ΠτΔ: Ανεκτίμητη η συνεισφορά του εθελοντικού κινήματος

Στην ανεκτίμητη συνεισφορά του εθελοντικού κινήματος και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αλλά και στην συμβολή τους ακόμη και στον εκσυγχρονισμό του κράτους και της κοινωνίας, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του την Πέμπτη το βράδυ σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Εθελοντών.

Ιδιαίτερη μνεία, ο Πρόεδρος της

Δημοκρατίας έκανε στην αμεσότητα και στην κινητοποίηση του εθελοντικού κινήματος στην προσπάθεια κατάσβεσης της καταστροφικής πυρκαγιάς του περασμένου Ιουνίου.

“Σε όλους τους τομείς της υγείας, στους τομείς της προστασίας των ζώων, θα δείτε ανάλογες εθελοντικές οργανώσεις, δεν υπάρχει τομέας γενικότερα της κοινωνικής δράσης, των κρατικών Υπηρεσιών, όπου να μην υπάρχει παρουσία του εθελοντικού κινήματος”, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ανέφερε ότι “χωρίς τη συνδρομή των πολιτών, όπως εσείς, το κράτος πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αντεπεξέλθει με επιτυχία στο έργο που ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης έπρεπε να φέρουμε σε πέρας”.

“Χάρη στο δικό σας έργο, δρώντας επικουρικά με τις δημόσιες υπηρεσίες, καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό να αντιμετωπίσουμε κοινωνικά προβλήματα, που ίσως υπό άλλες συνθήκες, θα αποκτούσαν διαστάσεις οξύτατης κοινωνικής κρίσης”, υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κυβέρνηση στηρίζει το έργο του εθελοντικού κινήματος γιατί “γνωρίζουμε πως με τις δικές σας παρεμβάσεις στηρίζετε το δικό μας έργο και έτσι όλοι μαζί φτιάχνουμε μία χώρα καλύτερη”.

Ανέφερε ότι “σε παλαιότερες εποχές υπήρχε μία ταύτιση του εθελοντισμού με την φιλανθρωπία”, σημειώνοντας ότι σήμερα αυτές οι έννοιες, αν και η μία προϋποθέτει την άλλη, δεν ταυτίζονται.

“Ο εθελοντισμός σε ένα σύγχρονο κράτος λειτουργεί επικουρικά σε όλες τις λειτουργίες του, δίδοντας έμφαση στην ανάπτυξη κοινωνικής συνείδησης, περιβαλλοντικών ευαισθησιών, φιλοζωικής προσέγγισης και άλλα”, πρόσθεσε.

Ενδεικτικό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, της σημασίας που αποδίδεται διεθνώς πλέον στον εθελοντισμό, είναι το γεγονός πως η ίδια η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με ψήφισμά της έχει καθιερώσει την 5η Δεκεμβρίου ως τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού.

Τα Ηνωμένα Έθνη ορίζοντας την 5η Δεκεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα Εθελοντών δεν στοχεύουν απλώς στην προβολή του εθελοντικού έργου αλλά και στην ευαισθητοποίηση περισσοτέρων συμπολιτών μας να συμμετέχουν σε αυτό το κίνημα, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι έχει κατατεθεί στη Βουλή η νομοθεσία για τις Μη Κυβερνητικές και Εθελοντικές Οργανώσεις, η οποία στοχεύει όχι μόνο στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας τους, όπως είπε, αλλά και στην επιβολή κανόνων διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις εθελοντικές μας οργανώσεις.

Αναφερόμενος στις πολιτικές παρεμβάσεις που υιοθετεί η Κυβέρνηση και οι οποίες στοχεύουν στην αναβάθμιση του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών και στην κοινωνική συνοχή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε μεταξύ άλλων, ότι από φέτος διανέμονται σε όλα σχολεία μας το «Εγχειρίδιο της Καλλιέργειας του Εθελοντισμού και Ενεργού Πολίτη», το οποίο “απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς, με τελικούς αποδέκτες τα παιδιά μας και στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των νέων μας στην πιο κρίσιμη τους ηλικία σε θέματα εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς”.

Επίσης, αναφέρθηκε στη συμμετοχή περίπου 200 νέων εθελοντών σε ανοικτή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου “για να αντιληφθούν πως λαμβάνονται σε αυτό το επίπεδο οι αποφάσεις” και “είχαν την ευκαιρία ανοικτού διαλόγου με τους Υπουργούς και με εμένα προσωπικά”.

Ανέφερε επίσης ότι μέσα στον χρόνο που πέρασε, ολοκληρώθηκε, μετά από αυτό της Λάρνακας, και το δεύτερο «Σπίτι του Εθελοντισμού», στη Λευκωσία.

"Η κεντρική ιδέα, την οποία οφείλω να αποδώσω στον Επίτροπο Εθελοντισμού, τον φίλο Γιάννη Γιαννάκη του οποίου η συνεισφορά είναι σημαντική στο ευρύτερο κίνημα όπως και αυτή του συντονιστή του Κινήματος Φίλιππου Σταύρου και όλων εσάς, είναι η παροχή στις Οργανώσεις της αναγκαίας υποδομής για τη λειτουργία τους και την κάλυψη των βασικών γραφειακών και στεγαστικών τους αναγκών", είπε.

Ανάλογες ενέργειες θα γίνουν και στις υπόλοιπες επαρχίες, ώστε κάθε επαρχία να αποκτήσει το δικό της κέντρο συντονισμού και δράσης του εθελοντισμού, κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα