ΠτΔ: Αυτά είναι τα κυριότερα έργα σε εξέλιξη στην Πάφο

Ομιλία εκφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στη σύσκεψη με Φορείς της πόλης και επαρχίας Πάφου.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ευρίσκομαι και πάλι μαζί σας για μια συνάντηση που αποσκοπεί στην εξέταση της πορείας υλοποίησης των αναπτυξιακών έργων που είχα εξαγγείλει κατά τις επισκέψεις μου στην Πάφο τον Ιούνιο του 2015 και τον Μάιο του 2017, είτε αυτά αφορούν ευρύτερα την

επαρχία Πάφου είτε έκαστο Δήμο και κοινότητες της επαρχίας.

Μια συνάντηση την οποία θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η τακτική ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης των εξαγγελθέντων έργων παρέχει τη δυνατότητα αφενός να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για την υλοποίηση των όσων εκκρεμούν ή βρίσκονται υπό εξέλιξη και αφετέρου να ανταλλάξουμε απόψεις για τις όποιες ανησυχίες ή εισηγήσεις σας.

Και τούτο, καθώς η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων, όπως καταδεικνύεται από τις πολιτικές που έχουμε υιοθετήσει, όπως, μεταξύ άλλων:

Της αποπληρωμής των εγγυημένων δανείων των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των καθυστερημένων οφειλών των Κοινοτικών Συμβουλίων προς το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, συνολικού ύψους €196.7 εκ., εκ των οποίων οι Δήμοι και Κοινότητες Πάφου επωφελούνται με ποσό ύψους €21.4 εκ.

Της δυνατότητας χρηματοδότησης έργων των Δήμων από το δάνειο που συνομολογήθηκε το 2015 μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ύψους €200 εκ., με αποκοπή του τοκοχρεολυσίου από την κρατική χορηγία που αναλογεί σε έκαστο Δήμο.

Τις εξαγγελίες έργων κατά τις επαρχιακές συσκέψεις το 2015 και 2017, στη βάση και των εισηγήσεων των Τοπικών Αρχών, συνολικού ύψους €1.217 δις.

Χωρίς να κάνω αναφορά στην ετήσια χορηγία προς τις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία για την επαρχία Πάφου ανέρχεται στο ποσό των €9.8 εκ.

Στο σημείο αυτό, για ακόμη μια φορά θα ήθελα να επαναλάβω πως η Κυβέρνηση, πάντοτε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, είναι διατεθειμένη να επανεξετάσει το ύψος της ετήσιας κρατικής χορηγίας, νοουμένου, και το τονίζω, ότι θα προχωρήσει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μια μεταρρύθμιση, η οποία κρίνεται αναγκαία για αποφυγή επανάληψης πολιτικών ή φαινομένων του παρελθόντος που και πάλι, δυστυχώς, θα οδηγήσουν τους Δήμους σε ελλειμματικά ταμεία.

Όπως έχω ήδη αναφέρει, έχω αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία, με την ελπίδα ότι μέσα από τον διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις και, βεβαίως, τις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα εξευρεθεί κοινό έδαφος, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να καταστεί πραγματικότητα μια κοινή επιδίωξη δεκαετιών.

Προτού προχωρήσω στη συνολική ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης είτε των έργων που είχα εξαγγείλει το 2015 και το 2017 είτε άλλων έργων που κατέστη δυνατόν να δρομολογηθούν, θα ήθελα να αναφερθώ σε σωρεία νέων αιτημάτων που έχουν υποβληθεί και να επισημάνω πως λόγω της υφής των έργων που είχαν εξαγγελθεί κατά το 2015 και το 2017, του χρόνου που απαιτείται για αποπεράτωση, αλλά και της δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλεται, η ανταπόκριση στα νέα αιτήματα θα είναι περιορισμένου βαθμού.

Αυτό που θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι πως στόχος μας είναι όπως στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κράτους, ιεραρχήσουμε τα ώριμα προς εκτέλεση έργα.

Θα κάνω αρχικά αναφορά στα σημαντικά έργα κοινής ωφέλειας και ακολούθως θα κάνω ειδικότερα αναφορά για τα έργα σε κάθε Δήμο και Κοινότητα της επαρχίας Πάφου.

Α. ΔΡΟΜΟΣ ΠΑΦΟΥ – ΠΟΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ

Για την πρώτη φάση του αυτοκινητόδρομου από την Αγία Μαρινούδα μέχρι το Στρουμπί, μήκους 15 χιλιομέτρων και συνολικού κόστους €71.4 εκ., βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο η περιβαλλοντική μελέτη και τα κατασκευαστικά σχέδια, και η προκήρυξη προσφορών εκτιμάται το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Παράλληλα, αρχίζουν αυτόν τον μήνα οι εργασίες της πρώτης φάσης των βελτιωτικών έργων στον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο του 2019, έναντι δαπάνης €1.1 εκ. Εντός του 2019 αναμένεται ν’ αρχίσει η Δεύτερη Φάση και να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2020, έναντι δαπάνης €2.6 εκ.

Β. ΜΟΝΑΔΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ

Γνωρίζω καλά τα προβλήματα που η Πάφος αντιμετωπίζει ως αποτέλεσμα της λειψυδρίας.

Λυπούμαι γιατί η εμμονή κάποιων στην τήρηση κατά γράμμα των όρων ενός Συμβολαίου οδήγησαν στην αποξήλωση της Κινητής Μονάδας Αφαλάτωσης. Δεν θα σχολιάσω πόσες πολλές φορές η επίκληση του δημόσιου συμφέροντος, αντί να το υπηρετεί, το υποσκάπτει.

Χωρίς περαιτέρω σχόλια, αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι πως το Υπουργείο Γεωργίας έχει προκηρύξει ήδη προσφορές για την κατασκευή Νέας Μόνιμης Μονάδας Αφαλάτωσης, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής τις 18 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Ταυτόχρονα, προχωρούμε με κατ’ εξαίρεσιν διαδικασίες στην κατασκευή νέας Κινητής Μονάδας, ενώ προχωρούν τα έργα διασύνδεσης των Φραγμάτων Ευρέσου – Κανναβιού – Ασπρόκρεμμου, συνολικού κόστους €4.4 εκ., με αναμενόμενο χρόνο αποπεράτωσης τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Γ. ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΚΑΜΑ

Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω πως ένα πρόβλημα δεκαετιών οδεύει προς οριστική ρύθμιση:

Πρώτον: Όπως καλά γνωρίζετε, έχουμε κηρύξει σαν Εθνικό Πάρκο το σύνολο του δάσους που εμπίπτει εντός της κρατικής γης.

Δεύτερον: Οι διαδικασίες εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα που αφορούν τις Κοινότητες της περιοχής και ευρύτερα την ιδιωτική ιδιοκτησία, ευρίσκονται στο τελικό στάδιο, με αναμενόμενο χρόνο δημοσιοποίησης τον Μάρτιο του 2019.

Θα πρέπει να ομολογήσω πως η ολιγόμηνη καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση οφείλεται στην επιθυμία μας να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Εθνικό Σχέδιο για τον Ακάμα.

Προς την πιο πάνω κατεύθυνση και επειδή πολλά λέγονται για το τι επιτρέπεται ή τι απαγορεύεται όσον αφορά αναπτύξεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται NATURA, έχουμε έλθει σε συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, του οποίου η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2019.

Θέλω να διαβεβαιώσω τις Κοινότητες της περιοχής του Ακάμα ότι θα ευρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση, έτσι ώστε το 2019 να είναι η χρονιά οριστικού τερματισμού της αβεβαιότητας και των εκκρεμοτήτων που προκύπτουν σαν αποτέλεσμα της ανάγκης προστασίας της φύσης.

Δ. ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΦΟΥ

Λυπούμαι γιατί ένα έργο που θα συνέβαλλε σημαντικά στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Πάφου και που θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί προ δεκαετίας, έγινε αντικείμενο νομικών διαδικασιών, με αποτέλεσμα η ζημιά από την καθυστέρηση να επηρεάζει το σύνολο των επιχειρηματιών, αλλά και ευρύτερα της τουριστικής βιομηχανίας του τόπου.

Μετά και τις τελευταίες αποφάσεις των Δικαστηρίων, η Διαχειριστική Επιτροπή Μαρίνων, ακολουθώντας τις νενομισμένες διαδικασίες, θα προχωρήσει στη λήψη οριστικών αποφάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, και θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας, σε περίπτωση που αναφυούν τα όποια νέα προβλήματα σε διαδικασίες που αναφέρονται στο παρελθόν, πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η ακύρωση του διαγωνισμού και η επαναπροκήρυξή του, με βάση και τα νέα δεδομένα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη μετά και την πάροδο δώδεκα ετών από την πρώτη προκήρυξή του.

Έχω περατώσει τις αναφορές μου στα έργα Κοινής Ωφελείας και εν συνεχεία θα προχωρήσω με την εξέταση των έργων που είχαν εξαγγελθεί το 2015 και το 2017.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΦΟΥ

Αρχίζοντας με τον Δήμο Πάφου, επί των έργων που είχα εξαγγείλει το 2015 ή άλλων έργων η υλοποίηση των οποίων ξεκίνησε από το 2015 και εντεύθεν, σημειώνω τα ακόλουθα:

Τα πιο κάτω έργα έχουν ολοκληρωθεί:

1. Ανάπλαση του παραδοσιακού Εμπορικού Κέντρου και της πλατείας Κένεντι (€8.7 εκ).

2. Επέκταση του Δικαστηρίου Πάφου (€6.1 εκ.).

3. Σύνδεση και ανάδειξη των πλατειών 28ης Οκτωβρίου, Κωστή Παλαμά και Διονύσιου Σολωμού (€4 εκ.).

4. Βελτίωση του παραλιακού μετώπου Πάφου στο βορειοδυτικό μέτωπο (Περιοχή Ξενοδοχείου Venus) με την κατασκευή κυματοθραυστών (€2.2 εκ.).

5. Ανάπλαση της Πλατείας Διοικητηρίου και του περιβάλλοντος χώρου (€1.7 εκ.).

6. Αναδιαμόρφωση δρόμων στην περιοχή του Μαρκιδείου Θεάτρου (€1.2 εκ.).

7. Η τρίτη φάση επέκτασης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου, συνολικού κόστους €3.8 εκ., αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018. Παράλληλα, ετοιμάζεται το Σημείωμα Έργου για την προώθηση της τέταρτης φάσης.

Όσον αφορά το συναφές αίτημα παραχώρησης του παλιού Αστυνομικού Σταθμού, αυτό θα ικανοποιηθεί μόλις ο Δήμος μεταφέρει τα δύο προκατασκευασμένα γραφεία που ευρίσκονται στον εν λόγω Σταθμό στον χώρο που του έχει υποδειχθεί.

Ταυτόχρονα, έχουν ολοκληρωθεί στο πλαίσιο της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, με συνεισφορά και της Κυβέρνησης, τα ακόλουθα έργα:

1. Αναβάθμιση του Μαρκίδειου Θεάτρου (€3.9 εκ.).

2. Αναδιαμόρφωση και ανάδειξη χώρων στη συνοικία Μουτάλλου (€3.9 εκ.).

3. Αποκατάσταση του Χανιού του Ιμπραήμ (€3.3 εκ.).

4. Αποκατάσταση, εξωραϊσμός και αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς (€2.6 εκ.).

5. Μετατροπή του κινηματοθεάτρου «Αττικόν» σε πολυχώρο πολιτισμού και συνεδριακού τουρισμού (€2.2 εκ.).

Επί των υπολοίπων έργων, που είχα εξαγγείλει το 2015, θα ήθελα να αναφέρω τα ακόλουθα:

1. Όσον αφορά τα έργα μείωσης στερεών αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων και συναφών χώρων, συνολικού κόστους €8 εκ., υπάρχει μια καθυστέρηση που οφείλεται στην απόφαση να προκηρυχθούν ενιαίες προσφορές για Λεμεσό και Πάφο για σκοπούς μείωσης του κόστους κατασκευής. Η προκήρυξη αναμένεται τον προσεχή Οκτώβριο.

2. Όσον αφορά την ανακατασκευή κτιρίων της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου, συνολικού κόστους €3 εκ., έχει ήδη ολοκληρωθεί η ανακατασκευή των δύο κτιρίων και αναμένεται η ολοκλήρωση του τρίτου κτιρίου το πρώτο εξάμηνο του 2019.

3. Λόγω οικονομικών προβλημάτων του εργολάβου παρουσιάζεται σημαντική καθυστέρηση στο έργο ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων Κάτω Πάφου, συνολικού κόστους €3.2 εκ., και οι αρμόδιες Αρχές βρίσκονται σε διαβούλευση με τον ίδιο, με στόχο την εξεύρεση λύσης για την ολοκλήρωση του έργου.

4. Αν και τα έργα βελτίωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάφου, συνολικού κόστους €2 εκ., ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2017, η μουσειολογική ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019, λόγω του ότι μόλις προσφάτως ολοκληρώθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την παροχή των προθηκών της έκθεσης.

Όσον αφορά τα έργα που είχα εξαγγείλει το 2017, θα ήθελα να αναφέρω πως:

1. Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες τοπιοτέχνησης του κυκλικού κυκλοφοριακού κόμβου του αυτοκινητοδρόμου Λεμεσού – Πάφου και η Κυβέρνηση, όπως είχε συμφωνηθεί, έχει ήδη διαθέσει το ποσό των €600 χιλ. στον Δήμο Πάφου. Το επιπλέον κόστος που προκύπτει αναμένεται να αναληφθεί από τον Δήμο.

2. Όσον αφορά την ανέγερση νέου Γυμνασίου στο κέντρο της Πάφου, με λύπη μου παρατηρώ πως, παρά την αποφασιστική στάση της Κυβέρνησης για εκτέλεση του έργου, παρατηρείται καθυστέρηση ως αποτέλεσμα διαφωνιών μεταξύ Τοπικών Αρχών και οργανωμένων συνόλων.

Η Επιτροπή υπέβαλε εισήγηση κατά πλειοψηφία μόλις την περασμένη βδομάδα και το Υπουργείο Παιδείας θα την αξιολογήσει με στόχο το συντομότερο δυνατόν να δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

3. Αναφορικά με το θέμα της ανάληψης της διαχείρισης του Δημόσιου Κήπου από τον Δήμο, μέσω της παραχώρησης κρατικής γης προς την Μητρόπολη Πάφου, επιθυμώ να ενημερώσω ότι με την πρόσφατη διασαφήνιση από τη Νομική Υπηρεσία του νομικού πλαισίου του όλου ζητήματος, έχουν επαναρχίσει οι διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, δηλαδή της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου, του Δήμου Πάφου και της Κυβέρνησης, ούτως ώστε να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν τάχιστα οι διαδικασίες.

4. Σχετικά με τη δεύτερη φάση του δρόμου που οδηγεί στο αεροδρόμιο Πάφου, έχω δώσει οδηγίες στο Τμήμα Δημοσίων Έργων, όπως προβεί άμεσα στον επανασχεδιασμό των κατασκευαστικών σχεδίων και υποβολή του Σχετικού Σημειώματος έργου στα αρμόδια Τμήματα για έγκριση, λαμβάνοντας υπόψη και την πρόσφατη εισήγηση του Δημάρχου Πάφου.

Είμαι, επίσης, στην ευχάριστη θέση να μεταφέρω τα ακόλουθα σχετικά με νέα έργα για τα οποία έχουν συμπεριληφθεί πιστώσεις στους Προϋπολογισμούς και για τα οποία αναθέτουσα αρχή είναι ο Δήμος Πάφου:

1. Βελτίωση των Λεωφόρων Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Ελλάδος, Γεωργίου Γρίβα Διγενή και Νεοφύτου Νικολαΐδη, συνολικού κόστους €7,7 εκατ. Η προκήρυξη των προσφορών τοποθετείται στο τέλος του ερχόμενου Αυγούστου και η έναρξη των εργασιών εκτιμάται περί τα τέλη του 2018.

2. Αναμένεται εντός του τρέχοντος μηνός η προκήρυξη προσφορών για την ανάπλαση και ανάδειξη του παραδοσιακού πυρήνα της Κάτω Πάφου – Ψαροχώρι, συνολικού κόστους €1,4 εκ..

3. Για το έργο δημιουργίας δικτύου σύγχρονων Σταθμών Μετεπιβίβασης και στάσεων λεωφορείων, συνολικού κόστους €6 εκατ., αναμένεται εντός Αυγούστου η προκήρυξη προσφορών.

4. Όσον αφορά την αντικατάσταση του συνθετικού τάπητα στο Στάδιο «Στέλιος Κυριακίδης», συνολικού κόστους €950 χιλ., αναθέτουσα αρχή είναι ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού και θα προχωρήσει σε προκήρυξη διαγωνισμού εντός του 2018, με στόχο την έναρξη του έργου εντός του 2019

ΔΗΜΟΣ ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ

Όσον αφορά τα έργα στον Δήμο Γεροσκήπου, αναφέρω τα ακόλουθα:

1. Ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα η κατασκευή έξι πρόσθετων κυματοθραυστών για προστασία της παραλίας, συνολικού κόστος €3 εκ.

2. Όσον αφορά την κατασκευή του Κέντρου Υγείας Γεροσκήπου, συνολικού κόστους €1.3 εκ., αν και αναμενόταν πως οι προσφορές θα προκηρύσσονταν αυτό τον μήνα, ο Δήμος αποφάσισε όπως το Κέντρο ανεγερθεί σε τεμάχιο που έχει δοθεί δωρεάν στον Δήμο από ιδιώτη, αντί στο κρατικό τεμάχιο στο οποίο θα ανεγειρόταν αρχικά.

Ως εκ τούτου, με την εξασφάλιση της Πολεοδομικής Συναίνεσης, αναμένεται πως ο Δήμος θα προβεί στην προκήρυξη προσφορών εντός του 2018, με στόχο την έναρξη κατασκευής του Κέντρου εντός του 2019.

3. Περί τα τέλη του τρέχοντος μήνα θα προκηρυχθούν οι προσφορές για τη δημιουργία Τεχνητών Υφάλων, συνολικού κόστους €1.7 εκ., με αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης του έργου το τέλος του τρέχοντος έτους και χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του τα δύο έτη.

Η μετάθεση του χρονοδιαγράμματος έναρξης του έργου προέκυψε λόγω της ομαδοποίησης των συναφών έργων σε μια ενιαία προσφορά από το Τμήμα Δημοσίων Έργων για σκοπούς επίτευξης οικονομιών κλίμακας, τα οποία περιλαμβάνουν επτά περιοχές, μεταξύ των οποίων τους Δήμους Γεροσκήπου και Πόλης Χρυσοχούς.

4. Η κατασκευή του δρόμου που συνδέει το κέντρο της Γεροσκήπου με την τουριστική περιοχή του Δήμου, συνολικού κόστους €4.6 εκ., έχει καθυστερήσει σημαντικά καθώς, αν και αποσύρθηκε η προσφυγή στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, ο εργολάβος δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου. Το όλο θέμα θα τεθεί στην Επιτροπή Αποκλεισμού τον προσεχή Σεπτέμβριο προκειμένου να ληφθεί η αναγκαία απόφαση για περαιτέρω χειρισμούς.

5. Το έργο αναβάθμισης του παραδοσιακού πυρήνα του Δήμου Γεροσκήπου κόστους €1.8 εκ, είναι υπό την ευθύνη του Δήμου, ο οποίος έχει ήδη ετοιμάσει τα κατασκευαστικά σχέδια και αναμένεται η υποβολή Σημειώματος Έργου. Σε περίπτωση που υπάρξει θετική αξιολόγηση, το έργο θα ενταχθεί στο τριετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2019-2021, με αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης το 2019 και ολοκλήρωση τον Μάιο του 2021.

6. Για το έργο βελτίωσης της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, συνολικού κόστους €4.5 εκ, προκύπτουν ζητήματα απαλλοτριώσεων, ενώ θα πρέπει να υποβληθεί και Σημείωμα Έργου ούτως ώστε να προχωρήσουν τα αρμόδια Τμήματα με την επικαιροποίηση των αναγκαίων μελετών και την υποβολή των κατασκευαστικών σχεδίων. Στόχος είναι όπως το έργο ενταχθεί στο τριετές Δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2023.

Όσον αφορά την προώθηση νέων έργων, είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω τα ακόλουθα:

1. Τον Απρίλιο του 2018 κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός κατασκευής τμήματος δρόμου που συνδέει τον δρόμο προς το αεροδρόμιο Πάφου με τον παραλιακό δρόμο παρά τη Δημοτική Πλαζ Γεροσκήπου, συνολικού κόστους €850 χιλ.. Αναμένεται πως οι εργασίες θααρχίσουν περί το τέλος Σεπτεμβρίου 2018 με αποπεράτωση τον Ιούνιο του 2019.

2. Προγραμματίζεται το πρώτο τρίμηνο του 2019 η προκήρυξη προσφορών για την Πρώτη Φάση του Βόρειου Παρακαμπτήριου Δρόμου Γεροσκήπου, συνολικού κόστους €4 εκ., με εκτιμώμενη έναρξη των εργασιών το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

3. Όσον αφορά το έργο κατασκευής του κόμβου Λεωφόρου Μακαρίου Γ΄ και Ιπποκράτους, συνολικού κόστους €600 χιλ., παρά τις αρχικές διαπιστώσεις του Δήμου ότι δεν θα χρειαστούν απαλλοτριώσεις, διαφάνηκε ότι επηρεάζονται ιδιωτικές περιουσίες.

Ως εκ τούτου και εφόσον εξασφαλιστούν οι αναγκαίες συγκαταθέσεις από τον Δήμο, εκτιμάται πως το έργο θα προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο του 2018, με έναρξη εργασιών τον Ιανουάριο του 2019 και ολοκλήρωση τον Σεπτέμβριο του 2019.

4. Σχετικά με το αίτημα του Δήμου για εκμίσθωση των κρατικών τεμαχίων στην περιοχή Τσιφλίκι Γεροκηπιάς, με στόχο την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, η Κυβέρνηση διάκειται θετικά και αναμένεται πως σύντομα θα παρουσιαστεί η αιτιολογημένη έκθεση στην αρμόδια Υπουργική Επιτροπή για λήψη σχετικής απόφασης.

ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ

Επί των έργων που είχα εξαγγείλει κατά τις επισκέψεις μου στην επαρχία Πάφου ή άλλων έργων που έχουν δρομολογηθεί, σημειώνω τα ακόλουθα:

1. Το έργο κατασκευής δέκα κυματοθραυστών για προστασία και βελτίωση της ακτής στο Λατσί, συνολικού κόστους €4.6 εκ., θα ολοκληρωθεί τέλη του 2018.

2. Το Περιφερειακό Πολυδύναμο Κέντρο Τρίτης Ηλικίας, συνολικού κόστους €2.3 εκ., έχει ολοκληρωθεί.

3. Όσον αφορά τα συνεχιζόμενα έργα επέκτασης και αναβάθμισης του αλιευτικού καταφυγίου στο Λατσί, συνολικού κόστους €790 χιλ., σημειώνονται τα ακόλουθα:

- H επέκταση του καταστρώματος για την αύξηση του αριθμού των θέσεων ελλιμενισμού στο Λιμάνι, συνολικού κόστους €330 χιλ., ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2017, ενώ αναμένεται αυτόν τον μήνα η ολοκλήρωση της κατασκευής του καταστρώματος που θα χρησιμοποιείται για τον ελλιμενισμό μεγαλύτερων σκάφων αναψυχής, συνολικού κόστους €200 χιλ.

- Οι αποθήκες της Αρχής Λιμένων στο λιμάνι, στο πλαίσιο σχετικής απόφασης του Υπουργικού, έχουν ήδη παραχωρηθεί στον Δήμο, έναντι συμβολικού ενοικίου, για αποκατάσταση και αξιοποίηση τους για κοινωφελείς σκοπούς.

Σημειώνεται επίσης πως η Αρχή Λιμένων Κύπρου έχει συμπεριλάβει στον Προϋπολογισμό της για το 2019 την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας για μελλοντική ανάπτυξη του λιμανιού.

4. Σύμφωνα και με τα όσα είχαν συμφωνηθεί, έχει ήδη παραχωρηθεί κονδύλι ύψους €200 χιλ. για την ετοιμασία των σχετικών μελετών για το έργο ανάδειξης και προστασίας αρχαιολογικών χώρων του Δήμου, συνολικού κόστους €800 χιλ.

Εναπόκειται στον ίδιο τον Δήμο, ως η Αναθέτουσα Αρχή, η προκήρυξη προσφορών και η κάλυψη του κόστους υλοποίησης του έργου.

5. Αν και το έργο του παραλιακού πεζόδρομου, συνολικού κόστους €500 χιλ., ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 και αναμένετο να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2018, λόγω σημαντικών καθυστερήσεων από τον εργολάβο αναμένεται να ακυρωθεί η σχετική σύμβαση και να επαναπροκηρυχθούν οι προσφορές.

6. Σημειώνεται επίσης πως από την 1η Ιουλίου του 2017 έχει τεθεί σε λειτουργία η απευθείας σύνδεση με λεωφορεία της Πόλης Χρυσοχούς με το αεροδρόμιο Πάφου και αντιστρόφως, με τέσσερα δρομολόγια ημερησίως κατά τη θερινή περίοδο.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΓΕΙΑΣ

1. Ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2017 η κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και βιβλιοθήκης, συνολικού κόστους €1.9 εκ.

2. Η πρώτη φάση του παραλιακού πεζόδρομου, συνολικού κόστους €2 εκ., εντάχθηκε στοΤριετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2018-2020. Στο παρόν στάδιο ετοιμάζεται η τελική μελέτη και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων και την περιβαλλοντική έγκριση του έργου, αναμένεται η προκήρυξη προσφορών τέλη του έτους/αρχές του 2019. Το έργο θα είναι διάρκειας 18 μηνών.

3. Έχει ήδη υποβληθεί από το Τμήμα Πολεοδομίας Σημείωμα Έργου για την πρώτη φάση βελτίωσης της Λεωφόρου Μιχαλάκη Κυπριανού, εκτιμώμενου κόστους €4.5 εκ., και εφόσον η αξιολόγηση είναι θετική το έργο θα ενταχθεί στο τριετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2019-2021.

4. Η μελέτη για την κατασκευή κυματοθραυστών στην περιοχή Ασκού, συνολικού κόστους €140 χιλ., θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον Δήμο, και αναλόγως των αποτελεσμάτων θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Προτού προχωρήσω με τα έργα στις Κοινότητες της επαρχίας, επιθυμώ να κάνω αναφορά σε κάποια άλλα έργα που αφορούν ευρύτερα την επαρχία της Πάφου:

1. Έχουν ήδη υλοποιηθεί το 2016 και το 2017, βελτιωτικά έργα σε οδικά δίκτυα σε Δήμους και Κοινότητες της επαρχίας Πάφου συνολικού ύψους €7.3 εκ.. Πρόσθετα, στον Προϋπολογισμό του 2018 περιλαμβάνεται κονδύλι συνολικού ύψους €2.2 εκ..

2. Το έργο της πρώτης Φάσης του Δρόμου Αερολιμένα – Κόλπου των Κοραλλίων, συνολικού κόστους €2 εκ., που αφορά το τμήμα του οδικού άξονα από το τέλος της Λεωφόρου Τάφοι των Βασιλέων μέχρι τον κόμβο με την οδό Νικόλα Πενταρά, έχει ενταχθεί στο τριετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2019 – 2021.

3. Σε ό,τι αφορά στην τοπική ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών, προϋπολογισμού ύψους €2.3εκ., στο πλαίσιο του προγράμματος «Θάλασσα», αναμένεται μέχρι το τέλος του 2018 η ενεργοποίηση των σχετικών σχεδίων χορηγιών.

4. Επί της τοπικής ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών, προϋπολογισμού ύψους €2.8 εκ. στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας LEADER, αναμένεται πως η αναπτυξιακή εταιρεία θα προκηρύξει άμεσα τις σχετικές δράσεις.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΠΑΦΟΥ

Δέκα έργα στις Κοινότητες της επαρχίας Πάφου, συνολικού κόστους €7.98 εκ., που είχαν εξαγγελθεί το 2015 και το 2017 έχουν ολοκληρωθεί. Πρόσθετα, είκοσι έργα συνολικού ύψους €19 εκ. βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης, ενώ ξεκινά σύντομα η υλοποίηση επτά νέων έργων, συνολικού κόστους €9.75 εκ.

Πέραν τούτων, 38 κοινότητες της Πάφου επωφελούνται από την εκτέλεση 46 μικρών βελτιωτικών έργων, συνολικής αξίας €1.44 εκ.

Αναλυτικός κατάλογος των εν λόγω έργων έχει ήδη διανεμηθεί και ως εκ τούτου δεν θα κάνω λεπτομερή αναφορά. Όλα τα έργα της επαρχίας Πάφου από το 2015 και εντεύθεν στα οποία έχω αναφερθεί εκτενώς, είτε όσα υλοποιήθηκαν ή ευρίσκονται σε εξέλιξη είτε όσα εντάχθηκαν στο τριετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2019-2021, ανέρχονται στο συνολικό ποσό των € 254 εκ.

Keywords
εργα, εξελιξη, νίκος αναστασιάδης, εν λόγω, υπουργείο παιδείας, τραπεζες, δις, νέα, σωρεία, προσφορες, σχεδιο, οφείλεται, natura, επηρεάζει, venus, αττικον, κυπρος, λεωφορεια, εταιρεία, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, θερινη ωρα, θεμα εκθεσης 2012, 600 δις, τραπεζα κυπρου, θεμος αναστασιαδης, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αξιολογηση, αστυνομικο τμημα, ημερομήνια, το θεμα, δωρεαν, θεμα, κυπρου, πλαισιο, τα νεα, υπουργείο παιδείας, υψος, αεροδρομιο, αυξηση, βδομαδα, γεωργιου, γραφεια, γραμμα, δανειο, δευτερο, δυνατοτητα, δημος, δυστυχως, δις, δωδεκα, δοθει, δωσει, δρομολογια, δικτυα, εγινε, εδαφος, ειλικρινης, υπαρχει, εκθεση, ελπιδα, εμμονη, εν λόγω, εξι, επηρεάζει, επτα, επιθυμια, εταιρεία, ετη, ετων, ευθυνη, ζημια, ζωης, ιδιο, εικοσι, ιμπραημ, υπηρεσια, κυβερνηση, κρατικο, λειτουργια, λυπη, ληψη, νομικη, οφείλεται, παφος, περιφερειακο, προβληματα, ρυθμιση, συνεχεια, συντομα, σχεδια, σχεδιο, σχολια, σολωμου, σωρεία, ταφοι, τμημα, τριτη, υλοποιηση, φορα, εθνικο, ιδιαιτερα, υπουργειο, υπουργειο γεωργιας, μελετη, μια φορα, natura, νομικου, θελω να, θετικα, υγειας, βεβαιως, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα