Προεδρικές:Οι διαμάχες, οι συσπειρώσεις και οι αναποφάσιστοι

Με φουλ τις μηχανές κινούνται πλέον επιτελεία και κόμματα εν όψει Προεδρικών Εκλογών Ιανουαρίου 2018. Το βλέμμα στους αναποφάσιστους, αλλά και στις συσπειρώσεις των κομμάτων.

Οι πρώτες μέρες Δεκεμβρίου θεωρούνται από πολλούς ως κομβικής σημασίας, καθώς σηματοδοτούν τη μετάβαση στο επόμενο στάδιο της προεκλογικής εκστρατείας, το οποίο βρίσκεται ένα βήμα πριν την τελική ευθεία.

Πλέον, το παζλ των υποψηφίων έχει συμπληρωθεί, ο κόσμος έχει πάρει την πρώτη γεύση από το ύφος και από τις προεκλογικές προθέσεις του κάθε υποψηφίου,

ενώ με αργά βήματα, οι ψηφοφόροι αρχίζουν να διαμορφώνουν θέση και άποψη για το ποιον θα στηρίξουν ή αν θα στηρίξουν κάποιο, στις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, χαροποιούν ιδιαίτερα τους πάντες στο "στρατόπεδο" του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, καθώς βλέπουν ότι χωρίς να έχουν καν προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις και προτάσεις εν όψει της νέας πενταετίας διακυβέρνησης, ο κόσμος φαίνεται να στηρίζει την παραμονή Αναστασιάδη στην Προεδρία.

Τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, δίνουν ένα αρκετά σημαντικό προβάδισμα στον Νίκο Αναστασιάδη, τουλάχιστον 10-12 μονάδων από τον δεύτερο ανθυποψήφιό του.

Κύριο θέμα συζήτησης καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μέχρι τώρα, αποτελεί το Κυπριακό, με τους πολίτες, ωστόσο, να συνεχίζουν να κατατάσσουν ως πρώτο θέμα ανησυχίας το Οικονομικό.

Όλα ρευστά για τον δεύτερο γύρο

Σύγχυση προκαλούν, πάντως, τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων σε σχέση με τους ανθυποψηφίους του Νίκου Αναστασιάδη. Την περασμένη Πέμπτη, δημοσκόπηση έδειχνε τον Νικόλα Παπαδόπουλου να προηγείται 3 μονάδες του Σταύρου Μαλά, ενώ την περασμένη Παρασκευή δημοσκόπηση έδειχνε Παπαδόπουλο και Μαλά να εξασφαλίζουν ούτε λίγο ούτε πολύ το ίδιο ποσοστό στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Η τάση πάντως που διαφαίνεται στις δημοσκοπήσεις για σμίκρυνση της ψαλίδας που χωρίζει Παπαδόπουλο και Μαλά, χαροποιεί ιδιαίτερα όλους στο "στρατόπεδο" του Σταύρου Μαλά, καθώς θεωρούν ότι η στάση που τηρεί μέχρι τώρα στην προεκλογική ο υποψήφιός τους είναι η σωστή.

Πηγές εντός επιτελείου Μαλά, επισημαίνουν ότι το ποσοστό θα ανέβει ακόμα περισσότερο τις επόμενες ημέρες, καθώς όσο περνά ο καιρός και πλησιάζουμε στις εκλογές, οι προτάσεις-θέσεις Μαλά γίνονται γνωστές στους πολίτες και παράλληλα η συσπείρωση του ΑΚΕΛ θα μεγαλώνει σε ποσοστό.

Σύμφωνα πάντα με ασφαλείς πληροφορίες, στο επιτελείο Μαλά θεωρούν ότι υπάρχει ακόμα έδαφος για αύξηση των ποσοστών σε αρκετά μεγάλο βαθμό και γι' αυτό ετοιμάζουν κινήσεις τόσο σε επίπεδο συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ όσο και για προσέγγιση αναποφάσιστων ή απογοητευμένων πολιτών.

Στο "στρατόπεδο" Παπαδόπουλου επικρατεί μια σιγουριά και μια ασφάλεια ότι τα πράγματα κυλούν ομαλά, συνεχίζουν τις επαφές με πολίτες και οργανωμένα σύνολα, ενώ το επιτελείο "οργώνει" την Κύπρο με στόχο να ενημερώσει του πολίτες για τις θέσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου εν όψει Προεδρικών, με πρώτο και κυρίαρχο ζήτημα συζήτησης αυτό της ανάγκης για αλλαγή και για εφαρμογή της Νέας Στρατηγικής για το Κυπριακό και την Κυπριακή Δημοκρατία. Κύρια δεξαμενή άντλησης ψηφοφόρων αποτελούν οι αναποφάσιστοι αλλά και οι απογοητευμένοι από ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγους, Αλληλεγγύη, οι οποίοι θα βοηθήσουν να ανέβει η συσπείρωση των κομμάτων.

Η Ελένη Θεοχάρους, πάντως, αποδίδει σε "μαύρη προπαγάνδα των αντιφωνητών του απερχόμενου Προέδρου", τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με νέα λίστα με 100 στελέχη της Αλληλεγγύης οι οποίοι φέρεται να διαφωνούν με τη στήριξη Νικόλα Παπαδόπουλου. Σε ανακοίνωση αναφέρει ότι μόνο 9 άτομα από τη λίστα διετέλεσαν στελέχη του Κινήματος.

"O κίτρινος Τύπος μπορεί να συνεχίσει να καταμετρά εκατοντάδες προβάτων που επιστρέφουν στο μαντρί, με τη διαφορά ότι τα πρόβατα που καταμετρά είναι ελευθέρας βοσκής, περιφερόμενα πέριξ της εξουσίας, κι εμείς στο Κίνημά μας δεν έχουμε ούτε πρόβατα ούτε ασπόνδυλους γυμνοσάλιαγκες", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Αλληλεγγύη.

Διαμάχη Χρίστου-Λιλλήκα

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ και τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών να δίνουν τη μάχη για το ποιος θα εξασφαλίσει το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των δυο στις Προεδρικές Εκλογές.

Τα τελευταία 24ωρα και μετά την παραδοχή Χρίστου ότι δυο επιτελεία τον προσέγγισαν εν όψει Προεδρικών, έχει ξεσπάσει μια έντονη διαμάχη μεταξύ των επιτελείων των δυο υποψηφίων.

Σε ανακοίνωση, το επιτελείο Λιλλήκα κατονομάζει τον Χρίστο Χρίστου ως "Πρόεδρο της Χρυσής Αυγής της Κύπρου", ενώ καλεί τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ να δημοσιοποιήσει ποια είναι τα δυο επιτελεία που τον προσέγγισαν.

Σύμφωνα, πάντα, με τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση, ο Γιώργος Λιλλήκας δεν μπήκε σε κανένα διάλογο, επίσημο ή ανεπίσημο, με το ΕΛΑΜ και ούτε πρόκειται να το κάνει, καθώς η ιδεολογία, οι θέσεις και οι πρακτικές που ακολουθεί το ΕΛΑΜ τον βρίσκουν αντίθετο.

"Κατανοούμε τον πανικό που έχει κυριεύσει το επιτελείο του κ. Λιλλήκα για το αναπόφευκτο, αφού οι συνεχείς του προσπάθειες να παρουσιάσει προεκλογικά ένα διαφορετικό πρόσωπο, φτάνοντας στο σημείο να αντιγράφει αυτούσιες τις θέσεις του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), φαίνεται να μην επιφέρουν αποτέλεσμα, ήταν η απάντηση του Χρίστου Χρίστου και του ΕΛΑΜ στα όσα αναφέρει το επιτελείο Λιλλήκα.

Keywords
Τυχαία Θέματα