Πώς αντιδρούν οι δήμαρχοι Στροβόλου και Αγλαντζιάς στη συνένωση

Οι δήμαρχοι Στροβόλου και Αγλαντζιάς, καθώς επίσης κι ο αντιδήμαρχος Αγίας Νάπας, φιλοξενήθηκαν στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του ΣΙΓΜΑ σχολιάζοντας την προτεινόμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη συνένωση δήμων.

Υπενθυμίζεται ότι οι δήμοι Λευκωσίας, Στροβόλου, Αγλαντζιάς, Έγκωμης και Αγίου Δομετίου θα συνενωθούν. Ο δήμαρχος Στροβόλου, Αντρέας Παπαχαράλαμπους, δήλωσε: «Είμαστε ικανοποιημένοι. Το ζητούμενο είναι να γίνουν

οικονομίες κλίμακος και να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες. Είναι το καλύτερο σενάριο όσο αφορά την πόλη μας. Το σενάριο του μητροπολιτικού Δήμου. Το πιο σωστό το πιο ορθό είναι να γίνει μια μεγάλη πρωτεύουσα συναποτελούμενη από τους πέντε αστικούς Δήμους της πρωτεύουσας, τη Λευκωσία, τον Στρόβολο, την Έγκωμη, τον Άγιο Δομέτιο και την Αγλαντζιά».

Ο κ. Παπαχαραλάμπους, σημείωσε ότι στη Λευκωσία «ευτυχώς» δεν επικρατούν κομματικά και τοπικιστικά συμφέροντα. Ο δήμαρχος Στροβόλου, εξήγησε, ότι θα συνεχίσει να υπάρχει η τοπικότητα μέσω των τοπικών διαμερισμάτων.

«Θα συνεχίσει να υπάρχει ο Στρόβολος, η Αγλαντζιά, ο Άγιος Δομέτιος, η Λευκωσία. Άρα, ο πολίτης θα μπορεί να απευθύνεται στο τοπικό του διαμέρισμα, στον τοπικό του αντιδήμαρχο, στους τοπικούς δημοτικούς συμβούλους», ανέφερε.

Στο νέο προτεινόμενο Δήμο Λευκωσίας, θα υπάρχει ο δήμαρχος, οι πέντε αντιδήμαρχοι των αντίστοιχων τοπικών διαμερισμάτων και 26 δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι θα εκλέγονται αναλογικά από τους πέντε δήμους. Ο Στρόβολος, για παράδειγμα ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμιακά δήμος  της Λευκωσίας θα έχει 8 – 9 αντιπροσώπους στο δημοτικό συμβούλιο.

Σ’ ότι αφορά τα σημερινά δημοτικά συμβούλια συμπεριλαμβανομένων των δημάρχων θα παραμείνουν ως έχουν μέχρι και τις επόμενες δημοτικές εκλογές οι οποίες ενδέχεται να γίνουν το 2029 αντί το 2026. 

Στο Μεσημέρι και Κάτι μίλησε κι ο δήμαρχος Αγλαντζιάς Χαράλαμπος Πετρίδης ο οποίος συμφώνησε με τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού δήμου στη Λευκωσία και μέσα από αυτό το δήμο να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακος και εξοικονομήσεις.

Οι αντιδράσεις για την Αγία Νάπα      

Την αντίθεση του στην ενοποίηση του Δήμου Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου διατύπωσε στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του ΣΙΓΜΑ ο Χρίστος Ζαννέτου. Ο Αντιδήμαρχος Αγίας Νάπας, δήλωσε ότι υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων Αγίας Νάπας, Σωτήρας  και Λιοπετρίου για συνένωση τους. Ο Αντιδήμαρχος Αγίας Νάπας, δήλωσε  ότι η συνένωση με Σωτήρα και Λιοπέτρι είναι μια φυσιολογική πρόταση που βασίζεται και στη γεωγραφία. «Η Αγία Νάπα έχει γεννηθεί και έχει αναπτυχθεί ως τουριστικός προορισμός. Αν δεν είχαμε την εισβολή η ανάπτυξη Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου θα ήταν κάτω από το όνομα της Αμμοχώστου (…) Υπήρξε η εισβολή, προχώρησε η ανάπτυξη στην Αγία Νάπα, έδωσε την ώθηση στην οικονομία, παράλληλα πήρε ανάπτυξη ο Πρωταράς και άλλοι προορισμοί», ανέφερε. Και πρόσθεσε, ότι δεν είναι τυχαίο ότι η Σωτήρα και το Λιοπέτρι αποδέχονται να παραμείνει το όνομα Αγία Νάπα και να συμπορευτούν. Επιπρόσθετα, ο κ. Ζαννέτου, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχουν δυο μεγάλοι τουριστικοί και ανταγωνιστικοί δήμοι στην επαρχία Αμμοχώστου για να συνεισφέρουν περαιτέρω στην ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα