Πρόταση για σύσταση «εταιρείας» στην ανατ. Μεσόγειο από τον Οζερσάι

Πρόταση για σύσταση μίας κοινής ιδιωτικής εταιρείας προκειμένου να υπάρξει δίκαιος διαμοιρασμός του φυσικού αερίου με τους Ε/Κ μετά την εξόρυξή του, αποκάλυψε ότι απηύθυνε ο λεγόμενος ‘αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών’ του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι κατά τις επαφές που είχε με την ιταλική ενεργειακή εταιρεία ΕΝΙ και αμερικανικές εταιρείες, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι σε δηλώσεις του προς διπλωματικούς συντάκτες

στην Άγκυρα, συνοδεύοντας τον λεγόμενο ‘πρωθυπουργό’, Ερσίν Τατάρ, στην ‘επίσημη’ επίσκεψή του στην Τουρκία την Πέμπτη, είπε ότι σε συναντήσεις που είχε με την ιταλικής ΕΝΙ, που έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας στη Μεσόγειο με την Κυπριακή Δημοκρατία, και εκπροσώπους αμερικανικών εταιρειών, οι εταιρείες αυτές δήλωσαν ότι αναζητούν τρόπους προκειμένου να μειώσουν τους κινδύνους τους κατά την πώληση των φυσικών πόρων της ανατ. Μεσογείου στις παγκόσμιες αγορές. Ο Οζερσάι στις συναντήσεις αυτές λοιπόν πρότεινε στις εταιρείες να συμφωνήσουν τότε στη σύσταση μίας ιδιωτικής εταιρείας, με τη συμμετοχή και του ψευδοκράτους, παρόλο που δεν αναγνωρίζεται επισήμως από τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να υπάρξει ένας δίκαιος διαμοιρασμός του φυσικού αερίου με τους Ελληνοκυπρίους.

«Είχαμε κάποιες επαφές με την ΕΝΙ. Υπήρξε διάλογος, αν μπορεί να υπάρξει μία συνεργασία και για το πώς και πότε θα μπορούσε να προκύψει. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στην Ουάσιγκτον στις αρχές του έτους, συμμετείχα σε πολλά συνέδρια και οι μισοί από τους συμμετέχοντες ήταν εκπρόσωποι των εταιρειών, που συνεργάζονται με το νότο στο νησί, και με ρωτούσαν τι ακριβώς εννοούσα».

Θετικές οι εταιρείες, σύμφωνα με Οζερσάι

«Εάν είναι να συναντηθούν οι πλευρές, ας το κάνουμε μέσω εταιρειών, είπαμε, και να γίνει μία ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους πόρους. Στην πραγματικότητα, οι εταιρείες έχουν δώσει σημάδια ότι είναι ανοικτές στο να συζητήσουν τρόπους με τους οποίους οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο σύστημα, ώστε να μειωθεί κι ο δικός τους κίνδυνος. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι η μόνη που έχει λόγο σε αυτό το θέμα. Οι διεθνείς παράγοντες και τα κράτη, που θέλουν να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους ανά τον κόσμο, θα μπορούσαν να αναλάβουν μία τέτοια πρωτοβουλία, εάν διαπιστώσουν ότι το ρίσκο τους αυξάνεται», δήλωσε ο Τ/Κ αξιωματούχος.

Χορήγηση άδειας από το ψευδοκράτος σε άλλες χώρες

Σχετικά με τη δυνατότητα του ψευδοκράτους να χορηγήσει άδειες σε εταιρείες άλλων χωρών, ο Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε ότι μόνο μέσω της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων (TPAO) είναι πιθανό η εταιρεία να συνεργαστεί ή να συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς για συνεργασία με εταιρείες άλλων χωρών.

Μάλιστα ο λεγόμενος ‘υπουργός Εξωτερικών’ των Κατεχομένων ανέφερε ότι αν βρουν πρώτα οι Τούρκοι φυσικό αέριο π.χ. στο βόρειο τμήμα του νησιού σε περιοχή που ανήκει στους Ε/Κ, τότε οι Τ/Κ θα ήταν πρόθυμοι να το βάλουν στη συνέχεια σε ένα κοινό τραπέζι διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν με την άλλη πλευρά το διαμοιρασμό του, αν βέβαια και η Ε/Κ τοποθετήσει και τα δικά της ‘ευρήματα’ φυσικού αερίου γύρω από το νησί στο ίδιο τραπέζι.

Keywords
Τυχαία Θέματα