Πολλά δις δολάρια στην παγκόσμια αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων

Οι επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων (Venture Capital – VC) σημείωσαν ρεκόρ το δεύτερο τρίμηνο του 2018, φτάνοντας τα US$ 69,8 δις σε σύνολο 3.108 συμφωνιών, σύμφωνα με την έκθεση Venture Pulse Q2 2018 που δημοσίευσε η KPMG σχετικά με τις παγκόσμιες τάσεις του επιχειρηματικού κεφαλαίου. Ενώ ο αριθμός των συμφωνιών επιχειρηματικού κεφαλαίου συνέχισε να μειώνεται, ο μέσος

όρος αξίας των συμφωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο παρέμεινε πολύ πιο πάνω από τα εκείνο του περασμένου έτους, φτάνοντας για το πρώτο εξάμηνο του 2018 (YTD) τα US$ 1,4 εκ. για angel και seed stage rounds, US$ 7 εκ. (YTD) για early stage rounds και US$ 13,5 εκ. (YTD) για late-stage rounds.

Σημαντικότερα στοιχεία VC για το δεύτερο τρίμηνο του 2018:

Οι παγκόσμιες επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων αυξήθηκαν από US$ 58 δις το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε US$ 69,8 δις το δεύτερο τρίμηνο του 2018, μια αύξηση που ενισχύθηκε από πέντε megadeals άνω του US$ 1 δις το καθένα.Η εταιρική συμμετοχή στις παγκόσμιες συμφωνίες επιχειρηματικών κεφαλαίων συνέχισε να κινείται ανοδικά φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ 22% του συνολικού όγκου του δευτέρου τριμήνου του 2018, με τη συνολική αξία των συμφωνιών να φτάνει τα US$ 46 δις.O παγκόσμιος όγκος αρχικής (first time venture) χρηματοδότησης επιχειρηματικού κεφαλαίου παρέμεινε υποτονικός κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και οδεύει στο χαμηλότερο ετήσιο σύνολο δεκαετίας.Η Ασία σημείωσε νέο ρεκόρ για επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου το δεύτερο τρίμηνο του 2018, με US$ 35,9 δις σε 466 συμφωνίες. Οι κινέζικες εταιρείες συμμετείχαν στις 8 από τις 10 κορυφαίες συμφωνίες παγκοσμίως, με πρώτη την τεράστια συμφωνία ύψους US$ 14 δις της Ant Financial.Στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν 9 συμφωνίες αξίας άνω των US$ 250 εκ. κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Η πολιτεία της Καλιφόρνιας συνεχίζει να κυριεύει την αγορά επενδύσεων επιχειρηματικού κεφαλαίου στις ΗΠΑ, με 9 από τις 10 κορυφαίες συμφωνίες των ΗΠΑ να πραγματοποιούνται εκεί.Ενώ οι συνολικές επενδύσεις στην Ευρώπη παρέμειναν ισχυρές στα US$ 5,6 δις, ο όγκος των συναλλαγών, ιδίως για συμφωνίες στα στάδια angel και seed investments, μειώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Στις ΗΠΑ οι επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου το δεύτερο τρίμηνο του 2018 έφτασαν τα US$ 27,3 δις σε 1.859 συμφωνίες. Η μεγαλύτερη συμφωνία του τριμήνου ήταν αυτή της Faraday Future και ανήλθε στα US$ 2 δις. Άλλες κορυφαίες συμφωνίες αφορούν εταιρείες Fintech όπως η Robinhood (US$ 363 εκ.) και εταιρείες βιοτεχνολογίας όπως η Allogene Therapeutics (US$ 411,8 εκ.). Οι Δημόσιες Προσκλήσεις για εγγραφή (IPOs) συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, ενώ τα στοιχεία αρχικής χρηματοδότησης επιχειρηματικού κεφαλαίου των εταιρειών παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα.

Η Ευρώπη εξακολούθησε να κινείται ανοδικά το δεύτερο τρίμηνο του 2018, με US$ 5,6 δις επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου σε 631 συμφωνίες. Οι κορυφαίες συμφωνίες για το τρίμηνο περιλαμβάνουν την Fintech Revolut με έδρα το Λονδίνο (US$ 250 εκ.), την εσθονική εταιρεία μεταφορών Taxify (US$ 175 εκ.) και την Freeline Therapeutics επίσης με έδρα το Λονδίνο (US$ 119 εκ.). Σε επίπεδο κρατών, το Ηνωμένο Βασίλειο ηγείται με US$ 2 δις επενδύσεων, με τη Γαλλία να ακολουθεί με επενδύσεις άνω των US$ 800 εκ.

Στην Ασία πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συμφωνίες το δεύτερο τρίμηνο του 2018, με τις κινέζικες εταιρείες να αντιπροσωπεύονται στις 8 από τις 10 κορυφαίες συμφωνίες παγκοσμίως. Εκτός από την επένδυση ύψους US$ 14 δις της Ant Financial, οι unicorns Weltmeister και Pinduoduo με έδρα τη Σαγκάη συγκέντρωσαν αυτό το τρίμηνο πέραν των US$ 3 δις έκαστη αυτό το τρίμηνο. Η εταιρική συμμετοχή σε επιχειρηματικές συμφωνίες στην Ασία έφτασε επίσης στο ρεκόρ του 31% όλων των συμφωνιών το δεύτερο τρίμηνο του 2018.

Η δραστηριότητα των επιχειρηματικών κεφαλαίων παγκοσμίως αναμένεται να παραμείνει ισχυρή και το τρίτο τρίμηνο του 2018. Ο αντίκτυπος των φορολογικών μεταρρυθμίσεων στις ΗΠΑ και η συνεχιζόμενη ροή χρηματοδότησης στον τομέα του επιχειρηματικού κεφαλαίου αναμένεται να διατηρήσουν την αγορά του ισχυρή. Πέραν του blockchain, η αυτόνομη οδήγηση, η τεχνολογία υγείας (healthtech) και η βιοτεχνολογία (biotech) αναμένεται να είναι μεγάλοι νικητές στα επόμενα τρίμηνα.

«Οι πιο ώριμες (late stage) επενδύσεις συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, καθώς οι unicorns δαπανούν όλο και μεγαλύτερα ποσά για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξή τους. Αυτό το τρίμηνο οι 10 κορυφαίες συμφωνίες σημείωσαν πέραν των US$ 27 δις σε επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου, σχεδόν το 40% του συνόλου σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο κ. Brian Hughes, National Co-Lead Partner, KPMG’ s Venture Capital Practice και συνέταιρος της KPMG στις ΗΠΑ.

«Η εταιρική συμμετοχή στα επιχειρηματικά κεφάλαια αυξάνεται παγκοσμίως καθώς οι επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των δικών τους προσπαθειών για την προώθηση της καινοτομίας και την αναζήτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, επενδύουν συνεχώς σε εταιρείες τεχνολογίας. Αυτό τους οδηγεί σε εξαιρετική θέση στην παγκόσμια επιχειρηματική σκηνή», δήλωσε ο κ. Χριστόφορος Αναγιωτός, Διοικητικός Σύμβουλος και Επικεφαλής του Deal Advisory της KPMG Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα