ΠτΔ: Δεν θα δεχθώ λύση που θα εγγυάται ανασφάλεια του Κυπριακού Ελληνισμoύ

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, θέλησε να στείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την ομιλία του, στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, η οποία έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία».

Ο Νίκος Αναστασιάδης, παρουσιάστηκε ιδιαίτερα επικριτικός, σε όσους ασκούν κριτική στον ίδιο για τη μη λύση του Κυπριακού, επιρρίπτοντας αποκλειστικά τις ευθύνες στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και στην συμπεριφορά που επιδεικνύει κι αυτό το διάστημα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, ξεκαθάρισε, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί λύση η οποία το μόνο που θα εγγυάται θα είναι την ανασφάλεια του Κυπριακού Ελληνισμού.

Αυτούσια η ομιλία του:

Νιώθω για άλλη μια χρονιά, την 7η, υπερηφάνεια και αισθήματα ευγνωμοσύνης που ο κάθε Κύπριος αισθάνεται προς όλους εσάς που ζώντας στο εξωτερικό, χωρίς φιλοδοξίες ή οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, εις βάρος ενδεχομένως και των επιχειρηματικών σας δραστηριοτήτων, να αφιερώνεται πολύτιμο χρόνο προκειμένου να υπερασπιστείτε τα δίκαια της πατρίδας μας. Εκφράζω εκ μέρους ολόκληρου του Κυπριακού Ελληνισμού και του ευρύτερου Ελληνισμού την ευγνωμοσύνη μας.

Χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά την εδώ παρουσία των ηγεσιών των αποδήμων στις διάφορες χώρες, Υφυπουργών και Επιτρόπων, και να καλωσορίσω:

·      Τον κ. Αντώνη Διαματάρη, Υφυπουργό Εξωτερικών Ελλάδας.

·       Τον κ. Isaac Herzog, Πρόεδρο της Εβραϊκής Υπηρεσίας του Ισραήλ για τη Διασπορά.

·       Τον κ. Zareh John Sinanyan, Επίτροπο για Θέματα Διασποράς της Αρμενίας.

·       Την κα Natalia-Elena Intotero, Υπουργό Διασποράς της Ρουμανίας.

·      Και τον κ. Nemanja Stevanonic, Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας,

Να καλωσορίσω τους φίλους Πρέσβεις που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο, για την εδώ παρουσία τους και είναι πολύτιμη η εδώ παρουσία τους, διότι θα πάρουν τα δικά σας και τα δικά μας μηνύματα, διότι αυτό που όλους ενδιαφέρει είναι να δούμε πώς επιτέλους δημιουργούνται εκείνες οι προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν να παρακαθίσουμε σε ένα διάλογο που θα είναι δημιουργικός, που θα έχει ως στόχο όχι την αδικία, αλλά με βάση το δίκαιο, τη δημιουργία ενός κράτους που να μπορεί να σταθεί στην Ευρώπη, που να μπορεί να ανταποκρίνεται στις διεθνείς του υποχρεώσεις, που θα είναι ένα κανονικό, ένα ομαλό κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

Πολλές φορές ακούγονται φωνές πως τάχα η δική μας πλευρά δεν πράττει όσα έπρεπε να πράξει. Διερωτώμαι αλήθεια αν αναλογίζεται ο κάθε ένας και όσοι εκφράζουν προβληματισμού αν τα τελευταία 45 χρόνια αμέλησαν οι προκάτοχοί μου ή αν η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι εκείνη που φέρει την ευθύνη για τη μη λύση του κυπριακού προβλήματος. Ποιοι είναι εκείνοι που θέλουν να επιστρέψουν περισσότερο από κάθε άλλον στις πατρογονικές τους εστίες; Δεν είναι οι Ελληνοκύπριοι;

Ποιοι είναι εκείνοι που μέσα από την αδιαλλαξία κάθε φορά δημιουργούν τις αρνητικές προϋποθέσεις ή λόγω αδιαλλαξίας θέτουν τέτοιες προϋποθέσεις, ώστε να μην είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή μια λύση, που πρέπει να έχει τα απαραίτητα συστατικά, να δίνει ελπίδα για βιωσιμότητα, λειτουργικότητα, διάρκεια, εγγύηση της προκοπής των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Και αυτά που καταγράφονται τούτη την περίοδο στην περιοχή, οι προκλήσεις και η εισβολή ουσιαστικά στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι δείγματα καλής θέλησης κράτους που διαδραματίζει τον σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Δεν είναι οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις που κατέχουν τον βορρά, είναι οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που είναι παρούσες, με αξίωση μάλιστα να παραμείνουν παρούσες και μετά τη λύση.

Δεν είναι η εγγυήτρια Ελλάς ή η Αγγλία που δημιουργεί τα προβλήματα, αλλά η εγγυήτρια Τουρκία που θέλει να συνεχίσει και να παραμείνει, είναι οι αξιώσεις αντί της πολιτικής ισότητας για πολιτική ανισότητα, κάτι που δεν επιτρέπει την προοπτική και το μέλλον. Διότι όταν μιλούν κάποιοι για πολιτική ισότητα και παραδέχονται ότι δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα, την ίδια ώρα θέλουν να έχουν μια θετική ψήφο για κάθε απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά και των θεσμών του κεντρικού κράτους. 

Και διερωτάται κανείς, αυτό είναι αριθμητική ή όχι, εξίσωση; Είναι ή όχι η μειοψηφία που θα κυβερνά την πλειοψηφία, αφού χωρίς τη δική της θετική ψήφο δεν θα μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση; Τούτο εχέγγυο λειτουργικότητας και βιωσιμότητας του κράτους;

Δεν θέλω να πω περισσότερα γιατί τούτες τις μέρες, ύστερα από δικές μας έντονες και συστηματικές προσπάθειες, ύστερα από σωρεία επιστολών προς τον ΓΓ έχει γίνει κατορθωτό να συναντηθούμε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη μέσα σε ένα καλό κλίμα και να πω ότι έφτασε η ώρα να προβληματιστούμε όλοι πού οδηγούμαστε επιτέλους.

Ως αποτέλεσμα εκείνης της συνάντησης - δεν θα πω ότι υπήρξε σύμπτωση θέσεων όσον αφορά τα βασικά συστατικά της λύσης του Κυπριακού - υπήρξε τουλάχιστον μια διάθεση να ενθαρρύνουμε τον ΓΓ, να ενθαρρύνουμε τον διεθνή παράγοντα, έτσι ώστε να επαναληφθεί ο διάλογος με την ελπίδα ότι επιτέλους θα επικρατήσει η λογική σε όσους έκνομα προκαλούν αυτή την περίοδο, όχι την Κύπρο, αλλά τον διεθνή παράγοντα, παραβιάζοντας το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, περιφρονώντας αρχές του διεθνούς δικαίου, καθορίζοντας κατά το δοκούν τι εστί διεθνές δίκαιο.

Θέλω να ελπίζω ότι στην προσπάθεια μας αυτή θα έχουμε τη συνδρομή και συμβολή όλων όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την ειρήνη, των εταίρων μας στην Ευρώπη και του διεθνούς οργανισμού.

Δεν ζούμε με ψευδαισθήσεις, όμως δεν παύουμε να προσπαθούμε δημιουργώντας συμμαχίες, συνέργειες με γειτονικά κράτη, προσπαθούμε με κάθε τρόπο αν στείλουμε το μήνυμα πως ο φυσικός πλούτος είναι άλλη μια αφορμή για ειρηνική συνύπαρξη και όχι για διαφορές, αρκεί να υπάρχει ο σεβασμός προς το διεθνές δίκαιο.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η προσπάθεια ενός πολιτικού που βρίσκεται στην πορεία εξόδου δεν είναι στο πώς να δει την πατρίδα του να διατρέχει ακόμα περισσότερους κινδύνους, αλλά να δει πώς διασφαλίζει τις μέλλουσες γενιές, να δει πώς όταν φεύγει αφήνει πίσω του μια χώρα ασφαλή που θα εγγυάται την ειρηνική συνύπαρξη. Δεν έχω, συνεπώς, λόγους να αρνούμαι ούτε τον διάλογο ούτε, πολύ περισσότερο, τις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν, προκειμένου να αποτρέψουμε τα τετελεσμένα που κάθε χρόνο, δυστυχώς, καταγράφονται εις βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς. Το γνωρίζω απολύτως. Αλλά και την ίδια ώρα δεν πρόκειται να δεχθώ να προχωρήσω σε μια λύση που το μόνο που θα εγγυάται είναι την ανασφάλεια του Κυπριακού Ελληνισμού. Για αυτό και χρειάζεται ενότητα, για αυτό χρειάζεται επιτέλους αφήσουμε τα διάφορα αφηγήματα που μπορεί να μας εξυπηρετούν πολιτικά, αλλά δεν μας οφελούν εθνικά.

Θα πρέπει επιτέλους να γίνει συνείδηση πως δεν είναι οι Ελληνοκύπριοι που δεν θέλουν και δεν επιδιώκουν τη λύση, αλλά είναι η στάση μιας υπέρτερης δύναμης που μέσα από τις πολιτικές της, μέσα από το όραμα της νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας καταγράφει πράξεις, ενέργειες, παρανομίες που δεν ΄γίνονται ανεκτές όχι απλά από τους Κύπριους, αλλά από πολλές και διάφορες χώρες, έστω και αν τα συμφέροντα τους δεν τους επιτρέπουν να αντιδράσουν όπως όφειλαν να αντιδράσουν.

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου διότι μέσα από τη δράση σας ενεργοποιούνται ή ευαισθητοποιούνται Κυβερνήσεις, είτε του Ηνωμένου Βασιλείου είτε των ΗΠΑ είτε της Γαλλίας είτε των όποιων άλλων χωρών διαμονής σας. 

Θέλω για άλλη μια φορά να σας ευχαριστήσω διότι δεν παραμείνατε στη διάσωση του πολιτισμού και της γλώσσας μας, αλλά έχετε μεταφέρει τον σπόρο στη νέα γενιά και αυτό είναι το σημαντικότερο.

Καλωσορίζω τους νέους, τους εύχομαι ό,τι καλύτερο και να γνωρίζουν ότι η πατρίδα τους θα είναι στο πλευρό τους όπως και εκείνοι είναι στο πλευρό μας.

Θέλω να σας βεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος την προσπάθεια για να εξευρεθεί μια λύση που θα δικαιώνει το αίσθημα της αδικίας που έχει προκληθεί ως αποτέλεσμα της προδοσίας και της τουρκικής εισβολής του 1974.

Keywords