Πράσινο φως για τέλος εισόδου στον Ακάμα - Όλες οι λεπτομέρειες

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τους στόχους και τις βασικές πρόνοιες του σχεδίου αειφόρου ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Καδής είπε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τους στόχους και τις βασικές πρόνοιες του σχεδίου αειφόρου ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Το σχέδιο αναπτύχθηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων που περιλάμβανε εκπροσώπους πανεπιστημίων

και ξένους εμπειρογνώμονες κάποιοι από τους οποίους υπηρετούν σε ψηλές θέσεις της IUCN, της διεθνούς ένωσης για τη διατήρηση της φύσης.

Η πρόταση εμβολιάστηκε από τη διαδικασία διαβούλευσης που ακολούθησε και εντατικοποιήθηκε την τελευταία περίοδο, με τις τοπικές κοινότητες, με φορείς της περιοχής, με περιβαλλοντικές οργανώσεις, οργανωμένα σύνολα.

Οι στόχοι του σχεδίου κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις:

Της διατήρησης της σημαντικής βιοποικιλότητας του πάρκου, διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που συνδέεται με το πάρκο,

της δημιουργίας συνθηκών αεροφόροι ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και τις τοπικές κοινότητες μέσα από τη λειτουργία του πάρκου,

της βελτίωσης των εμπειριών των επισκεπτών στο πάρκο. Θέλουμε όσοι επισκέπτονται το πάρκο να έχουν μια ευχάριστη εμπειρία και ασφαλή παραμονή μέσα στο πάρκο.

Τα κεντρικά χαρακτηριστικά που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο είναι ότι συνεχίζονται και ενδυναμώνονται οι δράσεις διατήρησης της βιοποικιλότητας μέσα στον Ακάμα αξιοποιώντας τόσο εθνικά κονδύλια όσο και ευρωπαϊκούς πόρους.

Προωθείται η ελεγχόμενη πρόσβαση στο πάρκο μέσα από οκτώ εισόδους, θα προσδιοριστεί την επόμενη περίοδο το τέλος εισόδου. Κάποιες κατηγορίες θα εξαιρούνται, ενώ τα ποσά που θα εξασφαλίζονται θα προορίζονται για τη διαχείριση του πάρκου και για δραστηριότητες προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων.

Βελτιώνονται οι δρόμοι, οι οποίοι προσδιορίζονται μέσα από το σχέδιο. Συνολικά θα γίνουν δρόμοι 85 χλμ, με φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές και στη βάση μελετών. Δημιουργείται σειρά οικοδομών προς εξυπηρέτηση επισκεπτών. Συγκεκριμένα 14 κόμβοι διευκολύνσεων που μπορεί να περιλαμβάνουν χώρους στάθμευσης, αναψυκτήρια και άλλα.

Καθορίζεται σύστημα διαχείρισης του πάρκου, με σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής με τη συμμετοχή αρμοδίων Τμημάτων της Κυβέρνησης και της Επαρχιακής Διοίκησης και με σύσταση διευρυμένης συμβουλευτικής επιτροπής στην οποίαν προστίθενται και οργανωμένα σύνολα, τοπικοί φορείς, οικονομικοί φορείς και άλλοι παράγοντες που συνδέονται με τη διαχείριση του πάρκου.

Υπάρχει χρονοδιάγραμμα που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί το τέλος του 2022, όπου αναμένεται να παραδώσουμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό πάρκο.

Προβλέπονται τα απαραίτητα κονδύλια για υλοποίηση όλων αυτών στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου και το σχέδιο για το πάρκο θα οριστικοποιηθεί και θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο μαζί με το τοπικό σχέδιο της περιοχής η εκπόνηση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη για την πλήρη εναρμόνιση των δύο και για να διευκρινιστούν συγκεκριμένες πρόνοιες».

Keywords
Τυχαία Θέματα