Πώς είδε ο γερμανικός Τύπος τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Mε εκτενή δημοσιεύματα και αναλύσεις αναφέρονται τα γερμανικά ΜΜΕ στην συμφωνία στην οποία κατέληξε η χθεσινή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου ARD με τίτλο «Εμπάργκο όπλων – Συμφωνία στη Διάσκεψη για την Λιβύη στο Βερολίνο» αναφέρεται στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά την

ολοκλήρωση των εργασιών της διάσκεψης και την επίτευξη συμφωνίας.

«Μπορούμε να πούμε ότι όλοι συμφωνούν πως θέλουμε να σεβαστούμε το εμπάργκο όπλων», δήλωσε η Καγκελάριος.

Σύμφωνα με τη Μέρκελ, υπήρξε επίσης συμφωνία στο ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση και ότι τέτοιες απόπειρες θα αυξήσουν μόνο τα βάσανα των ανθρώπων. Η Καγκελάριος μίλησε για ένα νέο πολιτικό ξεκίνημα και μια ώθηση για την υποστήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, έχει δοθεί η υπόσχεση ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχουν περαιτέρω παροχές υποστήριξης» προς τα αντιμαχόμενα μέρη στη Λιβύη.«Συμφωνήσαμε μια πολύ δεσμευτική διαδικασία», δήλωσε η Mέρκελ, η οποία θα πρέπει να ελέγχεται διαρκώς.

Πρόσθεσε δε ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα μια πρώτη συνάντηση, η οποία θα θέσει τα θεμέλια για μία σταθερή εκεχειρία. Επί του παρόντος, υπάρχει μόνο κατάπαυση του πυρός στη χώρα. Η διαδικασία θα πρέπει να στοχεύει στην επιστροφή στην πολιτική διαδικασία υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Εθνών.

Η ιστοσελίδα της εφημερίδας Zeit σημειώνει πως η Μέρκελ έκανε λόγο για ένα νέο πολιτικό ξεκίνημα και για μια ώθηση στήριξης των προσπαθειών των ΗΕ στη χώρα που σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο. Ζητείται μια γενική αποστράτευση και αφοπλισμός της πολιτοφυλακής. Οι παραβιάσεις της εκεχειρίας θα επισύρουν κυρώσεις,δήλωσε η Μέρκελ.

Το έγγραφο διαμορφώνει μια νέα πολιτική διαδικασία, η οποία έχει στόχο μια ενίσχυση των κεντρικών θεσμών και αποσκοπεί σε μια επιστροφή στην πολιτική διαδικασία υπό την καθοδήγηση των ΗΕ. Η Διάσκεψη ζητεί επίσης μια διαφανή και δίκαιη διανομή των πετρελαϊκών εσόδων της χώρας, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Η ιστοσελίδα του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle επισημαίνει πως «Άργησε η συνέντευξη τύπου στο Βερολίνου, αλλά άξιζε τον κόπο η καθυστέρηση, αν επαληθευθούν τα όσα ανακοίνωσαν, εμφανώς ικανοποιημένοι, η οικοδέσποινα Άγκελα Μέρκελ, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και ο ειδικός απεσταλμένος του διεθνούς οργανισμού για τη Λιβύη Χασάν Σαλαμέ: οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε μία εκεχειρία για τη Λιβύη, καθώς και σε εμπάργκο όπλων για τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη». 

Συμπληρώνεται δε πως πολλοί από τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου παραδέχονται ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί η τήρηση τόσο της εκεχειρίας, όσο και του εμπάργκο. 

Για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου αναμένεται να ενημερωθούν τη Δευτέρα, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Γερμανοί σχολιαστές κάνουν λόγο για μία πρώτη επιτυχία σε μία επίπονη διαδικασία που είχε δρομολογηθεί από τις 15 Αυγούστου, σε ιδιαίτερη συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη Χασάν Σαλαμέ.

Keywords
Τυχαία Θέματα