Προσφυγικό στην Κύπρο - Δυο χρόνια απο τον πρώτο Σεπτέμβρη

Σχεδόν δυο χρόνια συμπληρώνονται αυτόν τον μήνα, από το πρώτο καραβάνι μεταναστών που είχε φτάσει στην Κύπρο.

Ήταν 26 Σεπτεμβρίου το 2014, όταν 345 πρόσφυγες από την Συρία, διασώθηκαν από το επιβατικό κρουαζιερόπλοιο Salamis Filoxenia.

Το καράβι είχε τελικό προορισμό την Ιταλία, όταν σχεδόν ναυάγησε ανοικτά της Πάφου. Το κρουαζιερόπλοιο άλλαξε πορεία, προκειμένου να διασώσει τους εκατοντάδες πρόσφυγες.

Μεσολάβησαν αρκετές ώρες μέχρι να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις αντιπροσωπείας των Σύρων με τις αρχές της

Δημοκρατίας, που βρίσκονταν για ώρες στο Λιμάνι Λεμεσού, μέχρι να μεταβούν οι Σύροι στον καταυλισμό Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά.

Ο προσωρινός καταυλισμός Πουρνάρα

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο καταυλισμός πήρε το όνομά του απο τον Επίλαρχο Πουρνάρα, ο οποίος υπηρέτησε στα Τεθωρακισμένα Ιππικού. Ήταν οργανωτής του ομώνυμου στρατοπέδου στην Κοκκινοτριμιθιά, το οποίο φέρει το όνομά του.

Έχασε την ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Λευκωσίας. Άφησε την τελευταία του πνοή στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο 401 στο Γουδή.

Ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων που καταφθάνουν τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, ο καταυλισμός Πουρνάρα, βρίσκεται στην Κοκκινοτριμιθιά, παράλληλα από τον αυτοκινητόδρομο Κοκκινοτριμιθιάς – Λευκωσίας και λίγο πριν από το χωριό Δένεια.

Στον χώρο διοίκηση αναλαμβάνει κάθε φορά, η Πολιτική Άμυνα, η οποία σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό ενεργοποιείται άμεσα, προκειμένου να προετοιμάσει από ώρες πριν τα αντίσκηνα καθώς και τους χώρους υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων.

Ο Ερυθρός Σταυρός με την σειρά του αναλαμβάνει να προμηθεύσει τον καταυλισμό με τα απαραίτητα ρούχα, παπούτσια αλλά και αντικείμενα για τα μικρά παιδιά που πολλές φορές είναι ανάμεσα στους πρόσφυγες που καταφθάνουν εκεί.

Ο χώρος του καταυλισμού εκκενώνεται και κλείνει κάθε φορά που αποχωρούν οι πρόσφυγες από εκεί και αναλόγως ανοίγει ξανά σε κάθε καραβάνι προκειμένου να υποδεχθεί νέους.

Πρόσφυγες, θύματα κυκλωμάτων που θησαυρίζουν

Η Κύπρος μετράει όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, 2 χρόνια στην υποδοχή προσφύγων μεταναστών, κατά κύριο λόγο από την Συρία. Σε όλες τις διασώσεις που έχει κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει άρτια συνεργασία, τόσο με τις Βρετανικές Βάσεις σε έδαφος των οποίων έφθασαν παλαιότερα πρόσφυγες, όσο και με τις κατοχικές αρχές όπου έγιναν δέκτες επίσης, προσφυγικών καραβανιών.

Σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες, που καταφθάνουν στην Κύπρο, καταβάλλουν γερά ποσά στους διακινητές τους, οι οποίοι τις πλείστες φορές τους συνοδεύουν μέχρι ενός σημείου και εγκαταλείπουν όταν το «σχέδιο» ολοκληρωθεί, προσπαθώντας να γλιτώσουν την σύλληψη.

Η ταρίφα που λαμβάνουν κυμαίνεται από 2 χιλιάδες δολάρια μέχρι και 4 χιλιάδες.

Που πάνε οι πρόσφυγες όταν φύγουν από την Κοκκινοτριμιθιά

Οι πρόσφυγες, αφού φθάσουν στην Κύπρο, περνούν από το στάδιο των ανακρίσεων από τις αστυνομικές αρχές. Αφού δεν προκύψει κάτι μεμπτό, τότε μεταφέρονται στον προσωρινό καταυλισμό Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά. Εκεί, περνούν από το στάδιο των ιατρικών εξετάσεων και στη συνέχεια καταγράφονται τα προσωπικά τους στοιχεία.

Σε περίπτωση που έχουν συγγενείς στην Κύπρο τότε μεταβαίνουν εκεί. Σε περίπτωση που δεν έχουν συγγενείς, τότε ξεκινούν οι διαδικασίες Ασύλου, προκειμένου να μεταβούν σε χώρα όπου έχουν κάποιο συγγενή. Στο στάδιο αυτό, οι πρόσφυγες μεταφέρονται στο Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου, όπου και διαμένουν σε λυόμενα σπίτια, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της αίτησής τους.

Τα κρατητήρια Μενόγειας

Από το 2011, επί Υπουργίας του Λουκά Λουκά, λειτούργησαν αστυνομικά κρατητήρια στην Μενόγεια, για σκοπούς αποσυμφόρησης των Κεντρικών Φυλακών. Προς τον σκοπό αυτό, στα Κρατητήρια Μενόγειας μεταφέρονται πλέον όλοι οι παράνομοι μετανάστες, που μέχρι πρότινος κρατούντο στις Κεντρικές Φυλακές.

Φωτογραφικό υλικό από τον Γιώργο Μιχαήλ

Keywords
Τυχαία Θέματα