Πρόεδρος ΣΑ: Εξελίξεις στο Κυπριακό υπό προϋποθέσεις

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Βασίλι Νεμπένζια, ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι «στο Κυπριακό πρέπει να αναμένονται εξελίξεις υπό προϋποθέσεις».

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο κ. Νεμπένζια δήλωσε ότι το Κυπριακό παραμένει σε στασιμότητα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, σημείωσε, παρακολουθεί την κατάσταση στο Κυπριακό και εκτιμά ότι για να προχωρήσει η διαδικασία πρέπει πρώτα να γίνουν σε πολιτικό επίπεδο κάποια πράγματα

και παρέπεμψε σε πολιτικές εξελίξεις στα εμπλεκόμενα μέρη, αναφερόμενος προφανώς στις τουρκικές εκλογές.

Η Λευκωσία τηρεί στάση αναμονής, ενώ παράλληλα προβαίνει σε διπλωματικές ενέργειες στο παρασκήνιο, που θα βοηθήσουν στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών.

Στο Προεδρικό γνωρίζουν ότι τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί πριν από τις τουρκικές εκλογές, τις οποίες θα ακολουθήσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η αποστολή της Τζέιν Χολ Λουτ.

Συνάντηση με τον νέο Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στην Ουάσιγκτον επιδιώκει ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, ζήτημα, που σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Καθώς οι παρούσες συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, όλα συνηγορούν ότι οι όποιες διεργασίες αναμένονται, πλέον, τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Χρόνο, κατά τον οποίο, αναμένεται να ενταθεί και η τουρκική προκλητικότητα με το τουρκικό πλοίο γεωτρύπανο «Πορθητής», που στόχο έχει την κυπριακή ΑΟΖ.

Keywords
Τυχαία Θέματα