Πώς βλέπουν Ισραηλινοί την επανεκλογή Ερντογάν - Σχέση με Κύπρο

Στη πολιτική την οποία θα πρέπει να ακολουθήσει το Ισραήλ μετά και την επανεκλογή Ερντογάν στο πηδάλιο της Τουρκίας, εστιάζει δημοσίευμα της Jerusalem Post, το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις ακαδημαϊκών οι οποίοι τονίζουν τη σημασία διατήρησης των σχέσεων με Κύπρο κι Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο Nimrod Goren, ο επικεφαλής του Mitvim - το Ισραηλινό Ινστιτούτο Περιφερειακών Εξωτερικών

Πολιτικών, είπε πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει το Ισραήλ «είναι να αναγνωρίσουμε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία αξίζει να διατηρηθούν και ότι με όλη την οργή προς τον Ερντογάν, η Τουρκία εξακολουθεί να είναι μια σημαντική χώρα, με μια κυβέρνηση που είναι στην εξουσία εδώ και χρόνια». Το Ισραήλ, είπε, θα πρέπει να προσπαθήσει να δημιουργήσει και άλλα κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία, για να αποκαταστήσει τις σχέσεις τουλάχιστον στο σημείο που ήταν πριν από τις εξεγέρσεις της Γάζας και την απέλαση του πρεσβευτή και του Γενικού Προξένου.

Ωστόσο, ο Emmanuel Navon, μέλος του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών της Ιερουσαλήμ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, εξέφρασε την αντίθεσή του με την προσέγγιση αυτή, σημειώνοντας πως, μετά τις εκλογές, ο Ερντογάν θα συνεχίσει να υποστηρίζει ανοιχτά τη Χαμάς και να κάνει "εξωφρενικές δηλώσεις για το Ισραήλ".

«Θεωρώ ότι οι σχέσεις με το Ισραήλ θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται και ότι το Ισραήλ θα πρέπει πραγματικά να εργαστεί για τη σχέση του με την Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε.

Ερωτηθείς σε τι θα εξυπηρετούσε τον Ερντογάν μια περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων με το Ισραήλ, ο Navon δήλωσε: «Είναι ισλαμιστής, η εξωτερική του πολιτική είναι ισλαμική, υποστηρίζει το Ιράν, υποστηρίζει τη Χαμάς, έχει βαθύτατο μίσος για το Ισραήλ και τους Εβραίους. Για αυτό σε διεθνές επίπεδο έχει αντίκτυπο, επειδή τον μεταμόρφωσε στον αρχηγό του μουσουλμανικού κόσμου».

«Όσο πιο επιθετικός είναι προς το Ισραήλ τόσο περισσότερο θεωρείται ως ο μοναδικός ηγέτης στον μουσουλμανικό κόσμο που μιλάει και είναι πρόθυμος να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ», ανέφερε ο Navon.

«Αντί να κυνηγάει τον Ερντογάν, το Ισραήλ πρέπει να καταστήσει σαφές ότι το φυσικό του αέριο θα περάσει από την Κύπρο και την Ελλάδα, όχι μέσω αγωγού μέσω της Τουρκίας», δήλωσε o Navon. Είπε, επίσης, ότι το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στην Ουάσιγκτον, για να πιέσει το Κογκρέσο να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων.

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία πλησίασε το Ισραήλ τη δεκαετία του 1990, ήταν επειδή ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το λόμπι του Ισραήλ στις ΗΠΑ, για να σταματήσουν το Κογκρέσο από την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων», δήλωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα