«Προστασία της τουρκικής κυριαρχίας» στο Αιγαίο θέτουν οι «6» της αντιπολίτευσ

Τα 6 κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης, που αποτελούν την Εθνική Συμμαχία, δημοσιοποίησαν σήμερα τo κείμενο συμφωνίας της Κοινής Πολιτικής, στο οποίο κατέληξαν. Στο κεφάλαιο Εξωτερική Πολιτική αναφέρονται στην πολιτική που σκοπεύουν να ακολουθήσουν με την Ελλάδα, την Κύπρο, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία σε περίπτωση εκλογής τους. 

Στο

θέμα ειδικά του Αιγαίου, αξιοσημείωτο είναι ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέτουν ζήτημα «προστασίας της τουρκικής κυριαρχίας» στο Αιγαίο.

«Το Αιγαίο Πέλαγος θα πρέπει να θεωρηθεί πεδίο ειρήνης, συνεργασίας και καλής γειτονίας. Θα εργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου και δεν θα επιτρέψουμε καμία εξέλιξη που μπορεί να βλάψει τα πεδία κυριαρχίας μας στο Αιγαίο Πέλαγος», αναφέρεται, ενώ γενικά ως προς τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η αντιπολίτευση φέρεται να υποστηρίζει την οδό της διπλωματίας και του διαλόγου, χωρίς ωστόσο να διακυβεύονται τα συμφέροντά της.

«Τα άλυτα ζητήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θα τα επιλύσουμε μέσω της διπλωματίας, του διαλόγου και των προσανατολισμένων προς το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, με βάση το διεθνές δίκαιο, την ευθυδικία και τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας, χωρίς να διακυβεύονται τα συμφέροντά της».

Αναφορικά με τη Μεσόγειο, η συμμαχία της αντιπολίτευσης θα επιδιώξει την έξοδο της Τουρκίας από την απομόνωση.

«Θα αποτρέψουμε την απομόνωση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και θα δώσουμε προτεραιότητα στην επίτευξη αποτελεσμάτων μέσω πολλαπλών διαδικασιών διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας και τον δίκαιο διαμοιρασμό των πόρων υδρογονανθράκων», σημειώνεται, τονίζοντας με τη σειρά της ότι η Κύπρος αποτελεί εθνική υπόθεση και για την τουρκική αντιπολίτευση.

«Η Κύπρος είναι η εθνική μας υπόθεση. Προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, θα επιδιώξουμε την προστασία των κεκτημένων δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ και των Τουρκοκυπρίων και την εξασφάλιση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων».

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, η τουρκική αντιπολίτευση θα επιδιώξει «θεσμοθέτηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ σε ισότιμη βάση και καθιέρωση μιας σχέσης συμμαχίας. Θα προχωρήσουμε στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες, ώστε η Τουρκία να επιστρέψει στο πρόγραμμα F-35».

Η Συμμαχία των 6 θα συνεχίσει τις σχέσεις της παράλληλα και με τη Ρωσία, υποστηρίζει.

«Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία στη βάση της ισότητας και του ισορροπημένου και εποικοδομητικού διαλόγου σε θεσμικό επίπεδο», αναφέρεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα