Πρωθυπουργός Φινλανδίας: Δεν θέλουμε πυρηνικά όπλα ή Νατοϊκές βάσεις

 H Φινλανδία δεν θέλει το ΝΑΤΟ να αναπτύξει πυρηνικά όπλα ή να δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της, ακόμη και αν η Φινλανδία γίνει μέλος, δήλωσε η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν σε ιταλική εφημερίδα σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ την Τετάρτη, μια απόφαση που ωθήθηκε από την εισβολή της

Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αντιμετωπίζουν αντιρρήσεις από την Τουρκία για μια ενταξιακή διαδικασία που αρχικά αναμενόταν να είναι σχετικά γρήγορη.

Η Μαρίν, σε μια επίσκεψη στη Ρώμη για να συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό της Μάριο Ντράγκι, είπε ότι πιστεύει ότι το ζήτημα θα μπορούσε να λυθεί μέσω διαλόγου.

«Νομίζω ότι σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να παραμείνουμε ψύχραιμοι, να κάνουμε συζητήσεις με την Τουρκία και όλες τις άλλες χώρες μέλη, να απαντήσουμε σε ερωτήσεις που μπορεί να υπάρχουν και να διορθώσουμε τυχόν παρεξηγήσεις», δήλωσε η Μάριν στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Η Μάριν είπε επίσης ότι το ζήτημα της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ ή του ανοίγματος βάσεων στη Φινλανδία δεν ήταν μέρος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του Ελσίνκι με τη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

«Ούτε νομίζω ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή το άνοιγμα βάσεων του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία», είπε.

Η πρωθυπουργός της γειτονικής Σουηδίας Μαγδαλένα Άντερσον.  η οποία όπως και η Φινλανδία υποβάλλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, είπε επίσης ότι η χώρα της δεν θα ήθελε μόνιμες βάσεις του ΝΑΤΟ ή πυρηνικά όπλα στο έδαφός της.

Ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinisto και η Σουηδέζα πρωθυπουργός αναμένεται να συναντήσουν τον πρεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον αργότερα την Πέμπτη.

Η Ιταλία υποστηρίζει σθεναρά την αίτηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και είναι πρόθυμη να επιταχύνει τις εσωτερικές διαδικασίες για την ένταξη των δύο χωρών στη συμμαχία το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο Ντράγκι την Τετάρτη μετά τη συνάντηση με την Μάριν.

Διαβάστε επίσης: Wall Street Journal: H Τουρκία του Ερντογάν ανήκει τελικά στο ΝΑΤΟ;

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρωθυπουργός Φινλανδίας, Νατοϊκές,prothypourgos finlandias, natoikes