Πρωθυπουργός Γαλλίας: Οι δυτικές κυρώσεις «πνίγουν» τη Ρωσία

Οι δυτικές κυρώσεις ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία «πνίγουν» τη ρωσική οικονομία και δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν, δήλωσε η Γαλλίδα Πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα.

«Ο στόχος μας ήταν ο ίδιος από την αρχή: να κάνουμε το κόστος του πολέμου δυσβάσταχτο για τη Ρωσία, να χτυπήσουμε σκληρά την οικονομία της για να την αποτρέψουμε από το να χρηματοδοτήσει την επίθεσή της», είπε η Μπορν στην Εθνοσυνέλευση καθώς οι βουλευτές επέστρεψαν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Μόσχα προσπαθεί να διατηρήσει την ψευδαίσθησή της. Αλλά τα γεγονότα είναι εκεί. Η ρωσική προπαγάνδα δεν πρέπει να μας κοροϊδεύει. Η ρωσική οικονομία ασφυκτιά", πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις της Μπορν στόχευαν εν μέρει σε κόμματα που αντιτίθενται στην κυβέρνηση της μειοψηφίας, συμπεριλαμβανομένου του ακροδεξιού κόμματος Εθνικής Συσπείρωσης (RN).

Η ακροδεξιά στη Γαλλίας έχει λάβει στο παρελθόν δάνεια από ρωσικές τράπεζες και η de facto ηγέτης της Μαρίν Λεπέν φωτογραφήθηκε να δίνει χειραψία με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι ηγέτες του RN προσπάθησαν να δημιουργήσουν πολιτικά κέρδη από το αυξημένο ενεργειακό κόστος, που οφείλεται εν μέρει στις κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της στις 24 Φεβρουαρίου.

"Η εγκατάλειψη των κυρώσεων θα σήμαινε εγκατάλειψη της Ουκρανίας. Θα σήμαινε ότι παραιτούμαστε από τις αξίες μας. Θα ήταν υποταγή στη Ρωσία. Γαλλία, πατριωτισμός, σημαίνει να μην εγκαταλείπεις, να μην τα παρατάς, να μην υποτάσσεσαι", είπε η Μπορν.

«Αυτές οι κυρώσεις, είτε αρέσει σε εκείνους που κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για τον ρωσικό ιμπεριαλισμό με αξιώσεις πατριωτισμού, είτε όχι, λειτουργούν», πρόσθεσε.

Η Πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι τα νοικοκυριά που φιλοξενούν Ουκρανούς πρόσφυγες θα λάβουν κρατική επιχορήγηση από τα τέλη Νοεμβρίου.

Η Μπορν είπε ότι περισσότεροι από 100.000 Ουκρανοί φιλοξενούνται στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων 19.000 παιδιών που φοιτούν τώρα σε γαλλικά σχολεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα