Προθυμία Γαλλίας να συμμετάσχει σε Διεθνή Διάσκεψη Κυπριακού

Η Γαλλία είναι μια χώρα που μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό στρατηγικό σύμμαχο της Κύπρου σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Γάλλο Πρέσβη René Troccaz.

Στη συνάντηση, όπως είπε ο κ. Σιζόπουλος, έγινε μια ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων και “ένας

κοινός προβληματισμός για το πώς μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού αλλά στη βάση της λειτουργικότητας, της βιωσιμότητας αλλά πάνω από όλα της πλήρους εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου σε όλη την κυπριακή επικράτεια”.

“Και αυτό ακριβώς είναι ένα στοιχείο που ενδιαφέρει άμεσα τη Γαλλία γιατί θεωρεί ότι αυτό αποτελεί ένα σοβαρό στοιχείο για την παραπέρα πορεία της ΕΕ, ότι δεν μπορεί δηλαδή σε κανένα κράτος μέλος της ΕΕ και ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου να υπάρχει μόνιμη παραβίαση του κεκτημένου ή μόνιμες παρεκκλίσεις από την εφαρμογή του” συνέχισε.

Πρόθυμη η Γαλλία για συμμετοχή σε Διεθνή Διάσκεψη για Κυπριακό

Επιπρόσθετα, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις και γύρω από το ζήτημα μιας διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό που να ασχοληθεί με τη διεθνή πτυχή.

“Φαίνεται ότι από την πλευρά της Γαλλίας υπάρχει συγκατάθεση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αρκεί να το ζητήσει η Κυπριακή Δημοκρατία, και όπως πολλές φορές τόνισε και η ΕΔΕΚ και με αφορμή την συζήτηση το ΣΑ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θα πρέπει να κατατεθεί αίτημα για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό που θα ασχοληθεί μόνο με τη διεθνή πτυχή, δηλαδή τις εγγυήσεις, την ασφάλεια, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων” ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι υπάρχει ένα πολύ καλό πεδίο δράσης όσον αφορά την αξιοποίηση της Γαλλίας, την εμπλοκή της σε αυτή την διαδικασία έτσι ώστε να μην υπάρχει η μονομερής δραστηριοποίηση των Αμερικανών και των Βρετανών “που ειρήσθω εν παρόδω πρέπει να τονίσουμε ότι είναι αυτοί που κυρίως ευθύνονται για τη μορφή που το κυπριακό πρόβλημα έχει σήμερα, και τη δημιουργία του, αλλά προσωπικά και ως κόμμα εκτιμούμε ότι είναι δύο χώρες που δεν ενδιαφέρονται για τη σωστή, δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού αλλά τη λύση που θα διασφαλίζει τα δικά τους γεωστρατηγικά συμφέροντα κάτι το οποίο δεν παρατηρούμε να υπάρχει από την πλευρά της Γαλλίας”.

“Άρα η Γαλλία είναι μια χώρα που μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό στρατηγικό σύμμαχο της Κύπρου σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Αυτή είναι μια ευθύνη της Κυπριακής Κυβέρνησης και από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που θα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση” κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα