Πως απαντά η Κυπριακή Αντιπρ. σε ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ για ομιλία ΠτΔ

Την απάντηση τις στις κατηγορίες ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ σχετικά με την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η Κυπριακή Αντιπροσωπεία που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Συγκεκριμένα, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ,

επέκριναν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέροντας πως από την ομιλία του απουσίαζε η ΔΔΟ και ο όρος κατοχή.

Σε απάντηση της η Κυπριακή Αντιπροσωπεία, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΣΙΓΜΑ στη Νέα Υόρκη, όσον αφορά τη ΔΔΟ, αναφέρει πως ο Πρόεδρος μίλησε για το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και ότι μόνο υπό τα Ηνωμένα Έθνη μπορεί να βρεθεί λύση, ενώ όσον αφορά τον όρο κατοχή, παραπέμπουν στις αναφορές του κ. Αναστασιάδη σε «διαιρεμένη» αλλά και στο ότι η Τουρκία παραμένει το κλειδί της λύσης.

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ

Θετική χαρακτηρίζεται η αναφορά του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ότι «μόνο μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, ευθυγραμμισμένη με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ και με τις καλύτερες πρακτικές δημοκρατικών κρατών των Ηνωμένων Εθνών, μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για επίτευξη διαρκούς ειρήνης».

Ωστόσο, η θετική επίκληση της συμβατότητας μιας λύσης με τη ιδιότητα της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ, αναιρείται με την αποδοχή από τον κ. Αναστασιάδη, του πλαισίου Γκουτέρεζ ως βάση για διαπραγμάτευση, το οποίο δεν ικανοποιεί σε καμία περίπτωση:

• Την ευθυγράμμιση της λύσης με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ.

• Τη βιωσιμότητα, τη λειτουργικότητα και το διαρκές μιας λύσης.

Επίσης, η επίκληση του πλαισίου Γκουτέρεζ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενδεχομένως να εκληφθεί από κακοπροαίρετους, ως δήλωση ότι, όλα τα απαράδεκτα που συνθέτουν το πλαίσιο Γκουτέρεζ, είναι συμβατά με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Θετικές – και τις επικροτούμε – θεωρούμε τις αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη στη σημασία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, τη διαφορετικότητα της ειρηνευτικής αποστολής στην Κύπρο από άλλες περιπτώσεις και στην ανάγκη να μην αλλάξουν οι όροι εντολής της UNFICYP.

Σημειώνουμε, με έντονη δυσαρέσκεια, ότι ο κ. Αναστασιάδης, δεν έκανε αναφορά:

Στην τουρκική εισβολή, στη συνεχιζόμενη κατοχή και στις συνέπειες της κατοχής

Στην εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις συνεχείς προκλήσεις και παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Δυστυχώς, ο κ. Αναστασιάδης σπατάλησε την ευκαιρία να εκθέσει την Τουρκία και την επεκτατική και προκλητική της στάση, ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.

Πάντως, η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δεν αποσαφήνισε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στο κυπριακό.

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ

Σε μια πρώτη αντίδραση στην ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σημειώνουμε τη διάσταση μεταξύ διαπιστώσεων και τοποθετήσεων που διατύπωσε ο κ. Αναστασιάδης σε διάφορα θέματα, με πολιτικές που προωθεί και εφαρμόζει η Κυβέρνησή του.

Αναφέρθηκε ο Πρόεδρος για το μεταναστευτικό πρόβλημα σημειώνοντας –ορθά- ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι γενεσιουργές αιτίες. Η Κυβέρνησή του, όμως, στρέφεται προς λανθασμένες κατευθύνσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος και ενίοτε ερωτοτροπεί με ρατσιστικές αναφορές.

Ορθά αναφέρθηκε ο Πρόεδρος στη φτώχεια, την ανέχεια, την πείνα, την ανισότητα που μαστίζουν τον κόσμο, αλλά η κυβέρνησή του παραμένει αγκιστρωμένη στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι οποίες τροφοδοτούν τη φτώχεια, την ανέχεια και εξευτελίζουν τον άνθρωπο και τον πολιτισμό του.

Μίλησε ο Πρόεδρος για την ανάγκη αναπροσαρμογής των πολιτικών που επενδύουν στη στρατιωτική βιομηχανία και τον τερματισμό του επεκτατισμού, αλλά ποτέ η κυβέρνησή του δεν ήγειρε τέτοιες ενστάσεις ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε πουθενά.

Συμμεριζόμαστε τον προβληματισμό του Προέδρου για την παρέλευση του χρόνου χωρίς λύση. Σημειώνουμε, όμως, ότι η πολιτική που ακολούθησε την περίοδο μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά δεν αναδεικνύει αυτό τον προβληματισμό.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι ο Πρόεδρος για μια ακόμα φορά απέφυγε να κατονομάσει τη συμφωνημένη βάση λύσης και περιορίστηκε να αναφερθεί στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα