Πρώτη επίσημη επίσκεψη Κατρούγκαλου – Συντονισμός Αθηνών–Λευκωσίας

Tην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο ως ΥΠΕΞ της Ελλάδας πραγματοποιεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος, στο πλαίσιο της οποίας στις 8.00 θα επισκεφθεί τα φυλακισμένα μνήματα και θα καταθέσει στεφάνι.

Στις 8.30 θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και στις 9.00 θα έχει συνάντηση με τον ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Το Κυπριακό, και ειδικότερα

η στάση της Άγκυρας στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, αλλά και οι γενικότερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται ότι θα αποτελέσουν βασικά θέματα συζήτησης.

H επίσκεψη του κ. Κατρούγκαλου στην Λευκωσία πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις Βρυξέλλες και δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη μετάβασή του στην Αττάλεια για μια εκ νέου συνάντηση με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Η επίσκεψη του Γιώργου Κατρούγκαλου εντάσσεται στον ευρύτερο συντονισμό Αθήνας-Λευκωσίας και πραγματοποιείται εν όψει και της τριμερούς Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Ιερουσαλήμ, παρουσία και του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, που σηματοδοτεί την ουσιαστική και ενεργό επιστροφή των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το θέμα της ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου, γενικότερα, και της ενεργειακής ασφάλειας, ειδικότερα, θα είναι το κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου.

Την στήριξη των ΗΠΑ στα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, ανάλογη με αυτή που εκφράστηκε πρόσφατα από πλευράς ΕΕ, θα επιδιώξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την διάρκεια της συνάντησης, που αναμένεται να έχει με τον κ. Πομπέο.

Keywords
Τυχαία Θέματα