Προτάσεις νόμου ΑΚΕΛ για διάρκεια & κριτήρια διορισμού Γ.Εισαγγελέα &Ελεγκτή

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών συζήτησε σήμερα τις δύο προτάσεις νόμου που κατέθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος του, για τροποποίηση του συντάγματος αναφορικά με τη χρονική διάρκεια της θητείας και τα κριτήρια διορισμού του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως ως επίσης του Γενικού Ελεγκτή και του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή.

Σκοπός των προτάσεων νόμου είναι η τροποποίηση των άρθρων 112 και 115 του Συντάγματος ώστε αφενός ο Γενικός Εισαγγελέας

και ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέως ως επίσης ο Γενικός Ελεγκτής και ο Βοηθός Γενικού Ελεγκτή,  να διορίζονται για χρονική περίοδο έξι ετών με δυνατότητα ανανέωσης για μια επιπρόσθετη χρονική περίοδο έξι ετών και αφετέρου να θεσπίζονται περιορισμοί όσον αφορά τα πρόσωπα που δύνανται να αναλάβουν τα αξιώματα αυτά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προτάσεις νόμου, το αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή και του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή δε δύναται να πληρωθεί από πρόσωπο το οποίο:

(α) υπηρέτησε στο αξίωμα του υπουργού κατά τη διάρκεια της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα προβεί στο διορισμό των δύο αυτών αξιωματούχων ή

(β) κατέχει, κατά το χρόνο του εν λόγω διορισμού, την ιδιότητα του βουλευτή, ή

(γ) κατέχει, κατά το χρόνο του εν λόγω διορισμού, θέση στην ανώτατη οργανωτική δομή πολιτικού κόμματος, ο κάτοχος της οποίας, με βάση το καταστατικό του πολιτικού κόμματος αυτού, επηρεάζει άμεσα τη διαμόρφωση πολιτικών ή εμπλέκεται άμεσα στην άσκηση πολιτικής εξουσίας.»

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση των προτάσεων νόμου, η προτεινόμενη ρύθμιση, με την οποία διασφαλίζεται η εναλλαγή των προσώπων που διορίζονται στα πιο πάνω αξιώματα και η ανεξαρτησία των προσώπων αυτών από τους πολιτικούς θεσμούς της Δημοκρατίας, κρίνεται αναγκαία ως μέτρο εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης των θεσμών των ανεξάρτητων αξιωματούχων της Δημοκρατίας, μεγιστοποίησης της αποτελεσματικότητας των θεσμών αυτών και ενίσχυσης της διαφάνειας στη δημόσια ζωή.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, η οποία διεξήχθη στην παρουσία και του Γενικού Ελεγκτή, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής και  βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι «εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στον χρονικό περιορισμό» της θητείας  των δύο αξιωματούχων αυτών. 

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «η προσπάθεια απονεύρωσης της πολιτικής δεν μας βρίσκει σύμφωνους», προσθέτοντας πως «το να μπαίνουν περιορισμοί σε ό,τι αφορά βουλευτές ή αξιωματούχους κομμάτων είναι κατά τη γνώμη μου αυτοπυροβολισμός και αυτομαστίγωμα». Ο κ. Δημητρίου έφερε ως παράδειγμα την επιτυχημένη θητεία του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, ο οποίος, όταν διορίστηκε στη θέση αυτή, ήταν ενεργός βουλευτής και αξιωματούχος κόμματος.

Ανέφερε ότι δεν πρέπει να στέλνεται το μήνυμα πως όσοι υπηρετούν ως βουλευτές δεν είναι ικανοί ή άξιοι να αναλάβουν τέτοιες θέσεις.

Όσον αφορά το θεσμό του Γενικού Ελεγκτή, είπε ότι « θέσαμε το ζήτημα κατά πόσον να ακολουθήσουμε την πρακτική άλλων χωρών που λειτουργούν με εφοριακά συνέδρια που απαρτίζονται από 3 ή 5 ή 7 άτομα και που αποφασίζουν συνολικά για κάποια ζητήματα». Ο κ. Δημητρίου εξέφρασε το σεβασμό του προς την άποψη του Γενικού Ελεγκτή ότι «δεν το θεωρεί απαραίτητο». 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας παρουσιάστηκε το σκεπτικό των προτάσεων νόμου που κατέθεσε το Κόμμα του, εκφράζοντας, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για εκσυγχρονισμό των θεσμών και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι με τις προτάσεις νόμου διασφαλίζεται η εναλλαγή και η ανανέωση προσώπων, εκφράζοντας την ανάγκη εκσυγχρονισμού του συντάγματος προκειμένου να προσαρμόζεται στις ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας και πολιτείας. Είπε, ωστόσο, ότι το σύνταγμα, σε ένα μεγάλο βαθμό, δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί λόγω του γεγονότος ότι πολλά άρθρα του είναι θεμελιώδη.

Ανέφερε ότι «σήμερα το να βρίσκεται κάποιος αξιωματούχος σε μια καρέκλα για 30-40 χρόνια δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις».

Σημείωσε ότι το αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως ως επίσης του Γενικού  Ελεγκτή και Βοηθού Γενικού  Ελεγκτή «δεν δύναται να πληρωθεί από πρόσωπο το οποίο υπηρέτησε στο αξίωμα του Υπουργού κατά τη διάρκεια της θητείας του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας οι οποίοι θα προβούν στο διορισμό».

«Αυτονόητα θέλουμε να αποκλείσουμε ενδεχόμενα φαινόμενα διαπλοκής όπου ένα πρόσωπο που υπηρετεί μια Κυβέρνηση, την επόμενη ημέρα από Υπουργός να βρίσκεται στη θέση του Ελεγκτή», είπε.

Είπε, τέλος, ότι «θέλοντας να δώσουμε και το στοιχείο της πολιτικής αμεροληψίας[…] δεν δύναται να πληρωθούν αυτές οι θέσεις από πρόσωπα που κατά τον χρόνο του εν λόγω διορισμού έχουν την ιδιότητα του βουλευτή».   

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ως θέση αρχής, είμαστε υπέρ οποιονδήποτε διαδικασιών και νομοθεσιών που προαγάγουν τη διαφάνεια, τον εκσυγχρονισμό αλλά και ενισχύουν την εμπιστοσύνη στους θεσμούς».

«Την ίδια στιγμή όμως, πρέπει να κατανοήσουμε και να μην μας διαφεύγει το γεγονός ότι κάποια δικαιώματα είναι απόλυτα συνταγματικά κατοχυρωμένα σε αξιωματούχους αυτού του κράτους, μεταξύ αυτών και του Προέδρου της Δημοκρατίας και ενδεχομένως κάποιες πρόνοιες αυτών των προτάσεων να πλήττουν συνταγματικά δικαιώματα που είναι κατοχυρωμένα σε αξιωματούχους της Δημοκρατίας», είπε.

Ερωτηθείσα εάν θεωρεί αντισυνταγματικές τις προτάσεις νόμου, η κα. Ερωτοκρίτου είπε ότι «ενδεχομένως, επειδή πρόκειται για πολύ λεπτά, όμως κορυφαίας σημασίας νομικά θέματα. Ενδέχεται όντως αυτά τα νομοσχέδια, ως έχουν σήμερα ναι, να κριθούν αντισυνταγματικά».

Είπε, επίσης, ότι «ο Γενικός Εισαγγελέας κλήθηκε και ορθά κλήθηκε να καταθέσει τις απόψεις του στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής ωστόσο λόγω της 48ωρης και μόνο προειδοποίησης που του δόθηκε δεν μπόρεσε σήμερα να είναι ενώπιον της Επιτροπής Νομικών».

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, μιλώντας κατά τη συνεδρία, περιορίστηκε να αναφέρει ότι η τροποποίηση του συντάγματος θα πρέπει να γίνεται μόνο μετά από σοβαρή και διεξοδική συζήτηση.

Ο βουλευτής και Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του είπε ότι οι προτάσεις νόμου είναι «προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να συνδυαστεί με την πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει για αλλαγή του συντάγματος που αφορά την οικονομική ανεξαρτησία τόσο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας όσο και της Νομικής Υπηρεσίας».

«Ο περιορισμός των θητειών του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή πρέπει να συνδυαστεί με την οικονομική ανεξαρτησία των δύο αυτών ανεξάρτητων αξιωματούχων», είπε.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης χαρακτήρισε τις προτάσεις νόμου ως «πάρα πολύ σημαντικές» και εξέφρασε την άποψη ότι για τόσο σοβαρά θέματα θα πρέπει να δίνεται επαρκής χρόνος προετοιμασίας και «τέτοιες αποφάσεις τροποποίησης του συντάγματος να λαμβάνονται μόνο κατόπιν σοβαρής μελέτης του θέματος».

Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι ο διορισμός του Γενικού Ελεγκτή και του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνεται μέσα από μια ανοικτή και διαφανή διαδικασία και πως και οι δύο αξιωματούχοι θα πρέπει να διαθέτουν το στοιχείο της πολιτικής ουδετερότητας.

Ο κ. Μιχαηλίδης τάχθηκε υπέρ της μιας μακράς θητείας αυτών των αξιωματούχων χωρίς δικαίωμα ανανέωσης της θητείας τους και έφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ όπου η θητεία του Γενικού Ελεγκτή είναι 15ετής χωρίς δικαίωμα ανανέωσης.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία, στις 9 του Οκτώβρη, στην παρουσία και του Γενικού Εισαγγελέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα