Πολυπληθής θα είναι τελικά η ομάδα του ΠτΔ στην Ελβετία

Προβληματισμός στο Προεδρικό σε σχέση με το ποια θα είναι τελικά τα άτομα που θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις συνομιλίες του Μοντ Πελεράν, της Ελβετίας.

Με πολύ προσεκτικά και καλά προγραμματισμένα βήματα φαίνεται να προχωρά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον καθορισμό της ομάδας που θα μεταβεί μαζί του, με στόχο να τον ενισχύσουν ουσιαστικά στο δύσκολο έργο που θα έχει στις συνομιλίες για το Εδαφικό. Όπως ο ίδιος έχει πει, θέλει να πάρει μαζί του άτομα που να μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά και να είναι χρήσιμα.

Η μετάβαση του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Ανδρέα Μαυρογιάννη, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Δεδομένη, μετά και από χθεσινές πληροφορίες, είναι η μετάβαση των νομικών συμβούλων του διαπραγματευτή: Κύπρου Χρυστοστομίδη, Τουμάζου Τσιελεπή, Ερατώς Μαρκουλλή και Πόλυ Πολυβίου. Σήμερα στους πιο πάνω έχουν προστεθεί και επιβεβαιωθεί οι: Παναγιώτης Δημητρίου και Νίκος Κλεάνθους όπως επίσης και ο Διευθυντής του Κτηματολογίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι στους ήδη υφιστάμενους θα προστεθεί και ένα μέλος από τη Νομική Υπηρεσία, ο οποίος θα συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η αρχική πληροφόρηση ότι ο Πρόεδρος θα έπαιρνε μαζί του μόνο τέσσερις νομικούς συμβούλους, προκάλεσε αντιδράσεις από κόμματα στη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, με τις επικρίσεις να γίνονται και σε δημόσια βήματα σε κάποιες περιπτώσεις.

Ο αριθμός ωστόσο των ατόμων που θα απαρτίζουν την ομάδα του Προέδρου κατά τις συζητήσεις για το Εδαφικό, καταδεικνύουν τη σημασία και την ουσία των όσων διακυβεύονται στην Ελβετία.

Η προσπάθεια διασύνδεσης του Εδαφικού με το κεφάλαιο της Ασφάλειας, από τουρκοκυπριακής πλευράς, θα πρέπει να θεωρείται το επικρατέστερο σενάριο, όπως επίσης και η αποφυγή του να δοθούν συγκεκριμένοι χάρτες για το Εδαφικό από πλευράς Τουρκίας.

Οι διαφωνίες στο Εθνικό Συμβούλιο

Θα πρέπει να σημειώσουμε με εμφαντικό τρόπο, το κλίμα διαφωνίας με το οποίο ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο, λίγες μόνο μέρες πριν τη μετάβαση του Προέδρου Αναστασιάδη στην Ελβετία.

Οι διαφωνίες και η διαφοροποίηση από σειρά κομμάτων, είναι ενδεικτική του ότι ο Πρόεδρος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και πολύ διστακτικός στο τι συμφωνεί και στο τι θα δεσμευτεί κατά τις συζητήσεις στην Ελβετία. Τα κόμματα με τη στάση τους ξεκαθάρισαν ότι δεν αφήνουν περιθώρια περαιτέρω υποχωρήσεων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επίσης σημαντικό στοιχείο χρονικά είναι και η επισήμανση για ύπαρξη σεναρίου Β από την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από τη διενέργεια δημοψηφίσματος, σε περίπτωση μη λύσης, για προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία. Το στοιχείο αυτό σηματοδοτεί τη σημασία που θέλει να προσδώσει η δική μας πλευρά, στο ότι δεν έχουμε περιθώριο να μην καταλήξουμε σε μια λύση, μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Όλα αυτά ωστόσο, είναι στη σφαίρα των εκτιμήσεων και των υπολογισμών. Αυτό που τονίζουν στην πράξη όλες οι πολιτικές δυνάμεις, είναι ότι η δική μας πλευρά θα πρέπει να μεταβεί στην Ελβετία πολύ καλά προετοιμασμένη, με συγκεκριμένη στρατηγική και απαιτήσεις που να μην αφήνουν περιθώρια για ελιγμούς από τουρκοκυπριακής πλευράς.

Keywords