελετή εγκαινίων του Nicosia Rehabilitation Center, τον οποίο εκφώνησε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

«Εκείνο για το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω για ακόμη μια φορά είναι το ότι πρώτιστο και κύριο μέλημα του συνόλου των πολιτικών που εφαρμόσαμε στο χώρο της Υγείας είναι η προσφορά στους πάσχοντες συνανθρώπους μας υπηρεσιών υγείας που αξίζουν και δικαιούνται, μέσα από τη λειτουργία βιώσιμών και ανταγωνιστικών κέντρων υγείας και νοσηλευτηρίων», επισημαίνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον χαιρετισμό του, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

Όπως σημειώνει, οργανωμένο στη βάση των προδιαγραφών των μεγαλύτερων κέντρων του Ισραήλ και υπηρετώντας το όραμα και τους στόχους που έθεσαν οι ιδρυτές του με την απόφαση της δημιουργίας του, το Nicosia Rehabilitation Center ανταποκρίνεται αποτελεσματικά και με αξιοπιστία στις ιδιαίτερες ανάγκες των ασθενών που το επιλέγουν.

«Πιο συγκεκριμένα, το Κέντρο πλαισιωμένο από μια πολυεπιστημονική ομάδα ειδικών ιατρών, φυσιοθεραπευτών και άρτια εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και σε συνάρτηση με τις υποδομές, την προηγμένη ιατρική τεχνολογία και τις σύγχρονες μεθόδους που διαθέτει, προσεγγίζει ολιστικά την αγωγή του καθενός ασθενή ξεχωριστά παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα υψηλού επιπέδου ποιοτικών υπηρεσιών. Αναντίλεκτα τέτοια κέντρα, διευκολύνοντας και εξυπηρετώντας τους Κύπριους ασθενείς, ενισχύουν με τη συνδρομή τους τον ζωτικό τομέα της υγείας και αποτελούν σημείο αναφοράς για την κυπριακή ιατρική κοινότητα», προσθέτει.

Αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι είναι στο πλαίσιο αυτό και αναγνωρίζοντας το δικαίωμα πρόσβασης κάθε ατόμου με αναπηρία σε καλής ποιότητας υπηρεσίες φροντίδας υγείας και σε προγράμματα αποθεραπείας και αποκατάστασης, ως επίσης τη σημασία προς τον σκοπό αυτό της συνεργασίας μεταξύ όλων των παροχέων υπηρεσιών φροντίδας υγείας, που πέραν των υπαρχόντων κανονισμών βρίσκεται εν εξελίξει διαβούλευση σχετικά με τη ρύθμιση της λειτουργίας των κέντρων αποκατάστασης στη βάση νομοθεσίας που ετοίμασε το Υπουργείο Υγείας.

«Θα ήθελα να υπομνήσω το γεγονός ότι το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα προκύπτει ως αποτέλεσμα του υψηλού ενδιαφέροντος και της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων Ισραηλινών και Κυπρίων επιχειρηματιών στο χώρο της υγείας. Καθοριστικής σημασίας προς την κατεύθυνση αυτή υπήρξε το σύνολο των προϋποθέσεων που δημιουργήσαμε εφαρμόζοντας μια σειρά μέτρων βασισμένων στην ολοκληρωμένη στοχευμένη πολιτική που υιοθετήσαμε. Μέσω της πολιτικής αυτής, μεταξύ άλλων, προωθήσαμε ποικίλου είδους μεταρρυθμίσεις, δώσαμε φορολογικά κίνητρα και ως επακόλουθο αυτών ενδυναμώσαμε την ανταγωνιστικότητά μας, επανακτήσαμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και πετύχαμε τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Πιο συγκεκριμένα και όσον αφορά ιδιαιτέρως στις επενδύσεις στον χώρο της υγείας, στέκομαι στον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η εν εξελίξει πλήρης μεταρρύθμιση του τομέα και η εφαρμογή του ΓεΣΥ», σημειώνει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει, παράλληλα, ότι μεταρρύθμιση, την οποία εμπιστεύτηκαν πλήρως οι ξένοι επενδυτές και η οποία ενσωματώνοντας τις βέλτιστες πρακτικές που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αυτές προκύπτουν από την ανάλυση των συστημάτων υγείας των χωρών μελών, θέτει στο επίκεντρο τον ασθενή, με γνώμονα την εξασφάλιση δίκαιης και ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Τονίζει, επίσης, ότι το νέο ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας αντανακλώντας τις σύγχρονες αντιλήψεις και πραγματικότητες έχει ως κύρια χαρακτηριστικά και βασικές αρχές: Την καθολική κάλυψη του πληθυσμού, Την ισότιμη μεταχείριση όλων των δικαιούχων,Την παροχή ενός ολοκληρωμένου πακέτου υπηρεσιών φροντίδας υγείας, Την ελεύθερη επιλογή παροχέα υπηρεσιών φροντίδας υγείας από το δικαιούχο, και Την κοινωνική αλληλεγγύη.

«Η εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας θα διασφαλίσει την παροχή διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης σε όλους τους δικαιούχους του συστήματος, ενώ την ίδια στιγμή θα προωθηθεί η ανάπτυξη συνεργασίας της Κύπρου με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό των εθνικών αρμοδιοτήτων, σε θέματα οργάνωσης και παροχής υγειονομικής περίθαλψης», σημείωσε.

«Ουσιαστικής σημασίας υπό το πρίσμα αυτό κρίνεται η εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη Διασυνοριακή Περίθαλψη των Ευρωπαίων Πολιτών. Οδηγία, η οποία σε συνδυασμό με την εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας θα δράσουν καταλυτικά στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε Ευρωπαίους πολίτες στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένων των υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενισχύεται ο στόχος της ανάδειξης της Κύπρου σε διεθνές Υγειονομικό Κέντρο και της προώθησής της ως ποιοτικού και ελκυστικού προορισμού για τουρίστες υγείας», επισημαίνει.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει, στον χαιρετισμό του, τη σπουδαία σημασία των δράσεων που αναπτύσσει ο Φορέας Προώθησης Υπηρεσιών Υγείας, το Υπουργείο Υγείας και το Υφυπουργείο Τουρισμού, για την προώθηση του τουρισμού υγείας, ο οποίος θα αποφέρει πολλαπλασιαστικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη στον τόπο.

«Οφέλη τα οποία μεταξύ άλλων συνοψίζονται στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και την τόνωση της οικονομίας, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με θετικά αποτελέσματα όσον αφορά στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και την τοπική ανάπτυξη και ως εκ τούτων την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων», είπε.

«Εκείνο για το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω για ακόμη μια φορά είναι το ότι πρώτιστο και κύριο μέλημα του συνόλου των πολιτικών που εφαρμόσαμε στο χώρο της Υγείας είναι η προσφορά στους πάσχοντες συνανθρώπους μας υπηρεσιών υγείας που αξίζουν και δικαιούνται, μέσα από τη λειτουργία βιώσιμων και ανταγωνιστικών κέντρων υγείας και νοσηλευτηρίων. Γιατί ακριβώς η καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών υγείας αποτελεί για τον κάθε ένα πολίτη αναφαίρετο δικαίωμα και όχι προνόμιο. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι στόχοι αυτοί εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τη λειτουργιά του Κέντρου που εγκαινιάζουμε σήμερα», σημειώνει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγχαίρει τους ιδιοκτήτες του Nicosia Rehabilitation Center.

«Οι φίλοι Γιουβάλ Κοέν (Yuval Cohen), Άρης Αναστασιάδης και Λάκης Χριστοδούλου, εμπιστεύθηκαν τις προοπτικές της χώρας και με το δυναμισμό και την ικανότητα που τους διακρίνει εκμεταλλεύτηκαν και αξιοποίησαν στο μέγιστο βαθμό τα κίνητρα και τα μέτρα που προωθήσαμε, δημιουργώντας μέσω της επένδυσης αυτής νέα δεδομένα όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες αποκατάστασης, συμβάλλοντας στο πλαίσιο αυτό στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για τον τομέα της υγείας. Δεν έχω παρά να ευχηθώ κάθε επιτυχία στη λειτουργία του Κέντρου», καταλήγει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στον χαιρετισμό του.

Keywords
Τυχαία Θέματα