Προς αδιέξοδο η συνομολόγηση όρων αναφοράς και οριστική αποχώρηση της Λουτ

Σε δραματικό φινάλε φαίνεται να οδηγείται η προσπάθεια της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

   Η εμπλοκή δείχνει να παγιώνεται και τα πράγματα να οδηγούνται σε αδιέξοδο. Η Τζέιν Χολ Λουτ απείλησε ότι εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή δεν έχει πρόβλημα να εγκαταλείψει το νησί και να σημάνει το τέλος της αποστολής της.

Σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του Σίγμα, Χρίστο Χαραλάμπους, η διαδικασία της τελευταίες τρεις ημέρες φαίνεται να «φλερτάρει» με το αδιέξοδο.

Το αδιέξοδο αυτό θα είναι επικίνδυνο για όλους, αφού, σύμφωνα με πηγές του Σίγμα, η Λουτ έχει κάνει ξεκάθαρο από την αρχή της αποστολής της ότι εάν καταλήξει σε αδιέξοδο, τότε θα ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι η αποστολή της ως σύνολο τον τελευταίο χρόνο έχει αποτύχει και δεν υπάρχει περιθώριο σε κατάληξη όρων αναφοράς, άρα δεν μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά στα «αγκάθια» που πληγώνουν αυτή τη διαδικασία, σύμφωνα με τον Χρίστο Χαραλάμπους, «όταν συμφωνείς κάτι, αναμένεις ότι αυτή η συμφωνία θα γίνει σεβαστή, ακόμα και με μικρές διαφοροποιήσεις. Αυτό όμως δεν συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση και αυτός είναι ο λόγος είναι ότι η συμφωνία που είχαν κάνει οι ηγέτες την 9ης Αυγούστου έχει πεταχθεί στον κάλαθο αχρήστων και έχει μετατρέψει το αρχικό κείμενο που είχε παρουσιάσει η Λουτ ως κάτι τυπικό σε χριστουγεννιάτικο δέντρο, στο οποίο θέλουν να προσθέσουν κι άλλα στοιχεία».

Στην ουσία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τ/κ πλευρά επιχειρεί μέσα από το ίδιο το κείμενο των όρων αναφοράς να επιτύχει σειρά ζητημάτων που αφορούν στη συνολική λύση του Κυπριακού. Έτσι θέλει να προδεσμεύσει την Ε/κ πλευρά σε αποδοχή θέσεων  που δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές, και εάν θα μπορούσαν να γίνουν, αυτό θα έπρεπε να είναι στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τον Χρίστο Χαραλάμπους, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα με την Ε/κ πλευρά να παραμένει σε αυτή τη διαδικασία αυτή καθώς αναγνωρίζει ότι σε περίπτωση αποτυχίας θα φέρει νέες περιπέτειες αλλά την ίδια ώρα δεν αποδέχεται να ανοίξει η βεντάλια του κειμένου των όρων αναφοράς και αυτό να μετατραπεί σε μια ενδιάμεση συμφωνία, την οποία ο Μουσταφά Ακιντζί θα κρατά ως προεκλογικό δεκανίκι ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης στα κατεχόμενα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ανακόψει τον δρόμο του εκλεκτού της Άγκυρας, Κουντρέτ Οζερσάι.

Από την άλλη υπάρχει και μια αντίθεση. Από τη στιγμή που ο ίδιος θέλει να κρατάει κάτι στο χέρι και να υπάρχει μια εν εξελίξει διαδικασία στο Κυπριακό για μπορέσει να οικοδομήσει ένα προεκλογικό αφήγημα, οδηγεί τελικά τα πράγματα σε αδιέξοδο προφανώς επειδή «πιέζεται» από την Τουρκία, η οποία δεν φαίνεται να ανάβει πράσινο φως για τους όρους αναφοράς.  

Keywords
Τυχαία Θέματα