Πόσο θα περιορίσει ο Covid19 την παραγωγή Φ.Α της Ανατολικής Μεσογείου

H συνεχιζόμενη εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού και τα lockdown σε πολλές χώρες του πλανήτη, δεν άφησαν ανεπηρέαστη φυσικά ούτε την ενεργειακή βιομηχανία, με τις γεωτρήσεις να αναβάλλονται και την παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου να έχει μειωθεί σημαντικά. Ομοίως, η ζήτηση πετρελαίου έχει επίσης μειωθεί από τον Μάρτιο του 2020.

 

Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την Ασφαλή Ζήτηση για το Αέριο 2020, η ζήτηση

αναμένεται να μειωθεί φέτος κατά 3 τοις εκατό, ή 120 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, που είναι η μεγαλύτερη ετήσια πτώση που καταγράφεται. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου πραγματοποιήθηκε σε ώριμες αγορές σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Η έκθεση επιβεβαίωσε ότι αυτές οι αγορές αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της προβλεπόμενης μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου για το 2020.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Middle East Monitor αναφέρει πως ενώ οι περιφερειακές χώρες και άλλες, όπως οι ΗΠΑ, ανταγωνίζονται για νέες πηγές ενέργειας και αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, οι συνέπειες μιας παρατεταμένης πανδημίας θα είναι καταστροφικές για τις περιφερειακές οικονομίες.

Λαμβάνοντας υπόψη το τεράστιο δυναμικό για οικονομική ανάπτυξη, μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και μείωση της εξάρτησης από τον εφοδιασμό με ρωσικό φυσικό αέριο, οι περιφερειακές χώρες κατέφυγαν σε συνδυασμό στρατιωτικών ελιγμών και διπλωματίας για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. Από το 2006 ορισμένοι έχουν εντείνει τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος, για παράδειγμα,  υπέργαραψαν συμφωνία τον περασμένο Αύγουστο, όπου καθορίστηκαν οι αντίστοιχες αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τους για την εκμετάλλευση πόρων όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ομοίως, τον Νοέμβριο του 2019, η Τουρκία υπέγραψε μια πολύ αμφισβητούμενη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με τη Λιβύη. Αυτή η συμφωνία-ορόσημο έχει χαρακτηριστεί ως απόπειρα διαγραφής των αποκλειστικών  οικονομικών ζωνών της Μεσογείου εκ μέρους της   Τουρκία που διεκδικεί να αναλάβει ένα σημαντικό λόγο για τη διακρατική εξερεύνηση φυσικού αερίου και την κατασκευή αγωγών.

Από την άλλη πλευρά, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές ανακαλύψεις φυσικού αερίου σε μεγάλα πεδία φυσικού αερίου όπως το Zohr της Αιγύπτου και το Tamar του Ισραήλ. Ωστόσο, η ικανότητα και των δύο χωρών να εκμεταλλευτούν αυτά τα δυο κοιτάσματα περιορίστηκαν σοβαρά από την πανδημία. Ένας αναλυτής φυσικού αερίου στην GlobalData εξήγησε τον περασμένο μήνα ότι, "Τα μεγάλα πεδία φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των Zohr και Tamar, έχουν περιορίσει την παραγωγή υπό το φως της μειωμένης εγχώριας ζήτησης και μιας δυσμενούς αγοράς ΥΦΑ (υγροποιημένου φυσικού αερίου)."

Αυτό το σχόλιο ανταποκρίνεται στην άποψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας  στην έκθεσή του Gas 2020 ότι η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου το 2020 αναμένεται να μειωθεί κατά το διπλάσιο του ποσού που χάθηκε μετά την οικονομική κρίση του 2008. Φυσικά, σε σύγκριση με το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο έχει μέχρι στιγμής βιώσει λιγότερο σοβαρές επιπτώσεις.

Παρά την αναμενόμενη σταδιακή ανάκαμψη το 2021, η κρίση Covid-19 θα έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο στην παραγωγή φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως προβλέπεται, ο κορωνοϊός θα μειώσει περαιτέρω τις νέες επενδυτικές τιμές καθώς οι παραγωγοί ανταγωνίζονται για μερίδια αγοράς. Ήδη, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η ExxonMobil ανέβαλε τη γεώτρηση στην Κύπρο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 και τον Μάιο ακολούθησαν οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές Eni και Total.

Όπως καταλήγει το Middle East Monitor, υπό το φως της συνεχιζόμενης πανδημίας, οι εταιρείες ενέργειας θα αναγκαστούν να επανεξετάσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια και δραστηριότητες. Είναι σαφές ότι βραχυπρόθεσμα, οι βασικοί παραγωγοί φυσικού αερίου στην περιοχή όπως η BP, η Eni, η Shell και η Total θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και περικοπές στην παραγωγή φυσικού αερίου λόγω των σοβαρών επιπτώσεων της πανδημίας. Μακροπρόθεσμα, η ικανότητα των περιφερειακών κυβερνήσεων να προσελκύσουν διεθνείς επενδυτές και να κάνουν την Ανατολική Μεσόγειο ενεργειακό καταφύγιο θα εξαρτηθεί από το πόσο είναι έτοιμοι να επενδύσουν στις έρευνες και τις γεωτρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα