Που οφείλεται η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Σε ετοιμότητα να υπερασπιστεί την εδαφική της κυριαρχία και να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε ρωσική πρόκληση είναι το Κίεβο.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, έχοντας την λεκτική – προς το παρόν – υποστήριξη των δυνάμεων της Δύσης διαμηνύει με κάθε τρόπο πως αν υπάρξει αφορμή είναι έτοιμος να εμπλακεί ακόμη και σε πόλεμο.

Δήλωσε ότι: «Τονίζω ότι το ειδικό στρατιωτικό καθεστώς στο οποίο έχουμε περιέλθει θα απαντήσει ενόπλως μόνο σε περίπτωση που η Ρωσική Ομοσπονδία προχωρήσει με εδαφικές επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεών της, εκτός του ορίου της κοινής περιοχής του Ντονμπάς

και εκτός των παράνομα κατεχόμενων περιοχών της Κριμέας».

Η Μόσχα, από την άλλη, περιορίζεται σε πιο λακωνικές προειδοποιήσεις, οι οποίες αφορούν τόσο την Ουκρανία, όσο – σύμφωνα με τον Υπουργό των Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ - τις έξωθεν δυνάμεις που την καθοδηγούν.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, «αν η ουκρανική πλευρά, όπως ακριβώς και οι εταίροι της στην ΕΕ, ενδιαφέρονται να αποφευχθούν ανάλογες εντάσεις στο μέλλον, είναι απαραίτητο να διαμηνύσουν στο Κίεβο να μην επιτρέπει τις προβοκάτσιες.Αυτό δεν είναι δική μας δουλειά, αλλά δουλειά εκείνων που διατηρούν στενές σχέσεις με τις Αρχές της Ουκρανίας».

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα παίζει διπλωματικά παιγνίδια με αφορμή τη νέα κρίση, με όλες τις πλευρές να επιχειρούν να κερδίσουν ισχύ για διαφορετικούς λόγους, οι οικογένειες των συλληφθέντων από τις Ρωσικές Αρχές Ουκρανών, αγωνιούν.

Η Δύση ζητά την άμεση απελευθέρωση των 23 ναυτικών, ωστόσο ρωσικό δικαστήριο στην Κριμαία, διέταξε τη δίμηνη κράτησή τους.

Εν τω μεταξύ η οικογένεια Ουκρανού ναύτη δήλωσε: «Ανησυχούμε για ότι πρόκειται να του συμβεί. Αν τραυματίστηκε, θέλουμε να ξέρουμε τι είδους τραύματα φέρει. Ανησυχούμε για την κατάσταση της υγείας του».

Ο στρατιωτικός νόμος, οποίος ισχύει για τις 10 από τις 27 περιφέρειες της Ουκρανίας, εκτός απροόπτου θα λήξεις στις 27 Δεκεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα