Προειδοποιήσεις για δυσθεώρητες τιμές ενέργειας για τα βρετανικά νοικοκυριά

Το κόστος της κατανάλωσης ενέργειας για τα νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδεχομένως να φτάσει σε επίπεδα ακόμα υψηλότερα και από τα «εξαιρετικά υψηλά» που προβλέπονταν πριν από λίγους μήνες, σύμφωνα με αναλυτές.

Μετά από την αύξηση του πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας τον Απρίλιο, πλέον ο ετήσιος λογαριασμός για μια τυπική κατανάλωση ενέργειας σε ένα βρετανικό νοικοκυριό ανέρχεται σε 1.971 λίρες (2.353 ευρώ).

Η πρόβλεψη που έχει γίνει για την επόμενη αύξηση του πλαφόν χρέωσης ανά κιλοβατώρα, που έχει προαναγγείλει η αρμόδια ρυθμιστική αρχή Ofgem για τον Οκτώβριο, αναφέρει πως

ο ετήσιος λογαριασμός θα αυξηθεί στις 2.800 λίρες (3.341 ευρώ).

Ωστόσο, νεότερη εκτίμηση από τη συμβουλευτική εταιρεία του τομέα των κοινωφελών υπηρεσιών BFY Group αναφέρει πως εν τέλει η αύξηση θα είναι της τάξης του 74%, εκτοξεύοντας τη μέση ετήσια χρέωση για κάθε νοικοκυριό τον Οκτώβριο στις 3.420 λίρες (3.865 ευρώ), πριν από μία ακόμα αύξηση στις 3.850 λίρες τον Ιανουάριο (4.592 ευρώ).

Μόνο για το μήνα Ιανουάριο δε, η BFY Group προβλέπει μέσο λογαριασμό ύψους 500 λιρών ανά νοικοκυριό (596 ευρώ).

Η νεότερη εκτίμηση επικαλείται τον αντίκτυπο της κίνησης της Ρωσίας να μειώσει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αντίκτυπος που συνίσταται σε αύξηση των τιμών στη χονδρική αγορά ενέργειας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει λιγότερο από το 5% του φυσικού αερίου που καταναλώνει από τη Ρωσία, αλλά είναι ευάλωτο στις διακυμάνσεις των τιμών στην αγορά χονδρικής.

Το πλαφόν χρεώσεων για την κατανάλωση ενέργειας από τα βρετανικά νοικοκυριά ανανεώνεται κάθε έξι μήνες, ωστόσο το διάστημα αυτό πρόκειται να μειωθεί στους τρεις μήνες.

Την εικόνα επιβαρύνει η πιθανότητα περιορισμένων δυνατοτήτων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος το χειμώνα, για την οποία προειδοποίησε η μεγαλύτερη εταιρεία ιδιοκτησίας και λειτουργίας δικτύων διανομής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, η National Grid.

Η πιθανότητα αυτή δημιουργείται από την αναμενόμενη μείωση παραγωγής ή δυνατότητα εξαγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα